„Неверест“: да гребеш 4444 мили в океана в сезона на бурите

Книгата разказва за перипетиите на баща и син - Стефан и Максим Иванови, първите българи, които прекосиха Атлантическия океан с гребане

0
 

Сподели

Shares
Стефан и Максим Иванови
Стефан и Максим Иванови, снимка: Neverest Ocean Row

Тандемът баща и син завърши успешно първата българска океанска гребна експедиция, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад, изцяло през сезона на ураганите.

Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим изпълниха своята мисия „Nеverest“. На 6 октомври 2020 г. след 8230 километра (4444 морски мили ) и 105 дни в океана българската океанска гребна лодка акостира благополучно в Барбадос.

Стефан и Максим Иванови
Стефан и Максим Иванови, снимка: Neverest Ocean Row

Признанието

След експедицията Макс е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда за: „Най-млад гребец, прекосил океан“ и „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“.

Началото

Мечтата им да прекосят Атлантическия океан, като не спират да гребат, се ражда у дома и на шега. Двамата никога не са гребали или строили лодки, но успяват да построят сами в гаража си плавателния съд, който ги превежда през огромно природно изпитание.

Стефан и Максим Иванови
Стефан и Максим Иванови, снимка: Neverest Ocean Row

Името

НЕВЕРЕСТ е името на лодката, съставено от Макс като игра на думи. То е съчетание от думите neverrest и Everest, а смисълът е Never rest until you reach your Everest! или – Никога не се отказвай, преди да стигнеш своя връх!

Плаването

За да осъществят Neverest Ocean Row, Стефан и Максим се свързват с едни от най-опитните хора в гребането и мореплаването. Световната ни шампионка по гребане Виктория Димитрова ги учи да гребат. Съветват се с шестима опитни океански гребци какво да вземат на борда, както и какви плаващи котви са им необходими, за да не се преобърнат по време на буря. От сушата ги навигират капитан Валери Петров и холандският океански гребец Ралф Тюин, които ги предизвестяват за бури и им помагат да планират маршрута си, така че да избягват най-силните ветрове на ураганите.

Максим Иванов
Максим Иванов, снимка: Neverest Ocean Row

Трудностите

Вятърът духа от различни посоки, вълните се наслагват една върху друга, няма два еднакви дни, и този спектакъл продължава до безкрайност, споделят мореплавателите.

Стефан и Максим Иванови в Атлантическия океан
Кадър от лодката, снимка: Neverest Ocean Row

През цялото време се налага да се грижат за оцеляването си

Соларните панели, които захранват електрическите батерии, се повреждат. Така нямат енергия за навигационните и комуникационни инструменти. Три от четирите соларни панела корозират до степен, че електрическият кабел се прекъсва и не успяват да зареждат батериите. Така остават без електрическа енергия за десалинатора (машина, която пречиства океанската вода и я прави годна за пиене). Нямат енергия за автопилота, който им помага за спокойно плаване сред големите вълни.

Заради бурите не могат да акостират на сушата и плаването им се удължава доста над планираните 6000 км. В даден момент, след като към тях се задават четири бури една след друга, един от специалистите по океанско гребане, Ралф, ги съветва да се откажат.

Стефан и Максим Иванови
Стефан и Максим Иванови, снимка: Neverest Ocean Row

„Бяхме подготвени, че ще срещнем бури“

Неверест е конструирана с 13 различни водоизолирани помещения, така че ако лодката бъде пробита или се разцепи от вълните, да не потъне. Имали са спасителна надуваема лодка и седем различни сателитни устройства, през които могат не само да дадат сигнал за бедствие, но и съвсем точното местоположение.

Виж още: Neverest Ocean Row: Из дневниците на първата българска океанска гребна експедиция

Книгата

„Неверест“ прави читателя съпричастен към голямото приключение на двамата мъже, разкрива тяхната силна лична емоция. Впечатляващи кадри отвеждат в прегръдките на природата, която може да бъде различна и недружелюбна във всеки един момент.

"Неверест"
„Неверест“ разказва за приключението на Стефан и Максим Иванови

В книгата си Стефан и Максим разказват за вълнуващите си преживявания насред океана и адреналина от удивителните срещи с акули и риби меч, с косатките, които могат да бъдат опасни, с пиратите, дори с НЛО. „Неверест“ е една книга за преминаването на граници, за стремежа да побеждаваш себе си, за жаждата за живот.

Преживяното

„Имаше много моменти, в които трябваше да сменяме плановете, но не загубихме надежда. По едно време се оказахме в нещо като капан – между силно течение, северни ветрове и ветрове, които щяха да ни върнат към Африка. Но там не може лесно да се откажеш. Трябва да продължиш да гребеш, докато стигнеш до най-близкия бряг“, разказва Стефан за bTV.

„Не си давахме дори опцията да помислим, че можем да спрем. Там сме в средата на нищото, без никой около нас и просто трябва някак да преживеем това“, допълва Максим.

„Когато човек излезе от зоната на комфорта, там човек най-много израства“, казва Стефан.

Стефан и Максим Иванови
Стефан и Максим Иванови, снимка: Neverest Ocean Row

Кои са те?

Стефан и Максим Иванови са баща и син, които обичат да пътешестват и да се предизвикват.

Максим е роден на 25 август 2003 г. в Бразилия. Учи в ЧСУ „Свети Георги“ в София. Обича дебатите и времето с приятели.

Стефан е роден на 24 август 1972 г. в София. Финансист по образование. Управляващ партньор на Challenger Capital Management, а преди това – генерален директор на Citibank за България.

През 2011 г. Стефан става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL, който се провежда в Алпите, дължината му е 300 км., а сборната положителна денивелация е 25 000 метра.

Каузата

Експедицията на Стефан и Макс бе посветена на кауза – да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта си, които да се използват за животоспасяващи трансплантации. С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Вижте: Кауза в развитие: Neverest Ocean Row и мисията да спасиш човешки живот

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.