Какво се случи на Пирин Ултра 2018

Силно международно участие, нови рекорди и медал за България в последния кръг от Световните серии по скайрънинг

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Третото издание на ултрамаратона Пирин Ултра се проведе през изминалия уикенд. Стартът на надпреварата събра 204 участници от 25 страни, които премериха сили по предизвикателните трасета на две дистанции – 66 км и 160 км. През тази година по-късата от тях влезе в програмата на Световните серии по скайрънинг и беше своеобразен завършек на сезона.

Пирин Ултра 2018
Осми финален кръг на Световните серии по скайрънинг

66 км и 4400 м денивелация трябваше да преодолеят бегачите, които се впуснаха в късата дистанция на Пирин Ултра 2018 и осми финален кръг от Световните серии по скайрънинг.

Силната конкуренция и доброто бягане бяха налице по време на цялото състезание, а с финала му дойде и първият български медал, спечелен от жена на кръг от Световната купа.

Той е дело на Антония Григорова, която се пребори за третото място в надпреварата с време от 9 часа, 39 минути и 3 секунди.

Пирин Ултра 2018

По-малко от минута отдели българската беагачка от второто място, на което се нареди Емили Хоугууд от Зимбабве. Тя спря хронометъра на 9 часа, 38 минути и 41 секунди. Победител в надпреварата стана американката Британи Питерсен, която надделя над конкуренцията за 9 часа, 1 минута и 59 секунди.

Пирин Ултра 2018

А при мъжете?

Силната конкуренция и доброто бягане не подминаха и мъжете, които успяха да регистрират и нови рекорди.

Пере Аурел Бове е победителят в надпреварата, който спря хронометъра на 7 часа, 44 минути и 40 секунди. Постигнатото от испанеца време е с почти два часа по-малко от предишния рекорд по трасето – 9 часа, 1 минута и 59 секунди.

Пирин Ултра 2018

Няколко минути след Бове, на втора позиция се нареди французинът Бенят Мармизоле. Той завърши състезанието за 7 часа, 50 минути и 24 секунди.

Димитрий Митяев от Русия е бронзовият медалист в дистанцията с време от 8 часа, 4 минути и 28 секунди.

Българският бегач Александър Спасов също постигна добър резултат в последния кръг от Световните серии по скайрънинг. Той се класира на 7-о място, след като премина по трасето за 8 часа, 34 минути и 57 секунди.

Крайно класиране за сезона

С финала на 66-километровата дистанция, станаха ясни и победителите в крайното класиране за сезона в дисциплината Sky Extra. При мъжете титлата е за Пере Аурел, а при дамите победител е американката Хилари Жерарди. Награждаването се проведе на 6 октомври на централния площад в Банско.

Пирин Ултра 2018
Дългата дистанция на Пирин Ултра 2018

Пред предзвикателството да изминат 160 км се изправиха състезателите в дългата дистанция на Пирин Ултра 2018, която също беше изпълнена със силни емоции. 

Пирин Ултра 2018

Най-бърз по трасето беше Божидар Антонов. Той преодоля дистанцията за 29 часа, 33 минути и 22 секунди. Битката за второто място не завърши с победител и то беше поделено от Димитър Атанасов и Калоян Пейчев. Те преминаха финалната линия заедно и спряха хронометъра на 35 часа и 5 секунди.

При дамите най-добро време постигна македонката Мери Мирческа 42 часа, 57 минути и 33 секунди. За сребърната позиция се пребори Анета Ралчева с време от 43 часа, 6 минути и 27 секунди. На трето място се класира румънката Адина Типеи.

*Използваните в публикацията снимки са на Камелия Атанасова и Александър Вълчев

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.