Иван Димов: последният Магелан

0
 

Сподели

Shares

Какво се случва с Иван Димов и кога ще тръгне с най-малката лодка по най-трудния път?

Иван Димов

Срещнахме се с мореплавателя Иван Димов, който се кани да направи автономно околосветско плаване без да се доближава до суша и други плавателни съдове.

Той ни разказа, че планира да отплава през януари. В момента изчаква подходящо време.
– Прави подобрения по лодката, за да бъде по-бърза, лека и топла. Живее в нея, за да свиква.
– Ще плава под български флаг, въпреки че от 20 години живее в Италия.
– Най-големият проблем, с който се бори, е студът.
– Ще можем да го следим чрез сайта му skipperlib.com и 360mag.bg.
– Казва, че е Последният Магелан, защото ще мине по пътя на големия мореплавател.

Иван Димов

Не трябваше ли да бъдеш някъде далеч, сам в морето?
Лодката ми е твърде малка, за да се бори с метеорологичните условия. Има промени във времето в момента. На някои места вместо да е минусова температурата в края на ноември, е 20 градуса. Зимата закъснява и ми се налага да закъснея и аз. Ализеите преди години тръгваха през септември, а сега сигурно чак януари. От метеорологичната станция в Плимут, която следи Течението на живота (казва се така, защото ако спре то, спира и животът), трябва да ми съобщят в момента, в който тръгнат ветровете и течението, които чакам. От деня на тръгване на ветровете се изчакват от 15 дни до месец и тогава е най-силен и напорист вятъра, който да ме свали надолу.

Как се чувстваш сега като си отложил плаването?
Загубен!!! Ходя като муха без глава, като 5 за 4. Проектирал съм всичко и сега чакам. Нямам търпение.

Планираното време колко е?
Първоначално беше 8 месеца, но в момента правя платна за оптимална скорост, за да го съкратя. Искам да увелича скоростта чрез тях. Засега постигнах много добра скорост. На вятър 10 възела, аз правя 5. Това е много! Други лодки правят 3 възела.

Иван Димов

Храната?
Първоначално мислех да е 140 кг, но ще взема само 100 – това са 200 дни, по половин килограм на ден от лиофилизираната храна. Ще ловя риба и водорасли.

Ще плаваш под български флаг?
Бях в Морска администрация Бургас, за да взема български флаг. Те знаеха за мен. От 20 години съм в Италия и още съм с български паспорт. Аз съм българин и искам да обиколя Земята с лодка с български флаг.

Науката?
Искам да събирам проби, докато плавам. За Океанографския институт са. Повече знаем за Луната, отколкото за океана. Там, където ще бъда минават много малко хора. Големите кораби не плават там. Даже няма много пасажи с риба и не минават и корабите, които ловят. Морето е много бурно, студено е. Все пак, искам да обиколя Земята главно през южните морета. Там ще трябва да мина по-малко разстояние. Ще използвам най-бързия път. С най-малката лодка по най-опасния път. Магелан е минал по него.

Къде очакваш да ти е най-тежко?
Навсякъде! Предполагам, че ще ми е особено трудно, когато минавам покрай Полинезия и Нова Каледония. Там е раят! Много хора са останали на тези места.

Когато отплаваш, как ще разбираме къде си и какво се случва?
Сериалът ще го публикувам със сигурност на сайта ми. На всеки 2 мили ще може да се вижда къде се намирам. Ще пращам видео, включително и за 360. Със сигурност ще ме видите да плача, да се страхувам, да се тръшкам, да искам да се хвърля в морето. Тези неща всеки един ги минава. Ти си сам. Все пак, имаме нервна система. Тя не издържа. Обаче после, като го преодолееш, ти става толкова хубаво, чудничко!

Garmin
На борда ще имам камера Garmin, с която да снимам. Удобна е, защото не е много малка, но не и голяма, за да ти пречи. Бутонът за старт е голям, а това е важно при екстремни ситуации. Има екран и няма нужда от допълнителен, за да я насочваш и виждаш какво правиш. Видях, че вътре има и GPS, който работи много добре. Ще ми показва къде съм снимал точно, в кой момент. Няма да има нужда да описвам ширина и дължина. Мога да я монтирам удобно на лодката, няма нужда да ми е на главата.

Защо Последният Магелан?
Има много мечтатели, но не им стиска. Дори да им предоставиш лодка и да им кажеш –„Хайде, потегляй!“, те ще кажат – „Не, не сега, по-нататък“. Разликата между мен и другите пишман Магелановци, просто мечтатели, е, че явно наистина ми стиска. Но ми отне толкова дълго време, за да успея да намеря парите.

След като осъществиш мечетата?
Страшно е! След като се върнах от дългото си самостоятелно плаване в Индийския океан открих, че там всички мозъчни центрове се отварят. Няма дразнители, няма външни шумове, замърсители. Почват да работят на 101%. И става като наркотик. Искаш все повече и повече. След тази мечта не ти е празно, а искаш още. Виждаш, че не е невъзможно.

Още за Иван Димов:
Иван Димов за раждането на една ветроходна мечта
Да обиколиш света с лодка и меню за шампиони
Иван Димов около света
Българин се готви за рекорд на Гинес с околосветско плаване

Иван Димов

Интервю с Иван Димов ще намерите и в брой ЗИМА 2014 на списание 360.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.