Fjällräven представи лимитираната колекция Kånken Art за 2021 година

Taзи година на 8 юни 2021 г. - Световния ден на океаните, експертът в аутдор екипировката Fjällräven представи специалната колекция раници и аксесоари Kånken Art

0
 

Сподели

Shares

Taзи година на 8 юни 2021 г. – Световният ден на океаните, експертът в аутдор екипировката Fjällräven представи специалната колекция раници и аксесоари Kånken Art. Това е третото поредно издание на авторската интерпретация на емблематичните модели от линията Kånken, като тази година то ще премине под наслов „Да премахнем пластмасата от океаните, парче по парче“. Уникалният дизайн е дело на шведската илюстраторка Лин Фриц, която съзря в този проект възможността да помогне за повишаване на осведомеността относно пластмасовите отпадъци и здравето на нашите океани.

Изкуство с мисия

Около 71% от повърхността на Земята е заета от океаните. Те произвеждат над половината от кислорода на нашата планета, играят ключова роля за регулирането на климата и са дом на над един милион вида животни и още повече растения. Със сигурност може да се каже, че всяко живо същество на Земята зависи от здравето на нашите морета и океани. Прогнозите обаче вещаят трагично бъдеще за водните ни ресурси. Според проучванията, до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риби, ако не променим сериозно навиците си и начина, по който се справяме с отпадъците.

Колекцията Kånken Art за 2021 година е малка стъпка в правилната посока към по-устойчиво бъдеще. Емблематичният и безкомпромисен дизайн, който завладява сърцата на малки и големи още от 1968 г., за трета поред година преминава през творческа метаморфоза, този път благодарение на младата и талантлива шведска илюстраторка Лин Фриц.

Относно вдъхновението зад самия проект Фриц споделя:

„Исках да придам гласност на един от най-големите проблеми, пред които са изправени нашите океани и планетата като цяло. Затова моята интерпретация на Kånken Art е преобразена в абстрактен модел, вдъхновен от парчетата пластмаса, които се реят из океанските води.“

Всеки елемент в колекцията подчертава уникалната връзка на Лин с природата и околната среда, и това как тя вижда този глобален проблем. Моделите са изработени от плата G-1000 HeavyDuty Eco на Fjällräven, който е направен от рециклиран полиестер и органичен памук. Раниците и аксесоари идват в две цветови палитри: Ocean Surface и Ocean Deep.

Заедно срещу пластмасата в океаните

Fjällräven вярва, че великите идеи имат нужда от колективна подкрепа, за да бъдат реализирани. Шведската компания се ангажира да елиминира пластмасите за еднократна употреба в своите процеси и е подписала споразумение с Plastic Impact Alliance. Mарката продължава да се бори с проблема и чрез други инициативи, осъществени по нетипичен начин. Пример за това е лимитираната колекция Kånken Art. Раниците и аксесоари от ексклузивната серия са част от инициативата Arctic Fox. Чрез нея Fjällräven стимулира проекти и неправителствени организации, насочени към опазването на флората и фауната, както и насърчаващи въвеждането на мерки в полза на климата или пък мотивиращи хората да прекарват повече време сред природата и да оценяват нейните дарове.

През 2021 г. Fjällräven ще подкрепи две организации: Центърът за етични природни политки Leave no Trace и The 2 Minute Foundation. И двете концентрират своите усилия върху обучението на хората относно намаляването на пластмасови отпадъци, почистване на вече натрупалите се такива и предотвратяване на повторно замърсяване. Един процент от всяка покупка на моделите от серията Kånken Art отива директно за подкрепа на организациите, ангажирани в инициативата по линия на предпазване на океаните от замърсяване с пластмаса.

Промяната започва от нас

Тъй като 80% от пластмасата в океаните идва от сушата, перфектната начална точка е да започнем от обкръжаващата ни среда. Нека го направим заедно, отстранявайки по едно парче пластмаса всеки ден. Всеки продукт от лимитираната колекция Kånken Art 2021, закупен на уебсайта на Fjällräven или от магазините на марката, ще бъде съпътстван с безплатна чанта за събиране на отпадъци (до изчерпване на количествата). Тя е идеалният помощник за разчистване на пластмаса и други отпадъци от природата.

С или без нея, колекцията Kånken Art за 2021 на Fjällräven насърчава всички да прекарат две или повече минути, събирайки отпадъци навън. Участниците могат да споделят своите снимки в Instagram на това колко отпадъци са събрали, за да бъдат представени техните постижения във fjallraven.com. За целта те просто трябва да отбележат в своите постове @kankenofficial и #IRespectNature.

Що се отнася до намаляване на пластмасата в природата и океаните, всеки от нас може да допринесе с нещо. Но заедно можем да направим много повече!

Oтрийте раниците в Kånken Art 2021 в официалния сайт на Fjällräven, a за други предложения посетете oнлайн магазина на Fjällräven за България и в магазина на марката в The Mall, бул. Цариградско шосе 115, София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.