В недокоснатото бяло

0
 

Сподели

Shares

Не разбирам хората, които искат да прескочат Зимата. Факт е, в града снегът бързо се превръща в киша, и често съм сред щастливците над облаците на Витоша, докато София под тях тъне в мъгла.

В недокоснатото бяло

Високото е толкова близо до нас. Само трябва да погледнем нагоре и да тръгнем! Давате ли си сметка колко богати сме с толкова много красиви планини, до които можем да стигнем само за няколко часа? А след това да имаме един прекрасен зимен ден…

На разходка, с фотоапарат, със снегоходки, борд или ски.

В недокоснатото бяло
В горите на Петрохан

Когато човек продължи към по-високите части на планината, тези чувства стават още по-силни. Малко преди да се пуснеш по технически сложно трасе, чуваш сърцето си да бие необичайно бързо. Цената обаче, която можем да платим за незнанието си или подценяването на планината, може да бъде висока. Всяко недообмислено действие може да има сериозни последици, дори да ви струва живота. В този свят човек трябва да влезе подготвен, едва след като е усвоил основните техники и правила за безопасност.

Най-сигурният начин да се потопите в недокоснатото бяло на високото, е да ползвате услугите на квалифициран гид или да се включите в провежданите от различни организации и клубове обучения и преходи в зимната планина. Понякога, завладени от разкази и емоции, сме склонни да тръгнем с познати, които се занимават с фрийрайд или са направили няколко зимни прехода. Имайте предвид, че приятелите не са водачи. Много често те са достатъчно подготвени да вземат решение за себе си, но не и да поемат отговорност за вас, да преценят вашите умения, да съобразят маршрута с тях.

Има значение и как се придвижваш в планината – с ски, борд или снегоходки. Пътят много често е различен.
За да практикуваш фрийрайд или ски-туризъм, трябва много добра ски техника – умения за каране в необработен терен, в различни снежни условия (паудър, кора, фирнован склон, пера), и много добра планинарска култура.

ВИЖ ОЩЕ: ОЩЕ: Зимни фрийрайд съвети: каква екипировка да вземем?

В недокоснатото бяло
Ридът Баучер, Рила

Зимната планина не е място за самотници. Самотните спускания и преходи са възможни, но са прекалено опасни. Дори двама понякога са малко, въпреки че е по-добре от това да си сам, разбира се. За добра група извън пистите се смята между 3 и 6 човека. Това би дало възможността за бърза реакция при попадане на човек в лавина, същевременно броят е достатъчно малък, за да не предизвиква прекалено натоварване на склона. Групата е компактна при придвижване и спускане, и не е нужно дълго изчакване, което може да доведе до измръзване.

Задължително условие при излизане във високата планина е да имате лавинно оборудване и да може да работите с лавинен уред, сонда и лопата. Всяка година от БАССЕС провеждат лавинни обучения, но дори когато сте усвоили необходимите знания не забравяйте, че трябват и тренировки за поддържане на формата. Добре е периодично да опреснявате наученото.

Преди тръгване обърнете внимание на прогнозата за времето – дали има нов снеговалеж, ако е духнал силен вятър например, очаквайте козирки на подветрените склонове, с които трябва да съобразите пътя си.

ВИЖ ОЩЕ: Лавинна безопасност: съвети от ПСС

В недокоснатото бяло
Следи по склоновете на Калините, Рила

Когато минавате по лавиноопасни склонове спускането трябва да става по единично, особено в горните, обикновено по-стръмни места. Склонът не трябва да се натоварва едновременно от много скиори или хора, преминаващи със снегоходки.

Съобразете линията на спускане с нивото на владеене на ски или борд. Километражът по пистите и белите склонове не е без значение. Дори и да карате добре, ако се направили дълго прекъсване, започнете с по-леки маршрути.

Склонът на езеро Окото в Рила

При избор на линия първи трябва да мине гидът или най-опитният в групата. Той е „тестер“, който проверява склона и след това може да съобщи на групата подробности за състоянието на снега, някакви особености на спускането, и ако е необходимо, да ограничи зоната на спускането с цел безопасност. Ако сте група, е добре да имате две станции, за да комуникирате по-лесно.

ВИЖ ОЩЕ: Търсене на затрупан от лавина

В недокоснатото бяло
Пирин – от връх Полежан към долината. Изходната точка е хижа Безбог

За да карате в улеите или по дълги стръмни склонове, освен техника трябва и психика. Падането, особено в горната част, може да бъде доста опасно, затова включете в екипировката добра каска и раница с бекпротектор.

Ако имате GPS и можете да работите с него, той ще ви помогне в случай на влошаване на времето, мъгла и нарушена видимост. Добре е телефонът ви да бъде зареден и да имате номера на ПСС – 029632000 и 0881470 (безплатен за абонати на Мтел).

Носете си аптечка, фолио, поне един литър течност, резервни ръкавици. Една малка пухена или елек ще ви даде комфорт във всякакво време, или при нужда да помогнете на някой. А когато прекарвате повече време в необработени терени и ви увличат стръмните улеи, е време за ABS раница.

Какво може да намерите в зимната планина? Каквото носите у себе си, разбира се. Може би – много красота, изгреви, залези, красиви гледки, усещане за вятър, тишина, каквато няма никъде, неповторима свобода, и най-вече – възможността да споделиш всичко това с приятели.

В недокоснатото бяло
Склонът на връх Тодорка, Пирин

Пълната статия на Любена Господинова е част от брой ЗИМА 2013 на Списанието. Самата Любена пък беше един от зимните ни герои в брой ЗИМА 2014, където разказва повече за страстта си по фрийрайда и предизвикателствата на неотъпканите склонове. Ако сте пропуснали някой от предишните броеве, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена.

Корица Зима 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.