Йежи Кукучка – живот по вертикала

2
 

Сподели

Shares

Историята на алпинизма никога нямаше да е същата без огромните постижения на полската школа.

Панорамната гледка с Еверест, Лхотце и Нупце, отляво, надясно. Вляво от тях, в далечината се вижда Макалу.
Панорамната гледка с Еверест, Лхотце и Нупце, отляво, надясно. Вляво от тях, в далечината се вижда Макалу

Вече сме ви разказвали за Ванда Руткевич – първата дама, изкачила К2 и Лешек Чихи – първият човек, направил зимно изкачване на Еверест. Но „портретът” на голямото полско семейство алпинисти може да стане пълен само ако в него присъства Йежи Кукучка – един от най-великите алпинисти на всички времена.

Йежи Кукучка
Снимка: wyborca

Йежи Кукучка е алпинистът, който успява да изкачи всички 14 осемхилядника само за осем години. Той става вторият човек, който успява да се справи с това предизвикателство, но дори според първия – Райнхолд Меснер, това е „най-добрият алпинист на големи височини”.

Кукучка е роден на 24 март 1948 г. в полския град Катовице. По произход семейството му е от малко село в планинския масив Силезки Бескиди и любовта си към планините алпинистът отдава именно на този факт.

Първата му среща с планините се състои в началото на есента на 1965 г., когато негов колега го кани да се катерят в Подлесица – един от малкото тогава полски центрове за катерене: „Направих фантастично откритие. Всичко останало престана да съществува за мен ”, споделя по-късно полякът. След това Йежи се присъединява към скаутския клуб Татерницки, но едновременно се занимава и с вдигане на тежести, като постига добри резултати. Треньорът му обаче го моли да се фокусира само върху едно нещо. Кукучка избра планинско катерене.

През 1966 г. завършва начално училище по алпинско обучение и осъществява първото си тренировъчно изкачване по класическия „маршрут на монаха“ в полските Татри. През същата година става член на алписйкия клуб в Катовице. Следващите години той усъвършенства уменията си в Татрите. В края на 60-те години постъпва на служба в армията и временно преустановява катерачните си занимания.

Връща се в планината отново през 1971 г. и в средата на април прави първото зимно изкачване до Мали Млинарж по маршрута Куртиколка (VI +) – първият маршрут в Татрите с най-висока категория на трудност.

Постиженията му не остават незабелязани и през 1972 г. е поканен от полския Алпийски клуб за участие в тренировъчни лагери в Доломитите, където с останалите членове на експедицията полагат нов маршрут към Торе Триест], който италианците наричат „Direttissima della Polacci“ (полската диретисима). За това изкачване целият отбор е награден с медали „За изключителни атлетически постижения”.

През зимата и лятото на 1973 г. Йежи отново пътува до Алпите, където, усъвършенства уменията си, правейки редица изкачвания, сред които нов маршрут до Пти Дрю, наречен „Petit Jean”, в чест на загиналия в Каракорум техен сънародник Ян Франчук.

През 1975 г. получава квалификацията на треньор по алпинизъм. През 1976 г. взема участие в полската експедиция до Хиндукуш, по време на която изкачва първия си седемхилядник – Кохе Тез (7015 м). Следващата година се опитва да изкачи първия си осемхилядник – Нанга Парбат, но този опит е неуспешен. С Мариан Пекутовски достигат само до височина от 7950 метра.

Първото си успешо изкачване на осемхилядник Кукучка прави на Лхотце през 1979 година. Следват години на славни изкачвания, в които алпинистът прокарва десет нови маршрута до земните първенци. Става първият човек, който изкачва Макалу сам, а четири от 14-те върха изкачва през зимата, останалите са изкачени в алпийски стил.

Единственият връх, на който Йежи Кукучка използва кислород от бутилка, е Еверест, но именно там той прокарва един от новите маршрути.

Йежи Кукучка
Снимка: winterclimb

Кукучка е смятан за един от пионерите в алпийския стил, при който алпинистите изкачват върхове с всичкия си багаж и без предварително изграждане на маршрути. В алпийски стил Йежи Кукучка се качва на Макалу, Броуд Пик (който покорява два пъти, защото първият опит прави без разрешение за изкачване) – тук полякът, заедно с Войчиех Куртика, изпълнява за първи път пълен траверс на маршрута, Гашербрум I и II, Манаслу, Шиша Пангма и Анапурна.

Серията за изкачване на всички осемхилядници, Йежи Кукучка приключва с изкачването на Шиша Пангма. Експедицията, която тръгва към върха, се състои от 13 души и е водена от самия Кукучка. Тя завършва успешно, а до върха достигат и Ванда Руткевич, за която Шиша Пангма е четвърти осемхилядник и Елса Авила, която става най-младата алпинистка на осемхилядник.

Йежи Кукучка, Еверест
Йежи Кукучка, Еверест

След като успява да се справи с всички най-високи върхове на Земята, Йежи Кукучка се превръща с национален герой на Полша, а успехите му и до днес символизират вечния стремеж на човека към свободата. В годините на комунизъм в Полша, планините представлявали единственото възможно място за бягство от ограниченията и доближаване до свободата. Нещо повече, постиженията на поляка служат за доказателство, че желанието да направиш нещо, а не материалните средства, е първото важно условие, което трябва да е налице, за да достигнеш до някъде.

Когато се връща от Шиша Пангма, Йежи Кукучка получава поздравление от Райнхолд Меснер, което гласи:

„Ти не си втори. Ти си велик. Твой: Райнхолд”.

ВИЖ ОЩЕ: Повече за Райнхолд Меснер можете да научите от тук

Иронията на съдбата е такава, че именно първият осемхилядник, който дава начало на останалите бележити изкачвания, взема живота на големия алпинист. През 1989 година (24-и октомври) Йежи Кукучка се опитва да достигне връх Лхотце по неизкачваната дотогава Южна стена. На 8200-метрова височина въжето на алпиниста се къса и той загива.

Йежи Кукучка
Снимка: podroze.onet.pl

Три години след смъртта на Йежи Кукучка се появява неговата автобиография със заглавие „Моят вертикален свят“. В нея той разказва за изкачванията си на осемхилядници, експедициите, в които участва и води и трудностите, през които минава, отдавайки се на алпинизма. Много хора определят автобиографията като най-силната книга за алпинизъм, издавана някога.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хубаво би било като издание със специализирана насоченост да подбирате думите с които боравите.По конкретно- думата “ покорява“ е крайно не подходяща .Как може един човек да „подчини на своята власт“(това е основното тълковно значение на „покорява“ ) планина или връх ? ;)
    Успех !

  2. Онова, в далечината вляво, не е Макалу, а Кангчендзьонга.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.