Как се става шампион

0
 

Сподели

Shares

Ако има кой да знае как от колоездач ставаш машина на състезанията, това са Уоутър Клепе и Иван Колев

Любима дисциплина:
И: Downhill и ENDURO
У: Пътекотърсачеството – когато караме с приятели и се оглеждаме за предизвикателни пътеки.

Какво те движи толкова години да се състезаваш и развиваш?
И: Страстта към спорта и адреналина. Колоезденето ми дава свободата да правя това, което искам, когато го искам, на най-прекрасното място – ПЛАНИНАТА. Когато съм в планината се чувствам щастлив, фокусиран, надъхан и знам, че всичко зависи от мен.
У: Състезанията са начин за мен да открия нови места, важно е не толкова съревнованието, колкото приключението, да видиш една нова планина, да срещнеш нови хора.

Снимка: Георги Даскалов
Иван Колев. Снимка: Георги Даскалов

Често ли се потиш във фитнеса? Как се подготвяш за сезона?
И: Подготовката за колоездачния сезон я започвам още от ноември, като използвам различен тип/вид тренировки по време на зимния сезон. Една тренировъчна седмица изглежда така: понеделник, сряда и петък ходя на фитнес; вторник и четвъртък или събота и неделя пантене със ски на Витоша или Боровец; веднъж или два пъти седмично въртене на тренажор. През летния сезон основно карам колело, а на фитнес ходя веднъж или два пъти седмично.
У: Прекалено стар съм за фитнеса, винаги съм го мразил и откакто напуснах България, не съм и стъпвал. Трудно е да се каже как тренирам, зависи от сезона, от състезанията, които идват… Но като цяло: понеделник – кратко възстановяване; вторник (най-лошият ми ден) – по-дълго възстановяване; сряда и четвъртък – приключения или качествена тренировка (силово кардио); петък – лесни пътеки; събота – 1 ч. шосейно каране; неделя – състезание.

Как се справяш с трудните моменти?
И: Под труден момент разбирам лошо падане, което е довело до загуба на увереност, болка или най-общо казано дискомфорт, физически или психически. Ако се случи нещо такова, започвам да карам една идея по-бавно, за да добия пак увереност и после пак на цялата газ. Друг труден момент може да е голямата конкуренция – преодолявам го, като се фокусирам върху моето каране и не обръщам внимание на останалите.
У: По време на състезание чувам един глас – “почивката е за след състезанието, сега върти, върти здраво!”. А докато тренирам, не мога сам да се надъхам, така че си търся по-силни приятели, които направо да се опитат да ме убият, докато караме, това ми е перфектната подготовка. Така че – без болка, няма победа.

Уоутър Клепе
Уоутър Клепе

Какво ще кажете на другите карачи?
И: Бих им казал да се забавляват и да не се отказват, тъй като независимо какво правиш в този живот, трябва да се забавляваш и ако вярваш, че те прави щастлив, не трябва да се отказваш.
У: Съсредоточете се върху забавлението и страстта от карането, не се фиксирайте върху резултатите – те не се отразяват върху вашето представяне така или иначе, а върху това на другите.

Още от Уоутър и Иван ще намерите в брой Лято 2015 на Списанието.

Списание 360°, Лято 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.