Храненето като начин на живот

0
 

Сподели

Shares

Отдавна ни е ясно, че както се отнасяме към тялото си, така и то ще се отнася към нас. А колкото по-големи изисквания имаме към него, толкова повече грижи трябва да полагаме.

Искаме да се справяме с натоварванията в любимия ни спорт, да издържаме по-дълго на напрежение, да се възстановяваме по-бързо след тренировка? Факт, ако искаме по-добро представяне, трябва да зареждаме с качествено гориво. И не, не става дума за автомобила, а за онова, което движи тялото ни – това, с което се храним. Все по-често чуваме за атлети, отдали се на свръх тежки и предизвикателни дейности като маратони, ултра триатлони или височинен алпинизъм, които от години са отказали животинските храни и движат само на енергия, доставяна от сурови, чисти продукти.

Био супермаркет Спирала

Природата се е постарала да ни даде достатъчно от всичко. Въпрос на наш избор, информираност и желание е да вземем от нея онова, от което имаме нужда, за да сме по-здрави, активни и силни.

Правилният начин на хранене е изключително индивидуален. В крайна сметка, колкото хора има, толкова и различни нужди, вкусове, предпочитания. Но едно е ясно – храната, която ни зарежда и прави по-здрави, е истинската храна. Не мислим, че има нужда още да се обяснява колко нехранителни, празни откъм енергийна стойност и дори вредни могат да бъдат почти всички пакетирани продукти в магазина, или онова, което хапваме на крак, увито в омазена хартия. Не искаме и да ви убеждаваме, че трябва да се откажете от всичко, което обичате, защото нищо хубаво не става на сила. Храненето, както и всичко в живота, е най-важно да бъде балансирано, и да ни носи удоволствие. Но правилното, ефективно и здравословно меню не е никак трудно, а отраженията му върху тялото – наистина ползотворни.

Защо суровата храна е по-добра?

Защото само в нея ензимите, витамините и микроелементите са биоактивни и лесни за усвояване от организма. Всяка термична обработка (с изключение на изсушаването при ниска температура до 50 градуса) води до загуба на ценните вещества, които ни правят жизнени, енергични и здрави. Сготвената храна губи 100% от ензимите, 50% от протеините и 70-80% от витамините и минералите си – така че направете си сметка какво точно остава за нас, празни въглехидрати и мазнини, които са най-малко полезните за организма, плюс бонус от канцерогенни вещества, които се активират от високата температура.

Природни сили, Биомагазин Спирала
Снимка: healthyandhip

Суровоядството не е задължително да е изцяло растително. Има различни мнения и течения, и някои от тях приемат консумацията на сурови яйца, ферментирали млечни продукти (бяло сирене, извара и кисело мляко), сурови, сушени и мариновани риби и меса (хайвер, суши, пастърма, луканка, сланина, карпачо). Разбира се, в този случай продуктите трябва да са със сигурен произход, за да се избегне наличието на паразити и зарази, и да са консумират в неголеми количества, за да не се натоварва организма. По-голямата част от суровоядците обаче се обръщат към изцяло растителния вариант, при който се консумират само плодове, зеленчуци, семена и ядки. Въпреки това, независимо кой вариант предпочитате, храненето с изцяло (или основно) със сурова храна съвсем не е толкова трудоемко или ограничаващо, колкото може да звучи първоначално, а напротив – нужно е само малко желание, повече въображение и известно количество време, за да се превърне в предпочитание.

Зеленчуци, който не яде

Независимо какъв вид на хранене предпочитате, едно е важно – в него ежедневно трябва да присъства количество сурови зеленолистни зеленчуци. Защо? Заради голямото количество ензими, фибри, витамини и минерали, които се съдържат в тях (в 100 гр. магданоз например има 222% от необходимата ни дневна доза вит.С, 168% – вит.А, и 2050% вит.К); защото са изключително богати на хлорофил, най-мощният антиоксидант; почти всички видове имат 8-те незаменими аминокиселини, което ги прави завършен протеин; и защото носят изключително малко калории, за сметка на полезни вещества.

Природни сили, Биомагазин Спирала, зелена глина
Зелена глина. Снимка: bioaddict

Повечко течна храна

И не под формата на бира. (Въпреки хранителните й качества и ползените действия на бирената мая:) По-голямата част зеленолистните зеленчуци се усвояват най-добре и най-пълно, когато са фино смлени – нещо, което не правим добре, дъвчейки ги. Затова е най-добре да ги приемаме под формата на смутита – така освен че бързо и лесно получаваме голяма доза зелено, добавяме и допълнителна доза полезни съставки. Рецепти за смутита много и все различни, така че трудно ще се оттегчим. Въпрос на вкус и предпочитания е какво да метнем в блендера, дали ще е плодов или зеленчуков коктейл, или комбинация от двете.

Като база е добре да комбинираме един мек плод (банан или авокадо) с една-две шепи замразени или пресни плодове (ягоди, боровинки, малини, ананас, манго, праскови, кайсии) и/или зеленчуци (марули, спанак, коприва, магданоз). Добавяме 2-4 суп.лъж. протеин на прах (най-добрият е конопеният, приема се много добре от организма и не натоварва черния дроб; друг добър вариант са грахов или оризов протеин, или готов енергиен микс), 2 суп.лъж. сгъстител (смляно ленено семе, сурови накиснати във вода ядки), 1-2 суп.лъж. масло (конопено, ленено, кокосово или от ядки), подслаждаме с мед, стевия и разреждаме с вода, ядково или конопено мляко или зелен чай. Ако искаме да направим сместта високоенергийна бомба и да я обогатим с още повече полезни съставки, добавяме по 1-2 ч.лъж. суперхрани на прах (чия, сурова мака, спирулина, хлорела, ацерола, мескит, кафяви морски водорасли).

Какво им е супер на суперхраните?

Последното изречение от горния абзац съдържа твърде много непознати за вас думи? Значи ще ви е от полза един кратък пътеводител в света на суперхраните. Като цяло това, което обединява тези наглед различни храни в обща категория е фактът, че съдържат в концентрирано съдържание изключително високи количества хранителни вещества, лесно усвоими са от човешкия организъм, и му дават много енергия, без да го натоварват допълнително. Освен това те са естествен, необработен и чист източник на витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и прочие полезни вещества, които подсилват имунната система, прочистват организма и подобряват състоянието на тялото.

Тъй като е трудно да си набавим всичко това в необходимите количества чрез “нормално” хранене, било то суровоядство или не, е добре да добавим суперхраните в менюто си, за да сме сигурни, че сме подсигурили на тялото си една добра, здравословна и пълна с чиста енергия среда.

Био супермаркет Спирала
Снимка: balletbeautifu

Топ 5 на суперхраните

Мака: коренът на растението мака, чиято родина е Южна Америка, се консумира изсушен и стрит на прах. Мощен адаптоген, който балансира и подпомага системите в тялото, увеличава съдържанието на кислород в кръвта, прави организма високоустойчив на стрес и го зарежда с висока доза чиста енергия (съдържа 60% въглехидрати).

Чия: семената чия са много богати на фибри и незаменими мастни киселини – омега-3 и -6, и са особено подходящи са за активно спортуващи, защото дават мигновена енергия и повишават издръжливостта на организма. Освен това регулират нивото на кръвната захар, понижават кръвното налягане, имат противовъзпалително действие и подобряват храносмилането.

Конопено семе: изключително богато на протеин, плюс всички незаменими аминокиселини, омега-3, -6 и -9 мастни киселини, витамини А, С и Е, лецитин, магнезий, калций натрий и желязо. Помага за по-бързото възстановяване на мускулите, действа добре на нервната система и регулира нивата на кръвната захар.

Спирулина: синьозеленото водорасло има над 100 хранителни съставки, много богато на протеин, всички незаменими аминокиселини, витамини в особено големи количества, включително и В12, минерали, омега-3 и омега-6 мастни киселини, хлорофил. Съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови, 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата. Всичко това подобрява и засилва имунната система и помага на организма да се справя с умората.

Хлорела: подобно на спирулина, и това микроскопично водорасло носи огромен товар от полезни вещества и 58 гр. протеин на 100 гр. тегло, освен това е вероятно най-богатият източник на хлорофил на Земята. Изключително добра е за прочистване и детоксификация на организма – смята се, че е способена да елиминира тежки метали, устойчиви въглеводороди, пестициди и хербициди от всички органи и тъкани.

+ Повече витамин С за повече здраве – ще го намерим в ацерола: малките черешоподобни плодчета съдържат най-високата концентрация витамин С в природата, сто пъти повече от това в портокалите, който се възприема от организма много по-добре от синтетичните му варианти.

+ Естествена сладост: бялата отрова, както е известна рафинираната захар, лесно може да бъде заменена с естествените подсладители агаве и мескит.

Още по темата здравословно хранене за активни хора:

Храна за из път
Суперчовеци
За киселите… и другите хора
Природни сили

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.