Теория на материята

5
 

Сподели

Shares

Водоустойчиви, дишащи, термоизолиращи, ветроустойчиви, бързосъхнещи или устойчиви на механично износване материи – какво стои зад термините?

Константин Величков

Водоустойчиви и дишащи материи
Те са на синтетична основа (най-вече полиестер), и имат слой, върху който е нанесена мембрана под формата на паста. В нея микроскопични пори (1.4 млрд/кв.см) пропускат водната пара да излезе, но не позволяват на водните молекули да проникнат. Качествата им се измерват според водоустойчивостта (височина на воден стълб, който задържат, в мм) и респирацията (количество водни пари, пропускани навън за единица време). Най-известни и качествени мембрани са Gore-Tex, Sympa-Tex, Fine-Tex, Power-Tex, Aquatex, Clima-Dry, H2No. Недостатък е високата им цена и сложната поддръжка, а имат и сравнително кратък живот – 3-4 години за дрехи и най-много 1,5 година при обувките.

Термоизолиращи материи
Осигуряват добра топлинна изолация плюс лекота и компактност. Това са кухите влакна на Dupont и материи като Thinsulate, Thermastat, Polartec, Termolite. Най-популярна е Polartec – на полиестерна основа и с мъхесто-влакнеста структура, която задържа топлината и същевременно „диша“. Поларите осигуряват отлична изолация, леки и компактни са, съхнат бързо и донякъде са устойчиви на сняг. Освен това са и екологични, тъй като Polartec може да се произвежда от рециклирана пластмаса. Основните им недостатъци са голямата ветропропускливост и силното наелектризиране.

Ветроустойчиви материи
Устойчивостта на вятър помага за задържането на телесната топлина. Материи като Windstopper, Windblock, Wind Pro и т.н., постигат качествата си чрез нанасянето на пореста паста, която задържа вятъра и същевремeнно „диша“. Все по-популярна е и материята Softshell, която има по-добра износоустойчивост и проветривост от класическия Windstopper.
Основен недостатък в случая са термоизолационните качества, тъй като най-често ветроустойчивите материи са по-тънки от поларите и не топлят толкова.

Други материи
Устойчивостта на механично износване е особено важна – материи като Ripstop, Cordura, Kevlar, Supertex, Riplite я постигат чрез интегриране на мрежа от здрави влакна, нанасяне на покритие, топлинна обработка или други технологии.
Редица материи осигуряват еластичност, като запазват водо- и топлоизолационните си качества – Lycra, DuraStretch, подходящи за спортове с големи амплитуди на движение.
Бързосъхнещи материи или такива, които отвеждат влагата навън, като Dryway, 3xDry, Coolmax, Capilene и др., се използват за т.нар. термо бельо.

Всички специални материи имат по-особени изисквания за почистване и поддръжка – в търговската мрежа ще намерите множество препарати на производители, специализирани в тази насока (Grangers, Nikwax).

Повече за различните видове материи и още много полезна информация относно екипировката ще намерите в четвъртото издание на „Планините отблизо“ (2016).

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. може ли малко повече информация за поддръжката на тези материи. Знам за препоръката да се избягват омекотители и да се ползва обикновен прах за пране, но какво се разбира под „обикновен“ прах, а и при условие, почти всички продукти на пазара претендират да имат включен омекотител в състава си, все съм в дилема при почистването

  2. най-доброто,това е съчетанието на естествена вълна с ликра,всичко друго е пари за нищо,

  3. Въпреки, че материи като микрофибъра, близки до вълнените тъкани, и много fleece материи са често смятани за ветроупорни, то дори лек вятър може да проникне през тях, карайки те да се почустваш охладен и некомфортно.
    Казано с технически термини, една материя може да бъде смятана за наистина ветроупорна, ако въздухопропускливостта й е 1.0 cfm (обема въздух, преминаващ през един кубичен фут материя за една минута) или по-малко. Всички GORE-TEX продукти отговарят на или надвишават този стандарт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.