Съветите на Тони Черешаров: Как да си изберем подходящи дрехи за ски

Когато градското облекло не ни върши работа в планината

0
 

Сподели

Shares

Какво да облечем в планината, когато искаме да покараме и да се позабавляваме като за последно. Избора ни на облекло при екстремните спортове е от изключително значение. На помощ в тази тънка материя ни идват няколко идеи от професионалисти в областта на фрийстайл и фрийрайд карането. 

Разговаряме с посланика на марката Helly Hansen в България – Тони Черешаров, за да ни даде безценни съвети, почерпени от собствения му опит, за избора на дрехи в планината.

Кое е важното при избора ни на екипировка за каране?

Нека да започнем с избора на яке. Може би както повечето хора, така и аз гледам първо да ми хареса на външен вид, нещо по-цветно, те хората са си го казали: „Луд на шарено се радва“.

Имам доста познати, които си купуват първите екипи за ски и много често се ориентират към черния цвят, след което малко съжаляват за това и след година го сменят.

Друга грешка, която се допуска е да си взимаме ски или сноуборд яке, което наподобява градското ни зимно такова като размери (по-късо, по-прилепнало и тн.). Якетата за ски трябва да са една идея по разпуснати и свободни. Това ще ви позволи да сложите няколко различни слоя дрехи, в зависимост от времето. Също така, когато якето е по дълго, много по-трудно ще ви влезе сняг през кръста. За това помагат и Powder Skirt-овете, с които разполагат тези якета, които в повечето случаи, може да закрепите към панталона си чрез капси или велкро.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем ски за фрийстайл и фрийрайд

При панталона предимно гледам да има повечко джобове и как са разпределени. Постоянно се налага да прибираш всякакви неща по джобовете си и колкото повече, толкова повече. Силна молба от моя страна е, да си предвидите един джоб, в който да си хвърляте всичките опаковчици от вафли, барчета, фасове и каквото сте си взели в планината. Гледката на разпилени боклуци в планината е меко казано неприятна.
Не на последно място е добре екипа ви да има добро проветряване. Защото е много неприятно, когато в един момент ви е много топло и се изпотите, а в следващия рязко ви става студено.

При панталоните основното е джобовете да са  добре разпределени. Качественият панталон е направен от здрава материя с добра вентилация.

Термобельото също е задължителен елемент, въпреки, че лично аз карах до скоро само по тениска под якето. Мерино материята е идеална, когато говорим за продължително и екстремно спортуване.

Коя е твоята марка?

Определено Helly Hansen.

Якетата на Helly Hansen са изключително качествени и издръжливи. Интересна тенденция при тях е специален, термоизолиран джоб предназначен за вашия телефон. По този начин телефонът ви освен че няма да се намокри, няма и да измръзне, което всички знаем, че е голям проблем с по-новите смарт телефони. Все пак Фейсбук и Инстаграм са изключително важно нещо в планината…

Шегата на страна, много е важно телефонът ни винаги да е зареден и да може да разчитаме на него, защото в много ситуации, ще зависим от него. Дали, за да се обадим на ПСС или да погледнем карта за посока.

Друго, което ми направи силно впечатление за HH е, че след доста сериозна експлоатация от моя страна през изминалия сезон, екипа е почти като нов… Повярвайте ми, доста се постарах да го унищожа. Безуспешно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съветите на Тони Черешаров: Как да изберем обувки за фрийстайл и фрийрайд

Фотография: Петър Диманов
Фотография: Петър Диманов

Панталонът, с който карам е на същата марка. Helly Hansen Garibaldi е чудесен избор с отличен дизайн и добра организация на джобовете. Препоръчвам!

Вижте актуална ски екипировка в магазините на Спорт Депо и на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.