Планински асистенти в Лозенската планина

0
 

Сподели

Shares

Планински асистенти

В месеците от септември до декември Лозенската планина стана дом на инициативата „Планински асистенти”.

Доброволци от Испания, Литва и Словакия посрещаха туристите в планината и едновременно с това имаха възможност да се запознаят с българските ценности, език, култура и бит. И освен, че станаха официални „домакини” в планината, доброволците имаха възможността да се научат и да приготвят някои официални български ястия.

Заедно с български Ровери, те организираха дейности по първа помощ, безопасно преминаване през пресечен терен, опазване на околната среда и биологичното разнообразие, обучения на деца и младежи за къмпингуване на открито, подкрепа на хора с увреждания, превенция на горски пожари.

Лозенската планина, която може да се похвали пред туристите с прекрасна природа, чудесни гледки, обозначен и маркиран планински маршрут, природни и културни забележителности, се оказа чудесно място за провеждане на програмата.

Потенциала и възможностите на българските планини за развитие на еко-туризъм не останаха незабелязани от чуждестранните младежи, много от които споделят, че именно заради природата отново ще се върнат в България. Те обаче, отбелязаха и своите препоръки за подобряването на еко-пътеката. Основни посоки, в които, според участниците в програмата, трябва да се работи, са по-доброто маркиране на пътеките не само с маркировка, но и с указателни табели и необходимостта от ремонт на пейки, беседки и зона за пикник.

Планински асистенти

Едно от най-хубавите неща, случили се по време на инициативата е, че доброволците приведоха препоръките си в действие и маркираха отново маршрута от с Лозен до в.з. Пасарел, като също бяха изработени указателни табели от естествен материал по стара българска методика.

Доброволците успяха да посетят планините Рила и Пирин, да видят от птичи поглед Лозенска планина от по-голямата ѝ „сестра” – Витоша. Обучението помогна на доброволците да се запознаят и да обменят мисли и впечатления за България, за хората и техния начин на живот, да дадат своите оценки, мнения и коментари за това, което виждат в страната.

Планински асистенти

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.