Плажните катамарани

1
 

Сподели

Shares

Без да обръщаме внимание на скептиците и да подценяваме останалите ветроходи, малките ветроходни катамарани имат определено място сред любителите на ветроходството и ентусиастите, които, за радост, стават повече и повече в България.

Плажните катамарани

Допреди известно време единствените катамарани в България бяха няколко “олимпийски” Торнада и малък брой самоделни 13-14-футови катамаранчета, които дори се опитвахме да произведем в серия. Дали благодарение на стандарта на живот у нас или друго, сдобиването със заводски катамаран си беше истинско събитие. Не че сме забогатели толкова, но сега е малко по-различно и лодките са по-достъпни. За разлика от изработените с много страст и малко компромиси самоделни катамарани, заводските ще ви осигурят наистина това, което търсите – простота и удоволствие от ветроходството.

Плажните катамарани

Има различни производители на катамарани – с революционни и не чак-толкова идеи по отношение на конструкцията на лодките, но независимо, малките ветроходни катамарани (нека продължим да ги наричаме “плажни”, макар и за някои от тях това да е доста пожелателно определение) са обединени от една обща концепция – леки, бързи и лесни за управление двукорпусни съдове. Макар и да сме гледали много снимки на летящи корпуси, салта и всякакви магарии с катамарани, истината е, че има подходящи лодки за всички ветроходци – начинаещи, любители и спортисти, като често и трите типа могат да се срещнат на един модел катамаран с различни нива на оборудване.

Ветроходството с плажни катамарани има безброй почитатели по света, а спортът с тях е организиран от различни организации под крилото на ISAF – локални, регионални и национални. Основните класове са Олимпийският клас Торнадо, А-class, F-16, F-18 и още няколко монотипни класа, организирани от производители. Наличието на много и добре организирани школи (вкл. и детски) с подходящи лодки и педагози извежда ветроходството с плажни катамарани в тези страни като начин на живот и възпитание. Да не си говорим за пари, а да се надяваме, че и ние ще успеем скоро да съберем сили за подобна активност. Хайде, че се просълзихме!

За да завършим позитивно, нека отбележим, че хората, които сме обединени от идеята за ветроходните катамарани, работим заедно за популяризирането на този спорт и превръщането му в достъпен начин на живот за тези, които го търсят.

Симптоми на плаването с плажни катамарани:

– От името – лесни са за пускане, вадене, въоръжаване;
– Не непременно, но определено повишен близък контакт с водата;
– Придвижване със скорост, която на моменти удивлява и е значително по-висока от повечето еднокорпусници;
– Много ефектни капаци;
– …Ами различно е…

Странични ефекти:

– Постигане на истинско усещане за свобода, без консерванти;
– Без значение на един или два корпуса – повишен приток на адреналин; ендорфин и всякакви други завършващи на “ин“ естествени вещества;
– Усмивката често се превръща в озъбване, особено ако не сте свикнали да си държите устата затворена или да крещите постоянно.

ВИЖ ОЩЕ: Ветроходството – нелечима болест

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Страхотно много ми харесва .Понеже съм правил малки плавателни съдове и изделия от стъклопласт се замислям да произведа корпуси за пляжен катамаран .Споделете ако имате идеи и препоръки на е-маила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.