Каролина и бягането

0
 

Сподели

Shares

Каролина Калибацева по професия е дизайнер на бижута, но фактът, че работи с ръцете и въображението си, ни най-малко не й пречи да е един от най-активните хора, които познаваме. Голямата й страст е бягането – без значение от сезон, терен, времетраене, на седмица обикновено й се събират средно 40-50 км. Като в това не броим състезанията, в които участва най-редовно. За да разтовари, кара колело или плува. Но именно заради опита й в бягането в градска среда, решихме да я разпитаме по-подробно за обувките и облеклото, която избира за ежедневните си тренировки.

маратонки Adidas Ultra Boost, топ Adidas Yogi Twist Tank, клин Adidas Ult Yoga Tight
маратонки Adidas Ultra Boost, топ Adidas Yogi Twist Tank, клин Adidas Ult Yoga Tight

Когато си говорим за бягането като свободен спорт и хоби, трябва да отчетем аспекти като предпочитан тип трасе, средна дистанция и скорост, честота и обем на тренировките. Индивидуалните особености на бегачите също са доста различни. Но пресечната точка на повечето ‘градски’ тичащи хора е самата градска среда, с възможностите, които ни предоставя за практикуване на любимия спорт.

Като един активен любител – бегач, моите ежедневните тренировки са именно бяганията в градски условия, които успявам да съчетая с работния си ден. Обикновено са в порядъка на 7-8 до 15 километра. Обичам да разнообразявам гледките, атмосферата, терените и настилките. По асфалтирана или опесъчена алея, в тревните площи или из горските пътечки в по-дивите залесени части на парка. За целта харесвам маратонките – хибриди, подходящи за свободно трениране по разнородните терени, които градът ми предлага. Такива, които мога да обуя, без да се замислям, да изскоча от вкъщи, спонтанно да избера посоката си и да се чувствам комфортно да импровизирам.

Adidas, бягане, Каролина Калибацева, Яне голевВ Adidas Ultra Boost открих именно това – прекрасната комбинация от поне два типа маратонки. Средна по дебелина и с умерено омекотяване подметка, каквато асфалтовото бягане предполага. В същото време допълненa с леки бутончета и гъвкавост на стъпката, което пък ми дава удобство и сцепление по песъчлив или кален терен. Лекотата, мекото прилягане и ‘сливането’ с ходилото правят обувките особено подходящи и за развиване на бърза скорост, стига това да е целта на трернивката ми.

Относно облеклото, което избирам за бягане в парка, водещи винаги са високата дишаемост и лекота на материите. Дори и в по-хладните есенно-зимни месеци тялото ми се затопля бързо след първите 5-6 минути и е напълно достатъчно да запазя собствената му топлина, без да го загрявам допълнително. Затова обикновено избирам два дишащи слоя: потник или тънка блуза + ветровка. Когато ми стане горещо, свалям втората и я връзвам на кръста. Изпотяването при тичането е неминуемо, затова е важно да свикнем правилно да преценяваме дрехите си според времето навън и да се предпазим от рязкото изстиване на тялото след спиране.

Adidas, бягане, Каролина Калибацева, Яне голев

Други полезни, а понякога и жизнено важни допълнения към облеклото за бягане в студено време са ръкавиците и шапката. Ръцете по време на тичане са постоянно открити и изстиват първи. Най-значимо количество топлина пък губим през главата. При избора и на двете отново се водим от добрата дишаемост на материята, както и от степента на топлоизолация. Компресиращите чорапи и т.н. ‘калфове’, покриващи крака до коляното, са друг функционален елемент от екипировката и са предпочитани от повечето бегачи. Предназначението им е да осигуряват опора, да спомагат за доброто кръвообращение и циркулация на кислород в мускулите на прасците и да редуцират натрупването на токсини вследствие на усиленото натоварване. Аз лично ги ползвам при по-дълги бягания и на състезания, а през студените месеци – и за по-кратки тренировки заради затоплящите им качества. Ако тичам в дълбок сняг или по пресечен терен с пясък и пръст, нося къси гети – покриващи глезена и горната част на маратонката. Така предотвратявам влизането в обувката на различни частици, което е доста неприятно.

Adidas, бягане, Каролина Калибацева, Яне голевЗа по-дългите бягания задължително си нося вода – или в пригодена за тичане раничка с бутилки или в колан с шише на кръста. Тук от значение е и температурата навън и дали ще срещна водоизточник по пътя си, за да ‘презаредя’.
Когато съм с добре подбрана и обмислена екипировка и същевременно съм включила само наистина нужните ми компоненти в нея, оптималната наслада, свобода и ползи от бягането остават с мен от първата до последната ми стъпка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.