Делничен ден на Боровец

0
 

Сподели

Shares

Зимата най-накрая разкри своята стихия. Голямото количество сняг, което падна през последната седмица, заедно със силния вятър по високите части обаче направи лавинната обстановка доста критична. В такъв момент, карането в гора е най-безопасно, а и приятно. В горските пояси вятърът не образува навявки и снегът остава пръхкав, а ниските температури, които този път като по поръчка заковаха -15, го направиха лек като перушина.

Skiing_Powder

Вече с добра основа отдолу, новите 40-50 см пудра позволяват скорост, свобода на движение и спокойствие, че можеш да минеш отвсякъде. Този зимен нюанс наподобява лютата зима на 2012. Условията за каране в гори са повече от прекрасни.

Borovetz_02

Едно от класическите места за каране в гора е ски зоната на курорта Боровец. Близо до София, с бързи лифтове и почти пуст през седмицата (особено при сегашните ниски температури). Интересни и разнообразни места за каране представлява теренът между „Ястребец 1“ и „Фон-фон“ до междинна станция, както и частта между „Ястребец 1“ и „Ястребец 2“, от нивото на междинна станция надолу. Двата маршрута се навързват като има съвсем малко ходене от междинна, до излизането на пистата.

Borovetz_01

На места има затрупани клони от храсти в снега, които не се виждат като има риск за попадането на ските под тях и контузия.

Borovetz_03

Първата част е с по-рядка растителност – клекове, храсти, дървета. Позволява максимална скорост и големи скокове. Във втората част при повече късмет с нацелването на по-широките просеки, карането е изключително забавно и приятно. Гората е стръмна, пълна със затрупани дънери, които могат да се прескачат, а при сегашните условия се кара на скорост. С лифта „Ястребец Експрес“, който качва само за 7 минути догоре, се влиза в ускорен ритъм на каране, който може да се постигне на малко места в България. В такъв случай дори и полундневната карта върши работа. А за любителите на фрийрайда, 80 процента от спускането е извън писта.

Skiing_Powder_02

Препоръчително е първото каране по посочените маршрути да е с някой, който ги е минавал, защото при неточност има вероятност от попадане в гъсти части на гората.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.