Представяне на нов дигитален архив на българските изкачвания

Събитието ще се проведе на 22 юни от 19:00 ч. във фоайето на на Дом на киното, а специални гости ще бъдат редица знакови имена от българския алпинизъм!

0
 

Сподели

Shares

В началото на годината нашата медия издаде втората си съвместна книга с хроникьора на българския алпинизъм – доц. Сандю Бешев – „Българи на големите върхове по света”. Освен, че разказва за българските изкачвания на 19 от най-емблематичните първенци на планетата, книгата беше създадена и с кауза – приходите от нея да финансират създаването на специализиран сайт с пълната информация за българските изкачвания на световни върхове. Целта е да се съхрани и дигитализира архива на доц. Бешев, събиран в продължение на 70 години и да се даде възможност за редакция и допълване на записите му.

С помощта на всички, които вече си купиха книгата и на партньорите на проекта сме готови да дадем началото на този проект и днес този сайт е факт.
С голямо вълнение каним всички, 
които с покупката на книгата спомогнаха за реализацията на проекта. Каним разбира се и всички останали любители на алпинизма и високата планина да присъстват на неговото представяне!

Събитието ще се проведе на 22 юни от 19:00 ч. във фоайето на на Дом на киното.  В приятна обстановка ще можете да научите повече за идеята на сайта, както и любопитна информация “от архивите”, разказана от самия доц. Сандю Бешев. Ще имате възможност да чуете от първо лице и историите на някои от най-паметните наши изкачвания, защото специални гости ще бъдат редица знакови имена в българския алпинизъм, както и част от героите на самата книга „Българи на големите върхове по света”.

Очакваме ви!

За дигиталния проект “Българи на големите върхове по света”

Идеята за създаването на сайта peaks.360mag.bg е да популяризира българската алпийска история като съхраним и направим общодостъпен архива с над 3000 записа за български изкачвания на над 200 върха, на доцента по алпинизъм Сандю Бешев, събиран в продължение на 70 години.

Да превърнем този архив в база за по-нататъшно документиране на българските изкачвания като ви дадем възможност сами да добавяте или редактирате съдържанието, и така да съберем на едно място най-точната и пълна информация за българските изкачвания на значими за планинарството върхове.

В първия етап от развитието на сайта ще намерите 20 от най-емблематичните върхове и над 1000 записа на първите техни изкачвания от българи. Страницата е отворена за редакция и надграждане, а добавената от потребители информация първоначално ще се верифицира допълнително от доц. Бешев, за да се избегне появата на невярно съдържание.

Нека заедно продължим да пишем историята на българския алпинизъм!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.