Седемнадесетото издание на Банскофилмфест

0


Дата на събитието: 22.11.2017

Сподели

Shares

От 22-ри до 26-и ноември Банско отново ще приветства всички любители на приключенията, екстремните спортове и планините със седемнадесетото издание на Банскофилмфест.

Програмата на седемнадасетото издание на Банскофилмфест ще включва разнообразни дейности

Единственият по рода си фестивал в Югоизточна Европа ще ви покаже 110 филма от 25 различни страни и пет континента. Те са свързани с пътешествия и много адреналин. А всеки един от тях ще бъде премиерен за България.

RockinHigh_movie

Освен филмовите прожекции, програмата отново ще заложи на официални гости и международно жури. Всички те са знаменитости и са заслужили почетните си места в областта на екстремните спортове.

Звездите на тазгодишния Банскофилмфест ще бъдат:

Сара Отън (Великобритания) – първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули (чрез гребане, бягане, ходене и колоездене).

Герлинде Калтенбрунер (Австрия) – първата жена в света, изкачила всичките 14 осемхилядника на Земята без употребата на кислород.

Малгожата Войтачка (Полша) – пещернячка, мореплавателка, полярна пътешественичка, първата полякиня и шестата жена в света стигнала сама, в режим на пълна автономност, до Южния полюс.

Malgojata Wojtachka
Малгожота Войтачка

Антоан Жирар (Франция) – световен рекордьор по височина на полета с параплан, прелетял над осемхилядника Броуд пик (8047 м) в Каракорум.

Ерик Макнейър-Лондри (Канада) – притежател на световния рекорд за изминато разстояние с кайт и ски за 24 часа. Водач на кучешки впрягове, полярен пътешественик, стигал два пъти до Южния полюс, прекосил Гренландия и пустинята Гоби.

Eric Laundry
Ерик Лондри

Петер Хабелер (Австрия) – един от най-големите алпинисти в историята, партньор на Райнхолд Меснер, направил с него първото изкачване без кислород на Еверест.

Матео делла Бордела (Италия) – един от най-добрите в света катерачи по големи стени.

Matteo della Bordella
Матео делла Бордела

Пьотр Херцог (Полша) – един от най-добрите планински бегачи в света, победител в най-престижни състезания.

Лайла Уаши (Мароко) – създател и организатор на едни от най-големите трейл-маратони в Мароко и спортни събития.

Насер Бен Абделжалил (Мароко) – алпинист, мотивационен лектор, първият мароканец, изкачил Еверест.

Пригответе се да се потопите и в света на българските постижения в сферата на алпинизма, спелеологията и пътешествията през последната година. Организаторите са се погрижили да ни напомнят и за някои от вече позабравените, но заслужили внимание български приключенци.

Програмата ще заложи и на няколко изложби. А тези от вас, които искат да бъдат активни, могат да се включат в занятията по катерене и гмуркане.

Специална програма за деца и младежи

Банскофилмфест е приготвил и специална програма за всички деца и младежи – БанскофилмфестKIDS, която включва разнообразни дейности. Открити уроци, активности на открито, Планинарска академия и много семинари ще покажат на децата как да се справят в различни ситуации.

Съпътстваща програма

Специално представяне на Мароко “Destination Morocco” с гости, филми, изложба и кухня по време на всички фестивални дни от Нейно Превъзходителство г-жа Закия ел Миадуи, посланик на Кралство Мароко в София. Представяне на знаменитият италиански дипломат, общественик, пътешественик и алпинист Феличе Бенуци, представен от Негово Превъзходителство Г-н Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.

Банскофилмфест2017

И не на последно място, тези вас, които имат състезателен дух, могат да се включат в конкурса за екстремно дрон видео. Той е създаден само за български участници.

Богатата програма на седемнадесетото издание на Банскофилмфест ви очаква, а входът ще е свободен за всички. Актуалната информация около фестивала можете да седите във фейсбук страницата тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.