Бьорге Аусланд на Банско Филм Фест 2016

0


Дата на събитието: 26.11.2016

Сподели

Shares
Бьорге Аусланд
Снимка: Mike Horn

Най-големият полярен пътешественик на нашето време ще бъде един от гостите на тазгодишното издание на Банско филм фест.

Норвежецът Бьорге Аусланд е наричан „наследникът на Амундсен”, а биографията му на полярен приключенец и изследовател е повече от впечатляваща. Сред постиженията му стоят първото достигане до Северния полюс със ски и без странична помощ , прекосяване на архипелага Франц-Йосифова Земя, както и първото достигане само със ски до Северния полюс след старт от нос Арктический в Сибир и преодоляване на 1000 км за 52 дни.

Постиженията на Аусланд обаче не се изчерпват с това. През 1995 г. той се добира и до Южния полюс – естествено, сам и със ски, и така става първият човек на Земята достигал и до двата полюса по този начин. До полюса норвежецът достига след 44 дни и 1350 изминати километри с начална точка Морето Уедъл.

Аусланд е прекосявал Антарктика – тръгвайки от Морето Уедъл на 15-и ноември 1996 и преминавайки през Южния полюс, полярният изследовател достига до базата „Робърт Скот” на брега на Морето Рос след 64 дни и 2845 км. Прекосявал е Арктическия океан сам през Северния полюс – от Нос Арктический в Сибир до остров Уърд-Хънт в Канада, като 1800-те километра изминава за 82 дена.

Няколко месеца след като прави опити да изкачи връх Еверест от юг и успява да достигне до Южния връх (8750 м), заедно с Томас Улрих се отправя на пътешествие по Патагонското ледено плато в Чили. Двамата стават първите хора, прекосили платото от Тортел до Пуерто Наталес. На това начинание е посветен филмът “Патагония, пътешествие към края на света”, който получи наградата “За цялостна реализация в екстремни условия” на VII международен фестивал на планинарския филм в Банско през 2007 г.

Бьорге Аусланд

По стъпките на легендарния норвежки полярен изследовател Фритьоф Нансен тръгва Аусланд заедно с швейцарския си партньор Томас Улрих през 2007 г. Двамата изминават 1000 км по по дрейфуващи ледове, докато не достигат до остров Ева-Лийв, прекосяват го и се добрат до нос Флора три месеца след началото на експедицията си. Постижението им бележи първото преминаване по историческия път на Нансен.

През 2012 г. Бьорге Аусланд и французинът Венсан Койяр започнаха реализация на проекта “Ледено наследство” (“Ice Legacy”), прекосявайки Аустфонна – ледената шапка на острова Североизточна Земя от архипелага Свалбард (Шпицберген), който е втори по големина в Европа (след ледената шапка на Северния остров на Свалбард) и седми в света.

В рамките на “Ice Legacy” Бьорге Аусланд и Венсан Койяр имат намерение да преодолят 20-те най-големи ледника в света, фокусирайки вниманието на световната общественост върху значението на ледниците за климата на Земята и давайки положителен пример на младите хора в света непрекъснато да търсят границите на човешките възможности. Проектът продължава.

Бьорге Аусланд

Повече от биографията на полярния пътешественик Бьорге Аусланд можете да прочете на сайта на Банско Филм Фест тук.

Своята презентация той ще изнесе на 26-и ноември, събота от 20:00 часа в Голяма зала на Читалище „Никола Вапцаров“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.