Тетевен

0
 

Сподели

Shares

Тетевен е спокоен и красив възрожденски град, а заобикалящата го природа е пищна и неповторима. От Тетевен започват множество туристически, конни и вело маршрути, в околностите има водопади, пещери и прекрасни пейзажи.

skoka azholding.commm

В близост се намира и с. Рибарица – спирка, която не бива да се изпуска. В града може да се наеме велосипед, ATV, кроосов мотор, дори да се участва във варене и дегустация на ракия. Може да отделите половин ден за плаж на река Вит, за разходка за билки из околностите, ски на трева, или в парк за приключения „Адреналин“, който е разположен в м. Балинци. Паркът работи без почивен ден от 08.00 до 20.00 часа и има различни атракции, дори и лятно кино.

Снимка: razhodka.com
Снимка: razhodka.com

По-известни пещери са: Синьото колело и Викалото – между заслона “Опасен зъб” и подножието на Рани камък, Влаевската пещера, Байовица, Моровица – под вр. Лисец, Рушовата, Бункерът, Деветте катъра, Ямата – на вр. Червен, Драганчовица и Бездънният пчелин – разположени между Гложене и Ябланица, Съева дупка – в близост до с. Брестница.

снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com
снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com

Вариант за разходка е екопътека Козница, която води началото си от площада на Тетевен и е с дължина 4км. По нея се стига до водопад „Скока“ и минава се по живописното дефиле на река Козница. Водопадът е висок 15м, а от другата му страна има друг, непостоянен, с височина 50м. Препоръчваме този маршрут за пролетта, защото тогава реката е по-пълноводна.

снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com
снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com

Друго, по-сериозно предложение от нас е хижа Бенковски, която се намира в югозападното подножие на връх Малки Братанишки уши, на 1540 м надморска височина. Двуетажната масивна сграда на хижата има капацитет 61 места и е водоснабдена, електрифицирана с агрегат и собствена ВЕЦ, отоплява се с печки на твърдо гориво. В хижата има туристическа кухня, туристическа столова и баня.До хижа „Бенковски“ може да се стигне с високопроходим автомобил по автомобилен път или по добре маркирани туристически пътеки тръгващи от:
* Село Рибарица – през местността Костина – 4.00 часа
* Село Антон – 4.45 часа
* Село Рибарица – по поречието на река Заводна – 5.00 часа
* Гара Копривщица – през местността Въртопа – 5.30 часа
От хижа „Бенковски“ може да се организират пешеходни маршрути до:
* Хижа „Вежен“ – по Соватски дол – 2.30 часа
* Хижа „Вежен“ – по билото – 4.30 часа
* Хижа „Паскал“ – 6.00 часа
* Хижа „Планински извори“ (не функционира) – 3.30-4.00 часа
* Хижа „Момина поляна“ – по билото – 4.30 часа

снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com
снимка: http://haiduk-tourist.blogspot.com

Тетевен се намира в Северозападния район на Ловешката област – на 111км от София, и на 239 от Пловдив, лежи в полите на Стара Планина между върховете Острич, Петрахиля, Червен, Трескавец и Вежен. През града минава река Вит. „Алтън Тетевен“ е било името на града през 16-17в.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.