Живот под карантина: свежи мисли с Дойчин Боянов

Навън - корона, а вътре - насаме със себе си. Попитахме заложниците вкъщи как се справят с настоящия живот под карантина.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: © Дойчин Боянов
Снимка: © Дойчин Боянов

С поредицата “Живот под карантина: свежи мисли с… опитваме да интерпретираме ситуацията, в която се намираме понастоящем, по позитивен начин. Защото вярваме, че каквото и да става, светът наоколо ще продължи да съществува – наред с доброто в него. Подсказват ни го шумните италиански балкони, животните, които започнаха да обикалят по опустели градски улици и дори по-чистият въздух в небето над нас. Оптимизмът трудно може да бъде изкоренен докрай. Стига да имаме очи за него.

Днешната ни задочна среща е с алпиниста Дойчин Боянов, изкачил няколко осемхилядника, включително Еверест без кислород. Освен че е сред най-добрите български алпинисти, той преподава в катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ на НСА и е баща на две деца. Попитахме го как протича времето му вкъщи и какви са размислите му в условията на карантина.

Мястото: къде и какво

Щастлив съм, че живея в къща в кв. Княжево, където имам малко повече свобода от тази, която предполага големият град в тази ситуация. Това има и своите „негативи“, като този, че онова, което постоянно виждам от прозорците си е планината Витоша.

В подобни ситуации е най-важно човек да се ангажира с нещо. Има много неща, които постоянно отлагаме или такива, за които все не ни остава време, а това е добър шанс да ги свършим.

Сега ти е паднало

За мен това е уникален момент, защото мога по цял ден да съм с децата, дори и когато са на училище. До момента успях да свърша много неща по къщата и двора, като дори ми остава време да дремна за кратко след обяд, което е велик лукс.

Снимка: © Дойчин Боянов
Снимка: © Дойчин Боянов

Убиец на скука

До обяд помагам на децата с уроците, пазар или ремонтирам нещо по къщата. Работя в НСА и това налага да водя дистанционно някои занимания със студентите. Втората част на деня е моето време за тренировка, която правя всеки ден, игри с децата, четене на книга и разходка с колела или пеша в района на дома.

Сърфиране в мрежата

Голяма част от времето прекарвам в Google Earth, където мога да планирам и разгледам доста обекти и места, които ме интересуват.

Ползвам Facebook за връзка с приятелите и някои специализирани страници за катерене и алпинизъм като www.climbingguidebg.com, Mountain.ru, Rockandice.com и др.

Снимка: © Дойчин Боянов
Снимка: © Дойчин Боянов

Добрата новина

Тя не е една… Като начало родителите като мен имат уникална възможност да си припомнят забравените неща от уроците в училище, като помагат на децата в дистанционното обучение.

Също така разбрахме, че нещата, които се случват по света, може да застигнат и нас и рискът от това да бъдем потърпевши е реален. Оценихме свободата и открихме реда.

Въздухът в градовете стана по-чист. И не на последно място получихме дистанция, с която имаме шанс да обмислим начина си на живот и да класираме личните си най-важни неща.

Желаното място

Река Дунав! Рядко, но с удоволствие греба с каяк и много бих искал да пътешествам с него отново по реката, да слизам по брега и островите, където си пожелая, да посещавам населените места по пътя и да общувам с хората.

Посланието

Пожелавам на читателите ви да бъдат живи и здрави!

 

Чети още: всички разговори от рубриката ни “Живот под карантина: свежи мисли с…” ще намериш точно тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.