Крис Бегли: да откриеш градове сред джунглата

0
 

Сподели

Shares

Благодарение отчасти и на Крис Бегли, изследователите вече смятат, че дъждовните гори на Централна Америка някога са били дом на огромни градове с просторни площади, паметници, пътища и канализация.

„Днес приемаме тези джунгли за девствени дъждовни гори, недокоснати от човека“, казва Бегли. „Но ако се върнете 1000 години назад, въобще нямаше да видите джунгла, а огромни градове и ферми.“

Крис Бегли: да откриеш градове сред джунглата
Снимка: Andrew Kung

 

През последните две десетилетия професорът по антропология от университета „Трансилвания“ в Лексингтън, САЩ навъртя стотици километри пеша из Брега на комарите в Хондурас, за да прави разкопки на изолирани археологически обекти. Това е една от най-гъстите и негостоприемни джунгли в света.

През 2009-а, заедно с журналиста Кристъфър Стюарт, Бегли тръгна по стъпките на изследователя от времето на Втората световна война Тиъдор Морд, който твърди, че е открил легендарния мезоамерикански град Сюдад Бланка (Белия град), но умира преди да разкрие местонахождението му.

„Не ме разбирайте погрешно, намирам Белия град за суперинтересна легенда за обсъждане“, кзва Бегли, който се е надявал, че градът е истински, преди експедицията да докаже обратното. „Той е само народна приказка, местен мит, и има още 100 места точно като него.“ А никой не е виждал повече от тях отблизо от Бегли.

Постижения

• 1991: Става първият археолог, посветил кариерата си на Брега на комарите и живее години наред в джунглата, застрашен от отровни змии и малария.
• 1999: Описва в докторската си дисертация разкопките на над 150 обекта по Брега на комарите, които свидетелстват за разположени дълбоко в джунглата сложни общества с домове, площади и игрища.
• 2001: В продължение на 10 дни развежда из Брега на комарите филмовата звезда Юън Макгрегър, който снима документален филм за древните мезоамерикански цивилизации за Би Би Си.

Какво следва?

През последните години Брегът на комарите беше залят от наркотрафиканти („Много от световния кокаин сега минава оттам“, казва Бегли), затова той насочи вниманието си към едно изгубено общество по-близо до дома. Бегли започна да изследва с помощта на 3D сканиращи камери мътните дълбини на река Охайо в родния си щат Кентъки, като претърсва дъното за свидетелства за живота през епохата на параходите. „Гмуркането в реките на Кентъки си е приключение само по себе си“, казва той. „Не се вижда нищо. Никой не слиза там, освен спасителни екипи. Но по дъното са разпръснати останки от кораби и артефакти, които могат да разкажат историята на този район.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.