“Pirin Extreme” – едно от най-трудните трасета в Световните серии по скайрънинг

За предизвикателствата в организирането на “Пирин Ултра” разговаряхме с Димитър Димитров, директор на състезанието

0
 

Сподели

Shares
Pirin_Ognyan Stefanow
Снимка: Огнян Стефанов

След като миналата година един от най-трудните ултрамаратони у нас – “Пирин Ултра”, беше отменен заради пандемията, сега дългочаканото състезание най-после ще се състои. Част от бегачите са с прехвърлени регистрации от 2019 г. Други, заради ковид ситуацията в България, са пренасочили регистрациите си за 2022 г., но важното е, че състезанието по планинско бягане, което се провежда в сърцето на Националния парк “Пирин”, не просто ще се проведе тази седмица, но ще предизвика участниците с едно от най-трудните трасета.

Става дума за най-късото трасе – 38 км, което тази година е част от Световните серии по скайрънинг (в предишните издания 66-километровото трасе беше етап от сериите). То е “черешката на тортата”, казва Димитър Димитров, директор на “Пирин Ултра”.

Кончето
Кончето. Снимка: Михаела Стоянова

Предизвикателното трасе минава през Котешкия чал, Кончето, Вихрен и Тодорка! То ще бъде едно от най-теничните изобщо в Световната купа, а вероятно и най-трудното.

Към това екстремно трасе – сега, като се заснеме и се види, ще има още по-голям интерес, защото такива стартове са само два-три в света.

Изискванията на Световните серии са трасето да е атрактивно, да има определена дистанция, с определено изкачване.

Koteshki chal
Котешки чал. Снимка: Деян Василев, Wikipedia

Димитър: Ние го бяхме планирали много отдавна, още преди 3-4 години. Държахме го “в задния си джоб”, докато средата узрее, за да можем да го реализираме. Защото не е толкова лесно, включително и на институциите, и на Националния парк “Пирин” – като им кажем, че тук ще има състезание и хората ще бягат по Кончето, трябва някакъв момент на свикване да има, за да бъде прието.

Търсим все пак и трасе, което да е близо. Няма как Световна купа да стартира на отдалечено място. От центъра на Банско до същинската планина са 5-6 километра. И понеже едно трасе за скайрънинг не е добре да надвишава 40 км, като се сложат тези 10 километра на отиване и на връщане, остават около 30 км. Самият спорт върви към много по-трудни и по-технични трасета, по-къси. Имаме тази възможност тук, с ръбовете по Пирин, и се възползвахме да направим това трасе. Избрали сме най-доброто”.

ВИЖ как протече “Пирин Ултра” 2018 г. тук.
Pirin Ultra
Снимка: Мартин Ангелов

Очаква се по 38-километровото трасе да стартира Рикардо Черта, един от водачите в световната ранглиста по скайрънинг в момента. Има няколко силни състезатели от Испания. Кирил Николов – Дизела е със сериозен шанс, тъй като познава трасето, бягал го е 3-4 пъти.

„To e специфично, има своите особености по отношение на тактика – как трябва да се подходи, така че ще видим как ще го разчетат състезателите“ – казва Димитър.

Pirin Ultra
Източник: фейсбук страница на „Пирин Ултра“

Участниците

Димитър: Имахме записани около 500 състезатели, от които над 65% бяха от чужбина. Състезанието е изключително международно, българските участници са около една трета. Но поради ковид рестрикциите и ситуацията в България, в последните дни преди състезанието имаше много откази. На старта очакваме около 320 души, като отново над половината са чужденци. За нас е мистерия как ще успеят да дойдат, дали всичко ще се получи – трудно може да се каже при цяката тази каша с международните пътувания.

ВИЖ как протече “Пирин Ултра” 2019 г. тук.
Pirin_Ragna Debats
Рагна Дебатс в Пирин. Снимка: Камелия Атанасова

Определено не мога да кажа, че елитните състезатели са толкова много, както беше през 2019 г., или че конкуренцията е толкова голяма. Повечето състезатели от чужбина не рискуват да изпаднат в някаква ситуация с карантини, тестове и неизвестности. Предпочетоха състезанията в Алпите и това е нормално, тъй като там могат по-лесно да пътуват между отделните държави. Но сега, като видят кадрите от горе, смятам, че ще има съжалили. Те могат в бъдеще да дойдат и да го бягат.

Екипът

Той е от около 70 души. Почти всички са били и друг път на състезанието – като доброволци или в екипите, които са фиксирани около XCo Sports (фирмата организира няколко различни събития през годината).

Pirin Ultra
Екипът и част от победителите през 2019. Снимка: Яне Голев

Димитър: Хората са с опит. Определено нямаше такъв интерес от доброволци, а преди имаше голям интерес и от фирми – идват и казват, че искат да дойдат на състезанието с 10 души да помагат или да вземат един цял пункт. Това доста усилия ни спестяваше. В момента го няма. Но има някаква взаимопомощ между състезанията – “Трявна Ултра” поемат един от пунктовете, “Adventure Sky Run” поемат други два.

Pirin Ultra
По трасето. Източник: Фейсбук страница на „Пирин Ултра“

Ние също се опитваме да помагаме на техните събития, тъй като в България се стеснява кръгът на доброволците. Има много, които опитват, виждат, че има много работа, и интересът им приключва. Затова нашата стратегия е да продължаваме да изграждаме постоянни екипи, които знаят какво правят. Например, маркировачите – има хора, които са трасирали едно и също трасе 5 пъти, те знаят на всяко едно храстче, на всяко едно дърво къде се слага маркировката, откъде се вижда, кой е най-добрият вариант. Познанията са много важни, особено в Пирин и при тежкия терен тук.

Pirin Ultra
Снимка: Яне Голев

Тенденциите

Димитър: Със сигурност бъдещето на състезанията в България е добро. Интересът към аутдор спортовете е доста голям и нараства. Ние в някои видове състезания изпреварихме събитията. Например, ултрите при нас се развиха много бързо, докато в Алпите са дошли след много състезания на по-къси дистанции, скай рейсове. При нас ултрите се “взривиха” в един момент, но сега много голяма част от участниците виждат, че да бягаш 160 или 120 км не е занимание, което можеш да правиш 4 пъти на лято, за дълъг период от време. Да, има хора, които го правят, но те са единици и са посветени на това.

ВИЖ как да се подготвиш за ултрамаратон тук.
Pirin Ultra
Снимка: Мартин Ангелов

В късите дистанции тепърва ще има много голям интерес, също – в скайрънинга, в някакви по-екзотични проекти, където хората бягат с по-малко съпорт, с по-малко подкрепа. Интересът към тези спортове става все по-голям. Разширението ще бъде в много посоки, може би не чак толкова в някакви супер дълги дистанции. Също така, интересът от вън към нас като дестинация е голям. Той беше забавен от ковид, но хората го търсят това нещо и в дългосрочен план ще има някакво възстановяване.

Към състезателите

Димитър: Наистина влагаме много големи усилия, надяваме се да им хареса и на трите трасета. Искаме да запазим интереса към състезанието, към скайрънинга и особено към по-екстремната дистанция, която е много специфична, включва някакви рискове за нас и за състезателите, но спортът се развива в тази посока. А тези, които не могат да участват, да следят как ще се случват нещата, особено по Котешкия чал и по Кончето!

Pirin Ultra
Снимка: Мартин Ангелов

В петък, в 16:00 е стартът по най-дългото трасе – 160 км, по което традиционно бягат някои от най-силните ни ултрамаратонци. В събота, в 7:00 е стратът по 66-километровото трасе, а в 8:00 – на 38 км.

Подробности можете да следите на Фейсбук страницата на „Пирин Ултра“.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.