360° профил: Андрей Гридин

0
 

Сподели

Shares

Андрей Гридин е име, което няма как да не сте срещали, ако се интересувате от планинско бягане, маратони и ултрамаратони. Няма как да не сте чували за него и ако следите ежегодната обиколка на Витоша. Сигурно ще ви бъде познат и ако се вълнувате от ски бягане. И в двата спорта той има дълъг списък от постижения, които включат рекорда му на Витоша 100 и участие на Олимпиадата в Сочи през 2014 г.. За всички тях, за това как, по колко и защо тича, ни разказа Андрей в интервю за 360°:

Андрей Гридин
Снимка: Бранислав Бранков

Професия: Безработен

Възраст: 27 г.

Местоживеене: София, Драгалевци

Достъп до мястото за тичане: От вкъщи

Ежедневни маршрути: Най-често Момина скала, Бай Кръстьо, Голи връх, Черни Връх, по хоризонталната обиколка на Витоша, Панчарево, Половрак

Средно на седмица: Не по малко от 150 км

Време на деня: Два пъти – сутрин и вечер

Сезони: Целогодишно. През зима повече ски

Терен: Бягам по най-различни терени. Планинските ми харесват повече

Най-дълго без спиране: 136 км за 16 часа на Персенк Ултра

Най-високо: 3000 метра в Австрийските Алпи

Състезания: Планинско бягане, ултрамаратони, ски бягане. Почти всички дистанции от 5 до 130 км

Постижения: Два пъти бронзов медалист на Junior World Ski Championships;
Шампион на Балканите по ски бягане 2013-2014;
Шампион на България по ски бягане 2013-2014;
Победител в 4 ултрамаратона в България през 2015:
Витоша 100 (100 км), Трявна Ултра (65 км), Чепеларски търкала (80 км), Персенк Ултра (136 км)

Андрей Гридин
Снимка: Персенк Ултра

Андрей Гридин измина 136-те километра на Персенк Ултра за 16 часа, 21 минути и 42 секунди. За сравнение – миналата година, при много по-благоприятни условия, победителят финишира след 19:39 часа. Повече за постижението му от родопския ултрамаратон тук.

Лични проекти: Искам да участвам в легендарния ултрамаратон Ultra-Trail du Mont-Blanc през 2016 и най вероятно Ком – Емине 2016

Хранене: Обичам да готвя. Ям повече растителна храна, плодове, зеленчуци, елда, ориз, ечемик, овесени ядки. Опитвам се да не ям месо

Техника на тичане: Бягам повече на пръсти. По този начин стъпваш по-меко на земята и натоварваш по-малко ставите

Обувки: Mizuno

Други спортове: Фитнес, ски бягане, сноуборд

Андрей Гридин
Снимка: Бранислав Бранков

През 2015 г. Андрей постави рекорд на Витоша 100, изминавайки разстоянието за 8 часа, 6 минути и 8 секунди. Повече за това негово постижение тук.

До началото на 2015 г. бягането заемаше сигурно трето място в живота ми след ски бягането и киноманията. Аз съм голям киноман, гледах по няколко филма на ден. Всичко започна от Витоша 100. Бях чувал много за обиколка на Витоша. Тази година реших, че ще участвам и така почнах да бягам все повече. За да отидеш да бягаш не трябва много – обуваш маратонки, пускаш часовник и ляво – дясно, ляво – дясно… и така няколко часа.

Когато бях на 13-14 години баща ми (бивш ски бегач) ми каза: „Ако започнеш да се занимаваш със ски бягане сериозно, когато станеш на 25 ще можеш всичко“. Тогава обаче още бях малък и не го разбирах добре. Сега съм на 27 и го разбирам. Вече 15 години се занимавам със ски бягане професионално и завърших Обиколката на Витоша (100 км) и Персенк Ултра (130 км) без да правя специална подготовка. Знам, че това не е пределът ми. Продължавам да карам ски, продължавам да бягам повече. Сега мога да кажа уверено, че бягането заема първо място в живота ми. Събуждаш се, закусваш, обличаш се, проверяваш всичко ли си взел (вода, шоколад, плейър) и тръгваш. Гора, любимата ти музика… наслаждаваш се на чист въздух, просто получаваш удоволствие. Понякога даже не забелязваш, че вече си стигнал село Кладница.

Андрей Гридин
Андрей Гридин. Снимка: Персенк Ултра

Защо бягане? Ами като за начало, защото няма много други спортове, които да не ни костват почти нищо, да може да ги практикуваме навсякъде и да имат толкова много ползи. А и да кажем, че е може би най-естествената дейност за човека – с тази разлика, че не ни гони лъв, нали. Но пък ни гонят други, не по-малко страшни заплахи – като например заболяванията на сърдечно-съдовата система, по които държим първото място в Европа. А бягането, заедно с други аеробни дейности, е най-добрият начин да се предпазим. Ако никога досега не сте бягали, със сигурност няма да е толкова лесно да ви зарибим. Може да ви е интересно и полезно обаче да разберете как, защо и кога бягат няколко човека, с които ви запознахме в брой ПРОЛЕТ 2015 на Списанието и продължаваме да ви представяме тук. Ако изпитате потребност от вдъхновение и източници на ценен опит, за да потичате и вие, вижте профилите на бегачите на сайта на 360° тук. Сред тях са Божидар Антонов, Шабан Мустафа, Краси Георгиев, Моника Филипова, Боян Рашев и Еленко Еленков.

Пролет 2015
Списание 360° – Пролет 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.