Лео Холдинг с премиерно изкачване в Гренландия

0
 

Сподели

Shares

През 2014 г. имахме огромното удоволствие да се срещнем на живо – по време на 10-те Дни на предизвикателствата, с британския катерачен гений Лео Холдинг.

Без фанфари, но все така педантично подготвен, този път катерачът с екипа на Berghaus, изкачи нов маршрут по впечатляваща със своите мащаби 1200 м стена на Mirror Wall (Огледалата) в Арктическа Гренландия.

Лео Холдинг

 

Въпреки предизвикателните условия, включително болести, пропадания в глетчерни цепнатини, бури и набези на полярни мечки, Лео и малък екип от британци достигат върха в малките часове на 22 юли 2015 г., след епично катерене, включително 12 дни изкарани на стената и изкачени свободно 23 от общо 25 въжета.

Лео описва Mirror Wall като: „Красив надгробен камък от полиран като стъкло гранит, по-висок от Доун Уол на Ел Капитан, поставен върху девствената Арктическа пустош.“

Оставен от хеликоптер на глетчера Едуар Бейли на 25-и юни, екипът е блокиран в базовия лагер от болести и лошо време, които го забавят със седмица. Времето е променливо: слънце, ураганен вятър, леден дъжд, преминаващ в снежна буря.

Пол Уокър от Tangent Expedition коментира:“ Имайки зад гърба си цял живот катерене в Арктика, вярвам че основната стена на Mirror Wall е най-впечатляващата неизкатерена скала в цяла Гренландия. Самото пребиваване там е огромно логистично предизвикателство.

Лео Холдинг

Ето какво разказа Лео Холдинг след премиерата:

– Какво ви накара да пробвате маршрут точно на тази стена в този затънтен край на света?
Mirror Wall се изправя толкова гордо над релефа, голяма и бяла е. Първи изкачвания тук правят през 2012 г. швейцарци, но основната стена остава неизкачена .

– Mirror Wall е определяна като най-трудната неизкачена стена в Гренландия. Колко трудно беше катеренето всъщност?
Знаех, че, седейки на върха и клатейки краката си от най-високата скала, която някога съм виждал, ще е впечатляващо (смее се). Това са поне 1100 вертикални метра, започващи директно от снега, маршрут по-висок от Ел Капитан. Катеренето беше трудно. Според описанието е Е6, 6b, (VI ,5.12b) A3, 1250 м. Знам, не звучи чак толкова много, но се изисква жизнен опит, за да намериш маршрута.

– Как търсиш нови линии, които да изкачваш? Освен Google Earth, какви други източници ползваш?
Използвам Google Earth за наземна логистика и избор на добър подход, но информацията от Американския алпийски журнал и Мountan info е изключително полезна.

Лео Холдинг

– Дори само да стигнеш дотам изглежда голямо предизвикателство за експедиция като тази?
Използваме хеликоптер и моторни шейни за транспорт до лагера. Ключът на успеха е в това да си на позиция, в добра форма, с всичко необходимо, готов за финалното изкачване.

Готов с всичко това, когато и където ти трябва, това е по-трудно отколкото звучи. Дори само един малък детайл със специфичен момент може да бъде разликата между провала и успехът.

– Как би описал атмосферата там – снегът, полярните мечки, пейзажът?
Среда е твърде враждебна и негостоприемна. Няма дори храсти. Когато пристигнахме имаше много сняг, който се стопи, довеждайки до драматична промяна в пейзажа, безспирни каменопади, срутване на сераци и лавини. Когато хеликоптерът ни остави за пръв път на ледника и изчезна в далечината, дори базовият лагер изглеждаше страховит и заплашителен. Наблюдавайки нацепения ледник, дълбокият сняг и масивната безизразната стена, лесно си помислих: Невъзможно е, отиваме на смърт, нека просто още сега се върнем вкъщи.

– Какви провизии носихте на стената ?
Имахме почти тон запаси в базовия лагер, но взехме около 300 кг инвентар и храна нагоре по стената.

Цялата статия можете да прочетете на сайта на магазини Стената, които са представител на Berghaus за България.

Лео Холдинг

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.