Иван Димов за раждането на една ветроходна мечта

0
 

Сподели

Shares

Иван Димов е българинът, който се кани да направи нещо, което никой досега не е дръзвал – да обиколи Земята по море сам в изключително малка, петметрова, ветроходна лодка, без да се доближава до суша и други плавателни съдове.

Иван Димов

Мечтата го съпътства през целия му живот, но през последните 4 години Иван работи усилено над проекта си, за да може да започне рисковото плаване през тази есен, когато е на 50 години. Повече за голямата си мечта Иван Димов разказа в специално интервю за 360°.

Screenshot

Име: Иван Димов
Възраст: 50 г.
Народност: Българин
Местожителство: Италия
Мечта: Околосветско плаване
Лодка: Ветроходна, едномачтова. 5.18 метра дължина
Дължина на плаването: 28 000 мили през Южните морета
Продължителност на плаването: Около 8 месеца
Най-близко разстояние до суша: 200 мили
Режим: 2 часа будно състояние се редува с 1 час сън
Вода: Филтрирана морска вода
Храна: Специални лиофилизирани и компресирани храни
Комуникации: 3 камери на борда, сателитен телефон, интернет
Време за физическа подготовка: 8-9 месеца
Време за възстановяване: 8-9 месеца
Още за Иван Димов можете да научите от тук.

Иван Димов

Иван Димов: „Нося мисълта за околосветско плаване в себе си откакто съм жив. Когато бях на 7 години откраднах една рибарска лодка на нашето море и тръгнах да обикалям света. Качих се на нея и отплавах. Бях подготвен за околосветското пътешествие, носех си вода, хляб, сирене. За мен обаче светът свършваше там където се виждаше хоризонта. Вятърът ме вкара навътре в морето и нямаше излизане. Намериха ме след три дни. Това беше преди 43 години и от тогава това желание остана в мен. Преди четири години реших, че ако не го направя сега, просто никога няма да успея. Искам да направя всичко, което съм пожелал. Така преди четири години започнах да се подготвям, да обмислям плана, да търся пари, спонсори, да отделям от заплата, за да мога да осъществя тази голяма своя мечта. Аз не съм богат човек, работя, за да преживявам както повечето хора. Вече съм на финалната права, мачтата вече пристигна и ще мога да я монтирам. Планирам да тръгна през есента, защото тогава има ветрове, с които мога да изляза от Атлантическия океан.“

Иван Димов

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.