Храна за из път

0
 

Сподели

Shares

На палатки, с колелото на преход, пеш из поляните и планините или с кемпа край брега на морето в очакване на прогноза – факт, няма нищо по-зареждащо от ползотворното – и доброволно – изтощение, докато правим онова, което обичаме. А така, както духът ни се храни по-добре с позитивни емоции, и тялото ни се зарежда по-добре, когато го храним с качествена, чиста и истинска храна.

Tudurini Bros, Иван Добрев
Снимка: Tudurini Bros, Иван Добрев

Това, че сме навън и литрите на раницата ни са до някаква степен ограничение, не означава, че трябва да правим компромис. Ако се чудите какво да вземете, преди да се отправите на приключение, така че хем да ви е вкусно, хем полезно, че и здравословно – спокойно, ние сме насреща, за да ви помогнем с насоки и полезни съвети.

Храна за из път

Обемът ни е важен
А теглото – още повече. Когато планираме храненето си на открито, винаги важи принципът по-малкото е повече. Избираме храни, които не заемат място, но дават висок прилив на енергия. Няма как да минем без сушени плодове и ядки – т.нар. трейл микс, който ще ни зареди на макс, без да ни натовари излишно багажа. Или енергийни блокчета Roo’bar със суперхрани, които са направо животоспасяващи в случай на рязко физическо изтощение. Какаовите зърна са повече от добре дошли, за да възстановим липсите – те засищат глада и дават енергия, и са с високо съдържание на магнезий. За да подсладим допълнително деня, избираме био шоколад, най-добре натурален с високо съдържание на какао. Важно е да започнем деня добре заредени, така че да имаме сили и способности да се справим с всичко, което ни предстои. За целта залагаме на овесени ядки, семена (като конопеното семе например, с 35% протеини), пресовани ядки от киноа или елда, фъстъчено масло и тахан – истински енергийни бомби.

Храна за из път
Снимка: simplehealthsource

Рецепта – Овесени ядки с оризово-кокосово мляко:
Тази закуска може да си приготвим в рамките на 5-6 минутки. За целта са ни необходими котлонче, канче, 5-6 супени лъжици овесени ядки и 200 мл оризово-кокосово мляко. Изсипваме овесените ядки в канчето, добавяме оризово-кокосовото мляко. След като започне да завира бъркаме в продължение на 2-3 минутки и ароматната и засищаща закуска е готова.

Храна за из път
Снимка: Camping food

Вечер, край огъня
Когато сме навън, основното ни хранене най-често е на вечеря, когато имаме време най-сетне да седнем, да отпочинем и да се отпуснем. И да си сготвим. За предпочитане е да избягваме консервите и бурканите – първо, тежат излишно, второ, оставят боклук и като цяло няма да ни дадат кой знае каква хранителна стойност. Много по-добре е да си приготвим нещо бързо и на място. Един малък примус или огън на открито и канче или малка тенджерка са всичко, от което имаме нужда – останалото е въпрос на въображение. Страхотен вариант са оризовите спагети, които увират много бързо, леки и компактни са и стават във всякакви комбинации. Могат да им се добавят зеленчуци, или мисо бульон (мисо е традиционна за японската кухня паста, извлечена от ферментирали соеви и оризови зърна, и се използва за овкусяване на супи, сосове, ориз).

Храна за из път
Снимка: lauriesadowski

Пресованата киноа и елда също увира много бързо, и може да се добавя към зеленчуци, или да се прави на кюфтенца. Киноата е много подходяща за активно спортуващи, тъй като има високо съдържание на протеини – 14-20%, освен това е ценен източник на всички осем незаменими аминокиселини, витамини В и Е, цинк, магнезий, манган и фосфор. Ако ядете млечни продукти, настърган пармезан ще свърши идеална работа за овкусяване, а за вегатарианците и веганите вариант е хранителната мая, която се използва по същия начин, има ядков вкус и може да се добави към супи, ястия, салати, за да подчертае вкуса им. Това е един от най-богатите естествени източници на витамини от група В, както и на протеини, аминокиселини, ензими, минерали. Един пакет червена леща пък ще засити всички гладни около лагерния огън, срещу скромното си тегло, за сметка на страхотен вкус и богато съдържание на протеини (26%). Българската класика – качамакът (или царевичен грис) е идеален с малко натрошени ядки, а кус-кусът дори няма нужда от варене, просто се накисва с гореща вода. Пакет сушени зеленчуци ще дойде повече от добре към каквото и да било ядене, без да заема излишно място – дори това да са най-основни неща като моркови, домати, лук, чушки.

Рецепта - Веган пица

Рецепта – Веган пица
Тази рецепта може да си приготвим за 10 минутки. За целта са ни необходими котлонче, канче, по-широка чиния, 100 гр полента – царевичен грис, 50 гр сайтан, 50 гр тофу, 1 доматче, 5-6 обезкостени маслини, 1 щипка куркума, 1 щипка сол, 2 с .л. зехтин.
В канчето завираме 0.5 литра вода, добавяме куркумата, солта, зехтина и полентата. Бъркаме здравата и непрестанно около 3-4 минутки, докато не се получи еднородна полента. Изсипваме полентата в голямата чиния и разстиламе. Отгоре посръсваме със сайтан, тофу и доматки, като всичко предварително сме накълцали на кубчета. Добавяме маслинките и сме готови.

Храна за из път
Снимка: buriedcarrots

Оказва се, изобщо не е трудно да се храним добре, независимо къде сме. А резултатите – е, ще се убедите и сами, са повече от добри.

Още за здравословното хранене:
Суперчовеци
Храненето като начин на живот
За киселите… и другите хора
Природни сили

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.