Полет от Лястовиче гнездо

0


Дата на събитието: 04.09.2011

Сподели

Shares

В полет от „лястовиче гнездо” ще се понесат участниците във финалния за сезон 2011 кръг от сериите Red Bull Cliff Diving. Последната спирка се намира в Ялта (Украйна) като домакин ще бъде неоготическият замък Лястовиче гнездо на скалистия бряг на Черно море.

Финал на световните серии Red Bull Cliff Diving 2011 – Ялта, Украйна

Борейки се както за постижение в самото състезание, така и в генералното класиране на Red Bull Cliff Diving 2011, всеки от екстремните скачачите в световния елит ще застава на платформа, издигаща се на 27-метра. Този път позицията й ще е класическа за сериите – върху отвесна скала в подножието на замъка Лястовиче гнездо, разположен на Кримския полуостров.

Ретроспекция на сезон 2011 показва, че състезателите от сериите Red Bull Cliff Diving обиколиха общо 7 точки от земното кълбо. Започнаха с Великденските острови, прехвърлиха се в Юкатан (Мексико), после в Атина (Гърция), последва кръгът в Ла Рошел (Франция), оттам италианската надпревара, както и скоковете от покрива на Института за съвременно изкуство в Бостън (САЩ), за да стигнат до замъка в Ялта, където са в момента.

На американска почва, т.е. кръг преди края на сезона, шампионската титла в сериите отиде за втора поредна година в ръцете на Гари Хънт. Така, пристигайки на финалната дестинация в Ялта (Украйна), британецът обеща без напрежение да се наслаждава на скоковете си.

Това обаче не важи за останалите състезатели, които ще се борят за разпределение на другите позиции в топ 6. Причината е, че първите шестима от сезон 2011 получават гарантирано място в сериите за догодина. Останалите, заедно с избрани още претенденти за участие в RBCD през 2012 г., отиват на квалификации, където ще разрешат спора за шестте вакантни позиции в шампионата.

Да се получи покана за квалификациите на Red Bull Cliff Diving обаче само по себе си е постижение. На такава се надява и българският скачач Тодор Спасов, който тази година имаше уайлдкарт за състезанието в Гърция.

„В Ялта ще е последното за сезона състезание от RBCD сериите. Веднага след това очаквам новини за квалификациите за 2012 г.“ – сподели Тодор. – „Надявам се да бъда поканен за тях и да се срещна в пряк двубой с останалите претенденти за място в шампионата.“

Първо обаче сезон 2011 трябва да приключи и това ще се случи на Кримския полуостров, където наред с титулярите ще скача Стив Блек. Той трябваше да участва през цялата 2011 г., но контузия му попречи. Другите двама с уайлдкарт за Украйна са Блеки Алдридж и Генади Куценко – брат близнак на титуляра Саша Куценко. Сред съдиите пък отново ще е 4-кратният олимпийски златен медалист Грег Логанис.

Самото състезание ще се проведе в неделя (4 септември) от 12:45 ч. местно време и може да се проследи на адрес: www.redbull.tv/Redbulltv

Из туристически справочник на Ялта

Лястовиче гнездо – замък в Ялта, Южна Украйна. Разположен е на Кримския полуостров и по-точно върху издигащия се на 40 метра над водите на Черно море скалист бряг с името Аврора.

Замъкът е изграден през периода 1911-1912 г. от руския архитект Леонид Шерууд. Стилът на постройката може да бъде определен като неоготически. В по-ранна историческа епоха на същото място е имало римско селище. През 1927 г. замъкът оцелява, въпреки разрушително земетресение в региона, за което се твърди, че е било със сила 6-7 степен по скалата на Рихтер. По размери сградата е изключително компактна – 20 метра дължина и 10 метра широчина.

Известността на замъка е подхранвана от заснемането му в различни филмови продукции още от времето на Съветския съюз. Сред попаденията му е и „участие” в една от лентите на Джеки Чан. Замъкът се е превърнал в една от перлите на кримското южно крайбрежие и неслучайно се посещава от милиони туристи всяка година.

Замъкът Ялта

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.