Дан Осман: Господарят на гравитацията

0
 

Сподели

Shares

“Ръбът… Няма как да го обясниш, защото единствените хора, които наистина знаят къде е той, са тези, които са минали отвъд. Другите – живите – са онези, които са стигнали дотам, докъдето са почувствали, че могат да се справят, и после са се дръпнали, или са забавили, или са направили каквото е трябвало, когато е дошло времето да избираш между Сега и После. Но ръбът е все още Там.” Хънтър С. Томпсън

Дан Осман
Дан Осман

Един от хората, които през целия си живот са били инстинктивно привлечени от ръба, е Дан Осман. Наричаният „Господар на гравитацията“ оставя неизличима следа в развитието на екстремните спортове. Той, с играта си със скалата, е един от първите, осмелили се да катерят опасни маршрути без каквато и да е осигуровка, освен ръцете, краката и здравата си психика. Той, с видеата си, участията в предавания и снимки, привлича огромен интерес върху соло катеренето и си печели фенове по цял свят. Той е и един от хората, изпитали до предела възможностите на т.нар. въжени скокове.

Дан Осман

Дан Осман е роден на 11-ти февруари 1963 г. Баща му е японец, спец-полицай, потомък на древна самурайска фамилия, а майка му – американка. Смесицата на култури дава богат опит на Осман още в детските му години. Той се занимава с Айкидо и Кунг Фу, обучава се в стила на Бушидо. На 12-годишна възраст открива и катеренето. Постепенно е привлечен все повече от различни екстремни спортове и започва да ги съчетава по нестандартни начини и да експериментира с тях. Прави въжени скокове, включително с bmx колело, започва да катери маршрути соло (без осигуровка). Същевременно живее отдаден на заниманията си – в проста дървена къща, работейки като дърводелец.

Според много хора Дан Осман е един от най-„истинските“ катерачи. Той експериментира, често не разчита на въжета и карабинери, изглежда слял се със скалата. Един от екстремните му опити води и до световен рекорд – Дан прави 300 метра свободно падане, което спира с помощта на динамични катерачни въжета. Въжените скокове или т.нар „контролирано свободно падане“ са сред любимите му експерименти. В тях той влага много фантазия и старание, изпитвайки възможностите на екипировката и използването й.

Национален парк Йосемити
Национален парк Йосемити

Именно при такъв скок от Наклонената кула в Национален парк Йосемити Осман намира и смъртта си. Трагичният инцидент се случва на 23-ти ноември 1998 г. по време на серия от подготвителни скокове. При един от тях въжето се къса и Осман полита в пропастта. Според експерти от компанията Black Diamond, анализирали екипировката след нещастния случай, грешката е била минимална – леко отклонение в изчисленията, което обаче е довело до триене и разтапяне на динамичните въжета. Освен това, негов приятел, помагал му в подготовката за скоковете, е споделил, че месеци преди инцидента въжетата са били изложени на неблагоприятни климатични условия – включително дъжд и сняг, което се предполага, че е намалило здравината им.

Така, по време на едно от любимите си занимания, легендата Дан Осман завинаги остава отвъд ръба, към който е бил толкова привлечен. Инцидентът на 23-ти ноември 1998 г. се случва, когато Осман е на 35-годишна възраст.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.