Банскофилмфест – приключения, сняг, пустиня

0


Дата на събитието: 25.11.2014

Сподели

Shares

Banskofilmfest-cover

Банскофилмфест 2014 ще се проведе между 25 и 30 ноември в Банско. Това е четиринадесето подред издание, на което публиката ще може да види много и различни филми от света на екстремните спортове. 120 филма, 28 държави, 5 континента. Всички вариации на екстремните спортове, приключенията на открито и планинарската култура! Филмите представят уникални и труднодостъпни места по целия свят, екстремни ситуации, от които героите се измъкват на косъм, лични истории и драматичното преоткриване на човешката воля!

Ето още подробности около програмата:

Снимка:snowboardmag
Снимка:snowboardmag

“По-дълбоко от снега“
Студентът по философия от Шефилдския университет Ишмар Баджич показа премиерно дебютния си филм “Бяла линия“ по време на Шефилсдския фестивал на приключенското кино миналата година.

Следващият му филм е за сноубордиста Джейк Корниш. При посещението му в Ненда (Швейцария) той е затрупан от лавина, което почти му коства живота. Ишмар казва: “Това не е филм за сноуборд, a за един сноубордист, а историята е “по-дълбока от снега“. Това е още една възможност да надникнем във вътрешния свят Джейк след тежките преживявания при лавинния инцидент”.

„В безлюдния квартал”
Уилфред Тесигер бе един от моите герои. Неговите книги ме вдъхновиха за кратко да се включа в стария му бокс клуб в университета. Насърчиха ме да мисля амбициозно, но и простичко за големи приключения. Когато той почина (тогава карах колело през Южна Америка) се натъжих, че никога няма да успея да го срещна.

Тесигер се предизвикваше сам, за да се изпита. Живееше аскетично и презорал съвременното удобство, скоростта и лукса. Вярвал, че колкото по-труден е живота, толкова е по-добър човека. Прозата му е силна и премерена, дълбокомислена и честна. Фотографията му е превъзходна, особено ако се замислим, че е снимал по-малко снимки за цяла експедиция, отколкото аз за един ден.

Тесигер имал „мъжката смелост да изживее момчешката мечта”. Още откакто прочетох „Арабски пясъци” си мечтая да направя неговото пътешествие. Затова с Леон Маккарън извървяхме 1000 мили през арабския полуостров, вдъхновени от духа на Тесигеровите експедиции през пустинята Руб’ал Кали, „безлюдния квартал”. Филмът разказва историята на нашето приключение.

Into The Empty Quarter – Official HD Trailer from Alastair Humphreys on Vimeo.

“Голямото прекосяване”
В края на март 2013 г. Тамара Лунгер (една от най-силните ски-алпинистки и планински бегачки в света, през това лято стъпи на К-2 без кислород), баща й Хансйорг Лунгер, Щефан Фритче и Матиас Аберер тръгнаха с керван носачи от Шимшал в Северен Пакистан към ледника Бралду.

Претоварвайки багажа си на теглени от тях шейни тип пулка те изминаха 140 км по него, навлизайки в някои странични долини и набелязвайки за изкачване редица шестхилядници от обкръжението им. През прохода Лупке Ла (5570 м) се прехвърлиха на ледника Сим Ганг и покрай “Снежното езеро” и по ледника Биафо стигнаха до Асколе.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.