Екопътека до Скалните манастири край Шумен

0
 

Сподели

Shares

Дарителска кампания финансира изграждането на екопътека и стълби за достъп към скалните манастири в Природен парк Шуменско плато. В рамките на благотворителната инициатива “Избери, за да помогнеш” от 2010 г. досега бяха събрани 9 380 лв. за изграждането на стълбите за достъп до скалните манастири.

Със средствата от кампанията е обособена и маркирана екопътека, изградени са информационни табла и са поставени стълби, които улесняват достъпа до скалните манастири в Шуменското плато за туристи без специфична екипировка и умения.

Скалните манастири са едни от най-забележителните обекти в природния парк.

Те са изградени сред красива и девствена природа, която на места е непристъпна, върху руините на древни светилища. Били са средища на религиозен, културен и духовен живот по време на Второто българско царство (XII – XIV век) и убежища на монаси-отшелници, последователи на исихазма.

По време на втората дарителска инициатива “Избери, за да помогнеш” бяха събрани над 400 000 лв. Кампанията се проведе в периода 2010 г. – 2011 г. и подкрепи 30 проекта в областите Здравеопазване, Социална сфера, Опазване на околната среда, Култура и образование.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.