Как е Иван?

1
 

Сподели

Shares

Две неврологични операции – едната – неуспешна, другата – успешна, отложиха старта на околосветското плаване на Иван Димов. Българинът възнамерява да обиколи света за рекордно кратко време с най-малката ветроходна лодка.

Иван Димов
Иван Димов

Когато през пролетта на 2014 г. Иван Димов обяви пред родните медии намерението за околосветското си плаване, той веднага се превърна в най-интервюирания човек в държавата. Този мъж, който от 20 години живее в Италия, беше дал десетки интервюта за няколкодневния си престой у нас. И аз, както и представители на всички медии с национално и интернет покритие, се бяхме „уловили“ в мрежите на съобщение, което гласеше: „Българин ще атакува рекорд на Гинес с околосветско плаване“.

За да „запазя“ час за среща с Иван, тогава ми бяха необходими не един и два разговора с пиара му. А когато уговореното време дойде, се оказа, че трябва да го „деля“ с колега от друга медия.

Каква беше новината тогава? Иван Димов ще се отправи на околосветско плаване с ветроходна яхта, дълга 5 м и 25 см според замерванията, направени от представители на книгата с рекорди на Гинес. Настоящият рекорд е постигнат с лодка, дълга шест и половина метра. Българинът ще измине 28 000 мили за по-малко от 268 дни без спиране и без да се приближава до суша. Големината на лодката и времето са елементите, с които ще атакува сегашния рекорд, чиито автор е италианецът Алесандро ди Бенедето.

През 2014 г. медийният интерес към начинанието на Иван някак си не беше осребрен. Това се превърна в основна причина за първото отлагане на пътуването, чиито старт щеше да бъде даден още през есента на 2014 г. Тогава дори самият Иван сякаш не подозираше колко бавно и трудно ще бъде набавянето на средства, които да дофинансират оборудването на лодката. Впрочем вниманието на всички беше насочено към нея. Включително и аз, при всеки видео разговор с Иван, питах: Как е лодката?

Яхтата „Мини”
Яхтата „Мини”

През през 2011 г., Иван купува ветроходната яхта с името „Мини”, чиито първи собственик я кръстил на… жената на Мики Маус. Димов запазва името заради моряшкото поверие, че име на лодка не се сменя, а и защото то отлично отговаря на габаритите на този съд. С преоборудването й за плаването, цената й расте с всеки изминал месец. В момента оценката на „Мини” възлиза на 85 000 евро.

От 2014 г. насам лодката ставаше все по-добре. Първо беше добре в един гараж на пристанището в Тоскана. После беше изведена на вода. „Добре се държи във водата“ – започна да отговаря Иван на онзи въпрос: „Как е лодката?” Беше и все по-пълна с пособия и уреди, толкова минимизирани или по друг начин приспособени за плаването, че с просто око човек трудно би разбрал какво всъщност представляват – уред за пречистване на морска вода, печка, котлон, тенджера, тракер за проследяване, сателитен телефон, специално изработени соларни панели, корабен дневник, черна кутия и какво ли още не.

Медиен интерес към Иван имаше и в самия край на 2015 г., когато политическа партия ГЕРБ дари 10 000 евро от партийната си каса за плаването. След кратката среща с премиера Борисов, Димов обяви, че ще използва парите, за да закупи необходимата му за пътуването лиофилизирана храна (храна, от която е изтеглена водата – бел. ред). Подготовката за плаването логично отиваше към своя край и Димов обяви дата на тръгване през 2016 г., а именно – 25 юни.

В неделя (20.08.16 г. – бел. ред.), в регламентираните часове за свиждане в университетска болница „Св. Иван Рилски“ в София при Иван беше само синът му Димитър. Нека ви обясня. В началото на юни, буквално дни преди тръгването, Иван решава да вземе участие в регатата в Росиняно. Състезание, в което могат да се включат всякакви ветроходни яхти, стига съдът да е регистриран. Иван няма намерение да мери сили с участниците, макар че… печели регатата. Целта му е да изпробва новите радиални платна, които ще използва при околосветското плаване. „С тях ще дам по-голяма скорост на лодката, а управлението й ще бъде по-лесно“ – уточянва Иван.

По време на състезанието обаче получава силни болки в долната част на десния крак. „Направил съм някакво движение, което е отключило всичко… Докато ме награждаваха, еуфория, забравяш за болката. После болката ме нападна.” – връща се той към онзи момент.

След награждаването, регатата в Росиняно
След награждаването, регатата в Росиняно

Състоянието на Иван е квалифицирано като остра невралгия в резултат на притиснати окончания между прешлени на седалищния нерв. Приет е за операция в болница в Сиена, интервенцията е неуспешна, но той е изписан и лечението му продължава в къщи. „След това ме приеха още веднъж, изписаха ме, после още веднъж ме приеха и ме изписаха. 68 дни бях на легло – ту в болница, ту в къщи. Отслабнах много и физически, и психически. Накрая се обадих в България.” Втората и за радост успешна операция е под български флаг. Направена е от д-р Асен Хаджиянев в клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Минали са три дни от операцията и се чувствам десет пъти по-добре, отколкото след операцията в Италия. Изправен съм, мога да ходя, спряха ми дори обезболяващите.”

В момента прогнозата на лекарите е, че възстановяването на Димов ще трае около 5-6 месеца. Време, необходимо за пълното преодоляване на мускулната атрофия и за изчистването на организма от приетите медикаменти. Всъщност травмата, която сполетява Иван в хода на регатата в Росиняно е и илюстрация на само един от възможните инциденти, които могат да го сполетят по време на околосветското му пътуване. Припомням, че маршрутът му преминава далеч от от сушата и само в една негова част, той ще бъде „близо” – на 200 мили от суша. Това означава, че движението му с „Мини” е извън автономията на полет на хеликоптер. При подобни или други изпитания, на които Димов ще бъде подложен в океана, той може да разчита само на късмета в близост да има плавателен съд.

Иван Димов след първата операция в Сиена
Иван Димов след първата операция в Сиена

Питам го какво губи сега, или – отлагането ще оскъпи ли експедицията му? „Губя абонаментите за тракинга, системата за проследяване, както и абонамента за сателитния телефон. С храната няма проблем. Лиофилизираната храна има срок на годност пет години. – обяснява той.”
Това е.

Разказвам всичко това, за да си припомним, че големите начинания имат цена, която се плаща от самия голям начинател. Оставаме в очакване на новата дата на тръгване, която Иван ще обяви. Впрочем, както той сам ми сподели, нито за миг не е помислял да се отказва от плаването.

Междувременно най-нетърпеливите измежду нас биха могли да променят курса на въпроса. Който би могъл да бъде: Как е Иван?
А лодката е добре. Държала се била отлично с новите платна.

Иван Димов

Сподели

Shares

1 коментар

  1. „ДОКАТО ИМА ТЕЛЕТЕА-ЩЕ ИМА И КАСАПИ“…Само, че не свършиха „телетата“в България. Изглежда само аз не желая да ме приемат за „теле“ или овца. За съжаление и Б. Борисов беше преметнат също……Този господи – Иван, говори за необходими 85000 Евро…“Не е луд този който яде баницата, а този, който му я дава“……Като специалист, ще ви кажа, че за това начинание, всички разноски заедно с яхтата, оборудването, снабдяването не изисква повече от 30000 Евро в най- скъпия вариант…И ..тази яхта въобще не става за това плаване, но това не могат да преценят хора без опит.Спирам до тук, защото много мога да говоря за поредния опит за постигане на измамна слава с бонус лесно спечелени средства. Това явно става българска болест.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.