XVI Банско Филм Фест

1


Дата на събитието: 23.11.2016

Сподели

Shares

За шестнадесета поредна година световният форум за планинарска култура и кино у нас – Банско Филм Фест, ще ни предложи уникално приключенско преживяване с богата си програма. Тази година фестивалът ще се проведе между 23-и и 27-и ноември, разбира се – в Банско.

Банско Филм Фест 2016

117 премиерни заглавия от 30 страни и пет континента ще ни отведат на вълнуващо приключение след като веднъж прекрачим входа на Читалище „Никола Вапцаров“ или кинозалата на Посетителския информационен център, където ще се проведат всички прожекции и презентации. Освен на филмите, ще можем да се насладим и на над 15 любопитни презентации и уъркшопи, водени от едни от най-интересните и запалени пътешественици и екстремни личности на нашето време. 10, пък ще бъдат изложбите, които ще можем да видим във фоайетата на фестивалния център.

Сред темите на прожекциите, презентациите, изложбите и лекциите са катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане и много други, а мястото си сред темите на фестивала има и специалната детска програма.

Банско Филм Фест 2016
Снимка: Bansko Film Fest

Тази година държавите, които ще вземат участие във филмовата селекция са рекорден брой – 30, а част от филмите са носители на награди от престижни кинофестивали в света. Сред акцентите в кинопрограмата са и две творби, участвали на фестивала в Кан през 2016 г. – „Някъде” (Франция, 2016, Мелоди Булисиер, 6’) и “Страната Удехе” (Русия, 2015, Иван Галавньов, 26’).

Официални гости от България тази година ще бъдат Боян Петров, Станимир Меразчиев, Шабан Мустафа и участници в българската национална експедиция на Ношак (7492 м) в Афгански Хиндукуш по случай 40-ата годишнина от провеждането й. Сред чуждестранните гости, пък са Бьорге Аусланд (Норвегия), Джъстийн Кърджънвън (Великобритания), Йохен Хемлеб (Германия) и Паул Гушлбауер (Австрия).

Банско Филм Фест 2016
Паул Гушлбауер/Снимка: Bansko Film Fest

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Програмата на Банско Филм Фест, къде може да я видим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.