Царският орел в 20 фотографии

0
 

Сподели

Shares

Докато използвате последните топли дни за разходки из центъра, не пропускайте да се отбиете в подлеза на метростанция СУ „Св. Климент Охридски“. Там, при входа откъм Паметника на съветската армия, в момента може да разгледате първата по рода си фотоизложба, посветена на съдбата на един световно застрашен вид птица – царският орел.

Изложбата включва 20 фотографии на български и чуждестранни автори – природозащитници и журналисти. Под формата на фоторепортаж снимките разказват за съдбата на този рядък и величествен вид птица, от който са останали само около 25 двойки у нас. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Той има дълбоко символно значение в нашата народопсихология. Царският орел е символ на величие и победа над природните стихии и е смятан за свещена птица. Ето защо мястото на изложбата не е избрано случайно – то е близо до емблематичния Орлов мост. Фигурите на птиците, красящи Орлов мост, са именно на царски орел – един от символите на България, който днес е изправен пред опасността да изчезне завинаги от нашата природа.

Изложбата се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Проектът е първият у нас, финансиран по програма LIFE+ на Европейския съюз за опазване на околната среда.
След София изложбата ще обиколи страната и ще бъде показана в населените места, които са в близост до териториите, където се осъществява проектът и където все още се среща царският орел.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.