Стартира почистването на НП „Пирин“

0
 

Сподели

Shares

Традиционното ежегодно почистване на Националните паркове, което се организира от „За Земята”, тази година ще продължи от 29-и август до 6-и септември. Настоящото почистване ще обхване територии от Национален парк Пирин.

Организаторите ни приканват да се включим в почистването, което тази година ще „атакува” боклука по туристически пътеки и покрай хижи и заслони по маршрут от хижа „Безбог” до хижа „Пирин”. Целта е познатата, но все толкова важна – да оставим след себе си чисти и спретнати планински територии и такива, каквито трябва да бъдат винаги.

Желаещите могат да се включат във всеки един момент от почистването. Организаторите съветват всички участници да носят палатки, топли чували и топли дрехи, както и лична посуда за многократна употреба. От тяхна страна пък, доброволците ще получат ръкавици, чували за почистване и вкусна храна.

Почистване на НП "Пирин"
Снимка: Михаил Михов

Идеята на дългогодишната кампания за почистване е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Тази година за пръв път инициативата ще се подкрепи и от новосформираната инициатива „Умна раница”.

„Умна раница” има за цел да намали отпадъците, които се „произвеждат” в нашите планини и да подкрепи съвестни и екологично мислещи хижари в Националните паркове на България.

Основното правило, което всеки турист е приканен да спазва, е прибирането на всички вече празни опаковки обратно в раницата и използването на собствени съдове и прибори. Един от основните проблеми на хижите, е употребата на пластмасова посуда за еднократна употреба, която често бива изгаряна, отделяйки токсични вещества в атмосферата.

Още за тазгодишното почистване в Пирин можете да намерите тук.

Почистване на НП "Пирин"
Снимка: „За Земята“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.