В края на пролетния сезон: рекордите, които се случиха в Хималаите

Събираме ги на едно място и ви припомняме за тях

0
 

Сподели

Shares

Задава се краят на пролетния сезон в Хималаите. Той привлече вниманието на мнозина още от самото си начало, а колкото повече напредваше времето, ставаше все по-интересен. Това се случи благодарение на няколко рекорда, които написаха нова страница в историята на алпинизма. Припомняме ви накратко кои са те и кои са хората, които успяха да ги постигнат.

Най-високата вечеря в света

Едно от най-интересните събития, които се случиха през пролет 2018, е осъществяването на най-високата вечеря в света. Тя се проведе на 7050 м под Еверест от тибетската му страна, а главно действащи лица в нея бяха членове на британска експедиция. Постижението ще бъде вписано като рекорд в Книгата на Гинес. Освен това то доведе и друга своя мисия до успех – да събере средства за благотворителна кауза. Тя цели да помогне на хората в Непал, които обитават планинските региони в страната.

Най-високата вечеря в света
Photo: Neil Laughton/ telegraph.co.uk

Повече подробности около това, което се случи в началото на този месец, можете да намерите в: Рекорд под Еверест: проведе се най-високата вечеря в света

На покрива на света за 22-ри път

Един от най-впечатляващите рекорди този сезон е дело на Ками Рита Шерпа. С 22-рото си изкачване на Еверест, той стана едноличен лидер в класацията за най-много изкачвания на първенеца в света от един човек. Ками Рита оглавяваше и предишната класация, но в продължение на 7 години той трябваше да дели първото място с още двама свои колеги шерпи.

Ками Рита Шерпа
Снимка: imagekhabar.com

Какво още ви разказахме за рекорда, можете да видите в Шерпът Ками Рита изкачи Еверест за рекорден 22-ри път, където ще прочетете и за Лакпа Шерпа – жената, която е достигала най-много пъти до покрива на света.

Нима Янгму Шерпа, която изкачи трите най-високи върха в Непал за един сезон

Дамското присъствие е силно застъпено в рекордите, които се осъществиха през този сезон. Не пропускаме да отбележим постижението на Нима Янгму Шерпа, която стана първият човек в света, който до стига до Еверест, Кангчендзьонга и Лхотце  – трите най-високи върха в Непал в рамките на един сезон, за едва 25 дни.

Нима Янгму Шерпа
Photo: Dawa Sherpa/thehimalayantimes.com

Какво още ви разказахме за рекордното постижение, можете да прочетете тук

Най-бързото изкачване на първенците на всички континенти

През този сезон, с изкачването на Еверест, австралиецът Стив Плейн постави рекорд за най-бързо достигане до най-високите върхове на всички континенти. Постижението му отнема 117 дни, а то е с 9 дни по-бързо от предишния рекорд.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.