Какво се случи на Пирин Ултра 2018

Силно международно участие, нови рекорди и медал за България в последния кръг от Световните серии по скайрънинг

0
 

Сподели

Shares

Третото издание на ултрамаратона Пирин Ултра се проведе през изминалия уикенд. Стартът на надпреварата събра 204 участници от 25 страни, които премериха сили по предизвикателните трасета на две дистанции – 66 км и 160 км. През тази година по-късата от тях влезе в програмата на Световните серии по скайрънинг и беше своеобразен завършек на сезона.

Пирин Ултра 2018
Осми финален кръг на Световните серии по скайрънинг

66 км и 4400 м денивелация трябваше да преодолеят бегачите, които се впуснаха в късата дистанция на Пирин Ултра 2018 и осми финален кръг от Световните серии по скайрънинг.

Силната конкуренция и доброто бягане бяха налице по време на цялото състезание, а с финала му дойде и първият български медал, спечелен от жена на кръг от Световната купа.

Той е дело на Антония Григорова, която се пребори за третото място в надпреварата с време от 9 часа, 39 минути и 3 секунди.

Пирин Ултра 2018

По-малко от минута отдели българската беагачка от второто място, на което се нареди Емили Хоугууд от Зимбабве. Тя спря хронометъра на 9 часа, 38 минути и 41 секунди. Победител в надпреварата стана американката Британи Питерсен, която надделя над конкуренцията за 9 часа, 1 минута и 59 секунди.

Пирин Ултра 2018

А при мъжете?

Силната конкуренция и доброто бягане не подминаха и мъжете, които успяха да регистрират и нови рекорди.

Пере Аурел Бове е победителят в надпреварата, който спря хронометъра на 7 часа, 44 минути и 40 секунди. Постигнатото от испанеца време е с почти два часа по-малко от предишния рекорд по трасето – 9 часа, 1 минута и 59 секунди.

Пирин Ултра 2018

Няколко минути след Бове, на втора позиция се нареди французинът Бенят Мармизоле. Той завърши състезанието за 7 часа, 50 минути и 24 секунди.

Димитрий Митяев от Русия е бронзовият медалист в дистанцията с време от 8 часа, 4 минути и 28 секунди.

Българският бегач Александър Спасов също постигна добър резултат в последния кръг от Световните серии по скайрънинг. Той се класира на 7-о място, след като премина по трасето за 8 часа, 34 минути и 57 секунди.

Крайно класиране за сезона

С финала на 66-километровата дистанция, станаха ясни и победителите в крайното класиране за сезона в дисциплината Sky Extra. При мъжете титлата е за Пере Аурел, а при дамите победител е американката Хилари Жерарди. Награждаването се проведе на 6 октомври на централния площад в Банско.

Пирин Ултра 2018
Дългата дистанция на Пирин Ултра 2018

Пред предзвикателството да изминат 160 км се изправиха състезателите в дългата дистанция на Пирин Ултра 2018, която също беше изпълнена със силни емоции. 

Пирин Ултра 2018

Най-бърз по трасето беше Божидар Антонов. Той преодоля дистанцията за 29 часа, 33 минути и 22 секунди. Битката за второто място не завърши с победител и то беше поделено от Димитър Атанасов и Калоян Пейчев. Те преминаха финалната линия заедно и спряха хронометъра на 35 часа и 5 секунди.

При дамите най-добро време постигна македонката Мери Мирческа 42 часа, 57 минути и 33 секунди. За сребърната позиция се пребори Анета Ралчева с време от 43 часа, 6 минути и 27 секунди. На трето място се класира румънката Адина Типеи.

*Използваните в публикацията снимки са на Камелия Атанасова и Александър Вълчев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.