Синьо лято

0
 

Сподели

Shares

Любимият ни морски сезон е факт, също както и червената зона на термометъра. Приготвили сме бански, шорти, сърфове, бодибордове, шнорхели, хавлии, и най-вече – заредили сме много настроение.

Безгрижното летуване обаче не бива да се бърка с безотговорното, защото, както знаем, в природата нищо не се губи.

Surfrider Foundation Sofia ни представят няколко простички съвета, обединени под мотото Reduce-Reuse-Recycle, чието следване ще ни изпълни с удовлетворение, че сме дали своя малък, но съществен принос в опазването на все още красивата ни природа.
Да започнем с…

Съветите на Surfrider Foundation Sofia
Снимка: Полина Илиева

“Чист” транспорт

Ако не носите със себе си огромно количество къмпинг или сърф оборудване, веднага бихме ви посъветвали да ползвате влак или автобус, с които да намалите влиянието на вредните емисии. Плюс това, ако сте любители на екстремното, този тип пътуване в България ще ви остави незабравими спомени, с които да се хвалите на децата и внуците си. Ако все пак предпочитате автомобил, постъпете разумно, като закарате още няколко летовници до морския бряг – освен че ще се отрази благоприятно на заделения бюджет, е и доста по-еко. В случай, че отпуската ви се разминава с тази на приятелите ви, има няколко сайта и фейсбук групи за споделено пътуване, на които ще откриете своите спътници.

Прибори за многократна употреба

Нож, вилица, лъжица, чаши, чинии от рециклирани материали и други не заемат много място и дават по-домашно усещане. Освен това реакцията на персонала от капанчетата по плажа, когато поискате да ви сипят джина във ваша чаша и цацата във ваша чиния, е безценна. След като премине първоначалният шок, повечето няма да ви откажат.

Вода

Вместо да си купувате бутилка вода всеки ден, се снабдете с голяма разфасовка (5-10 литра) и си пълнете от нея в бутилка за многократна употреба. На пазара има невероятен брой такива, с различен обем и привлекателен дизайн (че дори и с ваш такъв). Ако все пак ви се налага да ползвате пластмасови бутилки, преди да ги изхвърлите, ги смачкайте ги, за да намалите обема им, така ще спестите разходи по рециклирането.

Боклук

Няма нужда да напомняме, че боклукът се изхвърля на предназначените за това места и плажът или морето не са сред тях. Вече почти навсякъде се появи това чудо на цивилизацията – контейнерите за разделно събиране. Използвайте ги! Не е трудно, на тях дори пише на български кой за какви отпадъци е. И да, фасът също е боклук. Заравянето му в пясъка не го дематериализира. За тези случаи прекрасно откритие е джобният пепелник.

Козметика и аксесоари

Използвайте козметика от природни, биоразградими продукти. Това важи не само по време на почивката ви, тъй като отпадните води не изчезват в открития космос, след като отидат в канала. Изборът е огромен, но ще препоръчаме продукти в по-големи разфасовки и без участието на “любимата” ни пластмаса. И изберете внимателно слънцезащитните продукти, за да не приличате във водата на танкер, плаващ в нефтен разлив.

Съветите на Surfrider Foundation Sofia

Екипировка

Вече доста компании предлагат качествена вакса за сърф от природни и биоразградими продукти, които са и на ниска цена. Немалко шейпъри изваяха страхотни рециклирани бордове буквално от отпадъци. И докато нов сърф, пък макар и от отпадъци, не е лесна покупка, то поне ваксата струва 3-4 лв. Относно плажните забавления – от всяка гледна точка е по-добре веднъж да купите нещо качествено, отколкото да го правите всяко лято. Иде реч за маски, шнорхели, плавници, топки, барбарони и други надуваеми аксесоари с причудлива форма и съмнителна дълготрайност.

Пазаруване

Да си вземете предварително храна за плажа е добра алтернатива, ако нямате доверие в крайбрежните капанчета или искате да спестите малко пари. Пакетираните продукти като кроасани, чипс, вафли и др., не са добър избор поради две причини: първо – лятото е чудесен сезон да намалите (ако употребявате) тези “храни на стероиди” и да се възползвате от пресните плодове, зеленчуци, леко обработено месо и пр.; второ – шарените опаковки са крайно отблъскваща добавка към морския пейзаж.

И… ами това е. Не е сложно, нали? Сигурни сме, че повечето от вас следват тези съвети, но може и да сте пропуснали нещо. Достатъчно лесни са, за да се превърнат в навик и да не се налага да ги мислите и помните. А чувството на удовлетворение, че благодарение на именно вашите действия сте помогнали на морето да остане поне малко по-чисто, е безценно. Защото опазвайки природата, опазваме себе си като вид.

Surfrider Foundation Sofia е локално представителство на неправителствената организация Surfrider Foundation Europe в България. Нейната дейност е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите и хората, които ги обичат.

Създадена през 1990 г. в Биариц, Франция, от сърфисти, между които и трикратния световен сърф шампион Том Кърън, днес Surfrider Foundation Europe обединява над 1500 доброволци, 8000 членове, в над 40 локални клона и повече от 40 000 поддръжници в Европа. Мисията й е да помогне за подобряването на качеството на водата, достъпа на хората до плажовете и морския бряг и осигуряването на устойчиво и отговорно развитие на българските крайбрежни зони. 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.