Гарваните – умни колкото човек?

Вижте 10 факта за гарваните, които доказват тяхното високо ниво на интелигентност!

0
 

Сподели

Shares
Гарваните могат да запомнят и възпроизведат поредица от последователни действия
Гарваните могат да запомнят и възпроизведат поредица от последователни действия (снимка: James St Clair)

Добре известно е, че гарваните и другите членове на семейство Вранови са доста умни и съобразителни, но учените продължават да се изумяват от това колко умни са всъщност тези летящи айнщайновци.

Едно скорошно проучване твърди, че на четиримесечна възраст гарваните имат напълно развити когнитивни умения и преди да достигнат пълна зрялост, те могат да се съревновават с възрастни големи маймуни. Друго проучване показва, че в решаването на проблеми гарваните се представят подобно на децата на седемгодишна възраст. Забележителен е обхватът на интелигентността, който тези пернати умници показват. Нека видим какво ги прави толкова забележителни:

Гарваните могат да имитират реч

С подходящи стимули гарваните могат да бъдат обучени да имитират различни звуци от природата и света на човека, а така също и човешки глас – интонация, „думи“, покашляне и други. В дивата природа гарваните могат да имитират звуци, издавани от лисици и вълци, за да привлекат вниманието им към плячка, която те не могат да стигнат. След като „повиканият“ по-едър хищник приключи с плячката, гарванът може да се нагости с остатъците.

Гарваните правят „жестове с ръка“

Оказва се, че силните криле на гарваните могат да служат и за друго, освен летене. Те могат да посочват с върха на крилото посока на друга птица, към която тя да погледне или да се насочи. Гарваните съумяват дори да задържат между крилете си даден обект, към който искат да привлекат вниманието на някоя друга птица. По това си поведение те приличат единствено на приматите.

Вижте още: Червената книга на България: Най-важният документ за опазване на нашата природа

Някои неща гарваните правят за забавление, а младите обичат да се събират в банди
Някои неща гарваните правят за забавление, а младите обичат да се събират в банди (снимка: Mathias Osvath)

Обичат да си играят

Понякога в дивата природа може да се види как гарван се търкаля в снега или по земята. Това поведение обаче не е проучено в дълбочина. Учени предполагат, че е свързано с грижата за перата, но по-продължителни наблюдения водят към съмнения в тази теза. Оказва се, че те го правят доста дълго, така че това може да е и за забавление. Наблюдаван е например гарван, който, въргаляйки се, се пързаля по снежен склон, а след това подскача ентусиазирано и се отърсва от полепналия сняг. Има и множество наблюдения на гарвани, които си подават пръчка или търкалят помежду си камъче.

Те могат да планират бъдещето

Всъщност в природата и други животни се заемат със задачи, които да са им от полза в бъдеще, като например бобрите и катериците, които съхраняват храна. Но за първи път е било доказано, че гарваните също имат способности за планиране. В един експеримент те са били обучени да връщат жетон, в замяна на награда под формата на храна. Задачата е била усложнена с това, че те е трябвало да избират между няколко елемента, включително нискокачествена закуска и един от жетоните. В 73% от времето птиците избират жетона, предполагайки, че ще им бъде осигурена по-добра храна, вместо да грабват храната пред тях.

Вижте още: Прелетните птици: как и къде да ги наблюдаваме?

Погаждат си номера един на друг

Ако един гарван е наясно, че може да бъде видян от други гарвани, той може да се престори, че складира храната си на дадено място (за заблуда на противника), а в действителност истинското скривалище да е някъде другаде. Тази тактика невинаги сработва обаче, защото обикновено гарваните, които дебнат, са също толкова хитри и не е лесно да бъдат измамени. Учените смятат, че с подобни номера гарваните тренират мозъка си и изострят мисловните си функции. А е много вероятно и така да запълват времето си и да се забавляват.

Гарваните проявяват емпатия

Наблюдения са доказали, че гарваните страдат за умрял член от ятото, ако случаят е такъв, че се събират изобщо в ято. В научните доклади се посочва, че те се събират и настроението на групата е минорно.

Близо три години гарваните могат да помнят доброжелателна птица. Макар да изглеждат хитри и самостоятелни, те всъщност се привързват дълбоко, особено към брачния си партньор, но също и към хора. Известно е, че живеят по двойки и съберат ли се веднъж, само смъртта ги разделя.

Злопаметни са

За съжаление паметта им се простира и в това направление. Според биолога Джон Марзлъф, гарваните могат да изпитват злоба. Ученият открил, че птиците помнят лицето му и не се радват да бъдат уловени и маркирани от него. Не само това, те разказват на други врани за този проблем в човешко въплъщение, като сигнализират за опасност, когато се появи. Така че останалите известени обитатели също негодували и се държали агресивно към него.

Хубавата част е, че гарваните помнят и приятните моменти. Изследователи разкриват, че гарваните са способни да запомнят човек, който им е дал лека закуска, и също така са по-позитивни към хората, които показват по-справедливо поведение.

Вижте още: Какво да правим при среща с мечка

Гарваните могат да добавят предмети към съд с течност, за повдигнат нивото ѝ
Гарваните могат да добавят предмети към съд с течност, за да повдигнат нивото ѝ (снимка: esomake.co.ke)

Събират се в банди

Млади птици, които вече не са зависими от родителите си, са забелязвани да стоят отделно от по-големите. Те се хранят заедно, играят и просто се радват на компанията си – точно както тийнейджърите. Установено е, че нивата на стрес на „тийнейджърите“ от една банда са по-високи от нормалното, но когато някой си намери партньор и се отдели, се успокоява. Точно както при нас, хората, казват учените.

Служат си с инструменти

Добре документирано е, че гарваните могат да използват инструменти за набавяне на храна, но също така да използват пръчки, за да носят повече от един предмет наведнъж.

Забележително е, че гарваните разбират науката за изместването на водата, като могат да добавят предмети към епруветки или други високи съдове, съдържащи течност, за да утолят жаждата си. Но още по-интересни изследвания показват, че гарваните могат да правят „инструменти“ и да си служат добре с тях.

Разпространено бе и видео доказателство, показващо как гарвани обелват кора от клонка и оформят кука, с която измъкват труднодостъпна храна от пукнатини.

Вижте още: Царският орел в 20 фотографии

Способни са да решават проблеми

Семейство Вранови не само са страхотни в използването на спомените си, модифицирането на инструменти и правенето на планове, те могат да обединят всички тези умения, за да разберат сложни „пъзели“. Една гениална птица, наречена от изследователите 007, успява да завърши успешно осем отделни етапа на пъзел (последователност от сложни действия) в правилния ред – с помощта на инструменти като камъни и пръчки. Отделен експеримент показа, че макар на някои птици да е отнело повече време, за да разберат решението на конкретния пъзел, всички те в крайна сметка са го разбрали.

Вижте във видеото повече за способностите на гарваните: 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.