Възли в катеренето

Въжето е най-важната част от катерачната екипировката

0
 

Сподели

Shares
Възли в катеренето
Възли в катеренето: Елица Павлова / снимка: Walltopia Climbing Center

Откакто е възникнал светът, реещ се в пространството върху четири слона, стъпили на гърба на гигантска костенурка, хората са връзвали възли. Поводите за това през онзи ранен етап са били свързани с оцеляване, лов и убежище от опасности. После, откакто в свят, осеян с кралства и принцеси, принцовете се сблъсквали с високи каменни зидове на средновековни замъци, на всички им станало ясно, че ще трябва да се катери.

Вижте: Традиционно катерене – основни характеристики

Тази и още много други истории са описани на единствения „писмен“ език на инките – система от възли, подобна на огърлица, наречена „говорещи възли“. Според някои литературни източници инките са отбелязвали само числа. Други вярват, че са кодирали исторически събития, но аз мисля, че са записвали важни неща, свързани с катеренето – може би това, че всяко тяло, поставено на високо и неосигурено, рано или късно пада. Или пък това, че въжето е най-важната част от катерачната екипировката.

Вижте: Универсално катерачно въже

Възлите и здравината на въжето

Всеки възел намалява здравината на едно въже с до 60%. Силите на опън, които действат на въже без възли, са равномерно разпределени по цялото му напречно сечение. Връзването на възел обаче води до неравномерно разпределение на тези сили. Част от нишките, които са разположени от външната страна на дъгите, се опъват повече и това намалява възможностите им за удължаване в сравнение с останалите при натоварване. В зоните на прегъване възникват напречни усилия, които се сумират с надлъжните. Вследствие на получените сили на опън и срязване, въжето е по-слабо там, където е прегънато, отколкото в правите участъци. Съответно колкото по-силно е прегъването, толкова повече намалява издръжливостта.

Вижте: Отвъд страха на фрий соло катеренето – какво мислят известните катерачи за заниманията си?

Видове възли

Броят на най-често използваните възли в катеренето е около 20. Според предназначението си те се делят на: възли за обвързване към основното въже,  възли за съединяване на две въжета, за фиксиране на въже, за осигуряване, самозатягащи се, двойни и помощни. Някои от тях могат да се правят с края на въжето, други със средата му, а трети изискват да бъдат направени около нещо (напр. карабинер, скална халка или дърво).

Възли в катеренето
Възли в катеренето / снимка: Walltopia Climbing Center

Не беше ли там осмица…

В дебелите книги пише, че падането е удобен начин за напускане на неудобно място, както и че човек и добре да катери, все някога се връзва с булин. Повечето катерачи знаят два възела – вплетена осмица и контролен. Не ги интересува как тя се превръща в йосемитска. Никога не са чували, че могат да осигуряват и пускат рапел без протриващо на полустреме. Нямат представа за предимствата и недостатъците на самозатягащите възли прусик, клеймхейст, бахман или пък автоблокиращите реми и сърце. Малцина са тези, които правят разлика между йосемитски, испански и бягащ булин, а алпийската пеперуда и бран шкотовият са им твърде засукани.

Всъщност връзването на възли не е трудно и е като всяко друго нещо в живота. Майсторлъкът е в това как ще го започнеш, как ще го подредиш и кой край ще издърпаш, за да го затегнеш. В 9 от 10 случая магията се състои в това, че знаеш нещо, което другите не знаят.

Вижте: Ледено катерене под пръските на Ниагара

Защо трябва да знаем много възли?

  • Защото сме катерачи.
  • Защото възлите са част от осигурителната верига.
  • Защото може да ни спасят в трудна ситуация.
  • Защото всеки възел има предимства и недостатъци.
  • Защото в зависимост от въжето, възлите променят своите характеристики.
  • Защото са приложими във всички разновидности на катеренето и алпинизма.
  • Защото са забавни, красиви и още много други., за които ще ни е приятно да поговорим и покажем в Walltopia Climbing Center.

Вижте: Тиери Рено: алпинизмът се променя заради глобалното затопляне

Walltopia Climbing Center стартира курс „Възлите в катеренето“, който  ще се провежда всеки петък от 19 часа с между 5 и 10 участника. Подробности за курса може да следите и в неговото Фейсбук събитие.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.