Мартина Бангеева – катеренето е най-важно

0
 

Сподели

Shares

Мартина Бангеева е едно от децата, които с победите си превръщат катерачния фестивал Petzen Climbing Trophy в нещо като домашно българско състезание. В миналогодишното издание чаровното момиче спечели два златни медала – на боулдъри и в общото класиране на възрастовата категория 8-9 г.

Мартина Бангеева
Снимка: Яне Голев

Мартина е от спортно семейство. Дъщеря е на най-добрата ни състезателка по синхронно плуване през 90-те Мария Шпицер и е внучка на бившия национал по водна топка Александър Шпицер. Кака ѝ Магдалена тренира бокс при баща ѝ Петър, който е бивш професионален боксьор. Баба ѝ Вили пък е бивша баскетболистка. „Oт 4 до 8 вечерта, когато съм на тренировка, те са тук. Най-често идват баща ми, майка ми и баба ми“, споделя Марти. А тя е единственото дете в клуба на НСА, което тренира цели пет пъти седмично.

Деветгодишната Мартина започва с тренировките през септември 2013 г. Избира катеренето пред тениса и гимнастиката, които също е опитвала, защото обича екстремните спортове.

Според нея за да станеш добър катерач най-важни са опитът и силата. Както и на повечето други деца-катерачи, най-интересни са ѝ боулдърите, защото са едновременно по-трудни и по-къси като маршрути. Дисциплината „скорост“ също ѝ харесва. Катерила е и на скалите на Лакатник. „То също е готино, защото сам си избираш маршрута“, казва Мартина.

Тя не поставя състезанията над всичко: „По-готино ми е да мина някой маршрут или боулдър, за който съм се трудила много, отколкото да взема медал.“

Мартина Бангеева
Мартина Бангеева. Снимка: Яне Голев

След няколко години Марти се вижда успяла, сбъднала мечтите си. Те са да стане добра катерачка и да не се отказва от спорта. А в момента катеренето е най-важното нещо за нея. „Е, и училището малко“, добавя с усмивка. В свободното си време тя обича да рисува и пее.

Признава, че като се качи високо по маршрута, понякога малко я е страх, но го преодолява като не мисли за това. Катеренето я е научило на дисциплина и да не се отказва никога. „Готин спорт е, екстремен!“, обобщава Марти.

Цялата статия за Мартина Бангеева, както и историите на останалите деца-катерачи ще намерите в брой ПРОЛЕТ 2016 на Списанието. Ако сте го пропуснали, от тук може да го поръчате на преференциална цена. Или просто се абонирайте, толкова е лесно.

Пролет 2016

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.