„Маратон на приятелството Плевен“ е за всеки

0
 

Сподели

Shares

Този уикенд в Плевен ще се проведе едно събитие, превърнало се вече в традиция и в празник за града. Четвъртото издание на „Маратон на приятелството Плевен“ очаква всички любители на бягането на 20-и и 21-ви май. Поговорихме си с Калин и Таня Иванчеви, част от доброволческия екип, работещ по организацията на Маратона в Плевен, за да разберем повече за събитието и най-интересните моменти в тазгодишното издание от „първа ръка“.

Маратон на приятелството Плевен
Калин и Таня Иванчеви

Предстои четвъртото издание на „Маратон на приятелството Плевен“, какво да очакват бегачите, които ще се включат?
Калин: Тази година маратонът ще е още по-мащабен, участниците са от 20 държави, което само по себе си показва, че интересът е голям. Ще има градски крос от 3 км с безплатна регистрация, както и детско състезание за деца от 6 до 12 години, разделени в три възрастови групи. Награди и изненади, пък ще има за всички.

Таня: Участниците в тазгодишното издание могат да очакват слнчеви и усмихнати конкуренти, много подкрепа от доброволци и музиканти и страхотни награди.

Кои са най-интересните участъци, през които преминава трасето?
Калин: Трасето, по което се провежда маратонът, е наистина страхотно. То е комбинация от бягане в градска среда, шосеен участък, а заключителната част е в природния парк на града. Минава се покрай редица забележителности на града.
Старт-финалът е разположен непосредствено пред мавзолея „Свети Георги“ насочва се към „Мостът на победата“ над река Вит. Оттам през цялата пешеходна зона на град Плевен и влизане в парк „Кайлъка“. Състезателите бягат под късноантичната крепост „Сторгозия“, по алеите на парка минават покрай „Музей на виното“ и обръщат на естественото колело на малкият язовир на града.

Таня: Маршрутът е изключително разнообразен – от градска пешеходна част, по извънградски път и през Природен парк „Кайлъка“. Част от интересните забележителности са историческият мост край село Ясен, китният парк „Кайлъка“ с разкошни гледки към отвесните скали и изкуствени езера, и единствения по рода си „Музей на виното“ в България.

Кои са вашите лични любими моменти по време на състезанието или любими участъци от трасето?
Калин: За мен може би трасето е любимото нещо – комбинацията от бягането над река Вит, целият център на града, красивата природа в парк Кайлъка. Мисля, че никъде няма толкова разнообразно трасе.

Таня: Любим момент за мен е стартът. Там се усеща прилив на енергия, вижда се адреналин в очите на състезателите, а шумната публика, даваща им кураж, повдига духа на всеки наоколо.

Маратон Плевен

В миналогодишното издание на Маратона се включиха 300 състезатели от 17 държави. Кое прави събитието толкова интересно и притегателно за бегачите?
Калин: Както вече казах, първото е трасето, второ е добрата организация, а трето, но не на последно място – маратонът стана традиция за града и хората споделят, и се радват на такива събития.

Таня: Тази година интересът е още по-голям. Вярвам, че това се дължи на първо място на добрата организация, характера на трасето и не на последно място – каузата.

Как се променя събитието през годините? Улеснява ли се организацията с натрупването на повече „стаж“?
Калин: Събитието става все по-мащабно и приятно за участниците. Да, организацията е улеснена предвид поредността на изданието, но пък ние се стремим да получим обратна връзка от участниците и където е възможно да надграждаме. Всяка година има новости и изненади за участниците. Тази година състезанието при децата ще стартира и финишира при основната сцена, ще бъдат наградени на почетната стълбица като истински победители маратонци.

Таня: Да, определено се натрупва стаж. Проблемите и трудностите от предходните издания са коригирани. Промяна има в позитивна насока – по-голям интерес, повече участници и доброволци, включване на деца в Детски маратон, както и много награди.

Колко физически подготвен трябва да бъде един бегач, за да се справи с маратонската дистанция по трасето на „Маратон на приятелството Плевен“?
Калин: Аз не съм бегач, но от опита, който имам като рехабилитатор и от организирането на такъв вид събития (а те са вече почти 10) – подготовката наистина трябва да е сериозна. Тук става въпрос за непрестанен цикъл от тренировки, съобразено с хранителни режими и време за възстановяване на бегачите, защото в противен случай може да се получат травми и контузии.

Таня: За да пробяга 42 километра и да се чувства добре след това, един бегач трябва да има сериозна подготовка, предвид промените, които настъпват в организма по време и след състезанието. Определено не е за подценяване.

Маратон Плевен

И тази година състезанието е обвързано с благотворителна инициатива. Защо Маратонът ще помогне за изграждане на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в града?
Калин: Каузите на маратона всяка година са различни. Започнахме с даряване на средства на фондация работеща с деца с увреждания, дарявахме и на Български червен кръст, но от миналата година взехме решение събраните средства да отиват за популяризиране на активният начин на живот. Със средствата от третото издание на маратона подпомогнахме изграждането на най-големия стрийт фитнес в града. Тази година са наред колоездачите и всички хоби спортисти на колела. Ще очакваме от участниците и жителите на града, освен да подпомогнат каузата чрез дарения, да дават идеи и предложения за реализация на бъдещи проекти.

Таня: Идеята за каузата се роди миналата година, а именно – средствата от спорта да отиват пак за спорт. На 19-и май предстои откриване на площадка за фитнес на открито, построена със средства от „Маратон на приятелството Плевен 2016 г.“. Тя ще бъде достъпна за всеки желаещ да спортува в парка на чист въздух. Така хората, които нямат възможност да посещават фитнес центровете ще имат една добра алтернатива. Тазгодишната кауза се определя от нуждата на младите хора, привърженици на скейтборд, ролери и велосипеди, да имат място, на което да практикуват и да се забавляват. Надяваме се скоро това да бъде факт.

Как бихте мотивирали повече хора да „отскочат“ до Плевен този уикенд и да се включат в Маратона?
Калин: Ако хората обичат да бягат за спорт, за здраве, без значение от дистанцията сме предвидили възможност всеки да намери своето трасе. Ако пък не обичат да бягат, а да си почиват повече, но искат да са част от такова събитие, могат да станат доброволци към организирането на маратона. Разбира се, ние и нашите спонсори сме осигурили храна, вода, отличителна тениска и всичко необходимо за доброволците по време на състезанието.

Таня: Маратонът е най-голямото спортно мероприятие на територията на Община Плевен. Тази година ще има участници от 20 държави, както и много доброволци. Изключително забавно е и детското състезание, както и 3-километровият масов крос „Аз мога!“.

Калин: Елате на „Маратона на приятелството в Плевен“ и се убедете сами.

Маратон на приятелството Плевен 2017

Визитка: Калин Иванчев завършва „Рехабилитация и ерготерапия“ в Медицинския университет в Плевен, а след това придобива и магистърска степен от Великотърновския университет по „Стопанско управление и здравен мениджмънт“. Работи като дилър в плевенското представителство на един от най-големите автомобилни производители, но е обвързан с бягането като организатор на спортни мероприятия с благотворителни каузи.

Таня Иванчева е главен специалист в Община Плевен в отдел „Младежки дейности, спорт и туризъм“ и се занимава с с организиране и провеждане на спортни и младежки инициативи, съвместно с местни клубове и организации. Интересува се от здравословното хранене и активният начин на живот, а спортът заема важно място в ежедневието ѝ, защото е „сигурен начин за бягство от проблемите и стреса, както и презареждане след работен ден.“ Таня е част от екипа доброволци по организацията на Маратона в Плевен за трета година.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.