71-годишният Ранълф Файнс завърши Маратона на пясъците

0
 

Сподели

Shares
Ранълф Файнс - Маратона на пясъците
Снимка: Kirsten Kortebein

Въпреки че имаше доста притеснителен сърдечен ритъм по време на опита си да завърши Маратона на пясъците (Marathon des Sables), легендарният 71-годишен британски изследовател сър Ранълф Файнс пресече финалната линия в края на миналата седмица и така стана най-възрастния представител на страната си, пробягал шестдневния, 248-километров ултрамаратон.

Ранълф Файнс - Маратона на пясъците
Снимка: tent86/Flickr

Температурите по трасето, пресичащо пустинята Сахара в южно Мароко, достигаха 50 градуса. Треньорът на Файнс Рори Коулман съобщи пред английския „Телеграф“ миналата седмица, че не е сигурен дали изследователят ще успее да завърши състезанието.

„Трябва да сме много внимателни“, каза Коулман.

Файнс, който има два инфаркта и двоен байпас на сърцето и чиито доктори му наредиха да не ускорява пулса си над 115 удара в минута, бяга в продължение на 10 часа миналия петък, за да финишира в събота.

„Не се чувствам добре“, каза Файнс пред Би Би Си, след като пресече финалната линия. „Добре, че имах куп обезболяващи. Без тях щеще да е още по-трудно.“

Файнс допълни, че мисълта за неуспех никога не е минавала през съзнанието му, но „имаше моменти, когато си мислех, че камилите, ходещи най-отзад и прибиращи тези, които се движат прекалено бавно, се приближават опасно.“

Въпреки напредналата си възраст обаче, Файнс не се отказва.

„Животът не би си заслужавал, ако нямаше предизвикателства от физически характер. Откакто се помня правя това и нямаше да има смисъл да съществувам без тях“, каза той пред списание „Аутсайд“ миналия месец.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.