Ще победи ли катеренето депресията?

0
 

Сподели

Shares

Често свързваме катеренето най-вече с физическото благосъстояние, което оказва върху нас. Ако избягаме обаче от привидното и вникнем в по-дълбоката му същност, ще разберем, че то гради не само мускулна сила, но и умствена мощ. Все повече проучвания сочат, че катеренето е спортът, който лекува депресията по-добре и от специалистите в тази област.

Climbing
Снимка: Thephotosociety.com

Който се е захванал с този спорт, знае, че е трудно, дори почти невъзможно да се откажеш. Още от самото начало се усещат положителните аспекти, които карат човек да се чувства пълноценен не само в залата или на скалата, а и в останалата част от всекидневието си.

Аспектите, които превръщат катеренето в лечител на депресията

Когато се потопиш в този свят забравяш за всичко друго извън него. Отидеш ли в залата или до скалите, се пренасяш в една друга паралелна вселена, която избистря ума и ти помага да не мислиш за несгодите, които си имал през останалата част от деня. Опитите за преминаване, стратегиите как да се случи това, физическите тренировки превземат изцяло мислите ти. А хората се нуждаят именно от това – да забравят за лошите мисли, които са най-честата причина за депресия.

Вижте повече: Защо викането помага докато се катерим?

Climbing
Снимка: Redbull.com

Катеренето е и един от най-социалните спортове. То ще ви помогне да срещнете много и различни хора, които по един или друг начин могат да повлияят положително на настроението ви. Споделянето на общ интерес е една от най-добрите предпоставки за трайни приятелства. Именно този аспект свързва много хора, които започват да практикуват заедно любимото си начинание. А това чувство за споделеност прави хората много по-щастливи и мотивирани да продължават да се развиват.

Climbing
Снимка: Cnn.com

Ако депресията е най-големият ви враг и искате да се преборите с нея, отидете на катерене. Сами ще разберете защо. Просто тръгнете нагоре. Концентрирайте се върху това, което се извисява над вас. Ще видите как автоматично ще забравите за всичко и ще мислите само за тактиката как да стигнете догоре. А направите ли го ще се почувствате много по-силни и интелигентни. И това няма да е случайно. Защото и самият спорт е такъв.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.