Майкъл Бекет е новият европейски шампион по ветроходство в ILCA 7

Европейското първенство по ветроходство в клас ILCA приключи на 10 октомври във Варна, с една последна гонка във всеки от класовете

0
 

Сподели

Shares
Европейско по ветроходство
Снимка:Мария Караиванова

Европейското първенство по ветроходство в клас ILCA приключи на 10 октомври във Варна с една последна гонка във всеки от класовете.

Състезанието трябваше да започне в 11:00, но безветрие задържа финалистите за повече от час на брега. Едва в 12:20 състезателният комитет успя да пусне флота на ILCA 7 Gold и женския флот ILCA 6 на вода. ILCA 7 Silver и ILCA 6 Men’s го направиха 30 минути по-късно.

Веднъж излезли на курса, условията отново станаха тежки: силен вятър и големи вълни се появиха, за да приключи шампионатът по начина, по който се проведе във всичките шест дни – ветровито, с вълни и в студ.

Европейско по ветроходство
Снимка: Мария Караиванова

Трети пореден златен медал спечели британският отбор при мъжете с коронясването на Майкъл Бекет като нов европейски шампион в олимпийския клас ILCA7 за 2021 г. Това е трети медал за него, след като спечели сребро в Ла Рошел през 2018 г. и в Гданск миналата година – там британците завладяха пълния подиум. Първи подиум обаче беше за сребърния и бронзов медалист Филип Юришич от Хърватия (2-ри) и Джонатан Ваднай (3-ти) от Унгария.

Полската състезателка Агата Барвинска стана новата европейска шампионка при жените в ILCA6 за 2021 г. Това е първи златен медал за нея и втори в кариерата й, след завладяването на бронза през 2020 г. Сребърният медал остана за Максим Йонкер от Холандия, която също спечели медал през 2018 г. в Ла Рошел. Максим завърши този шампионат, спечелвайки последната гонка за деня. Първи медал на този шампионат отнесе и Базилея Карахалиу от Гърция, която спечели бронза в своя клас.

В клас ILCA6 при мъжете шампион стана Стрипе Гаспич от Хърватия, следван от шампиона до 21 години Оскар Мадонич от Украйна. Трето място в общото и второ под 21 беше за Умут Ейрипармак от Турция. Божидар Голубич от Хърватия затвори подиума до 21 години и четвъртото място в общото класиране.

Европейско по ветроходство
Снимка: Мария Караиванова

Медалистите бяха наградени на официална церемония на Морска гара – Варна, в присъствието на Росен Марангозов – президент на Българска федерация по ветроходство, Златко Якелич – вицепрезидент на ЕвроИЛКА, Тодор Иванов – главен съдия на състезанието, Данчо Илиев – главен експерт от дирекция „Спорт“ към Община Варна, Петър Пасев – главен експерт към Министерството на младежта и спорта, и Тихомир Тодоров – председател на Съвета на директорите на Пристанище Варна ЕАД. Организаторите си размениха привествени плакети, а Варна беше определена от страна на Европейската асоциация в клас ILCA като новото откритие сред градовете-домакини на подобен тип мащабни форуми в този спорт.

Европейското първенство се организира от EurILCA, СК „Черно море Бриз“, Българската федерация по ветроходство, Министерството на младежта и спорта и Община Варна, с подкрепата на Пристанище Варна. Морският град се готви за престижния форум повече от три години, провеждайки три кръга от Европейската купа през 2018, 2019 и 2020 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.