Прелетните птици: как и къде да ги наблюдаваме?

Съвети за начинаещите бърдуочъри

0
 

Сподели

Shares
Пчелояди
Фотограф: Николай Шопов

Пролетта открива възможността да се насладим на миграцията на стотици птици – един от чудните феномени, които и до днес предлагат загадки на науката. През месец март е размножителният сезон и първите екземпляри от най-популярните прелетни птици у нас, щъркелите, вече са в страната. Освен тях в България живеят още над 400 вида птици, с което България се класира като една от най-богатите държави в Европа откъм разнообразие на пернати животни. Именно в момента, по време на пролетната миграция от началото на март до средата на май, можем да се полюбуваме на голяма част от птичето многообразие.

Не е нужно да бъдем запалени бърдуочъри или орнитотуристи, за да срещнем редки и застрашени видове, често пътуващи хиляди километри преди да дойдат при нас. Начинаещите е добре да се снабдят с определител на птици, ако желаят сами да опитат да разпознават отделните видове. Приложението SmartBirds е напълно безплатно и съдържа снимки и информация за 269 вида гнездящи птици в България. От сайта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) пък може да се изтегли безплатен опеделител на 180 вида гнездящи птици, наречен „На среща с птиците на България“.Най-пълният и подробен определител за птиците на България (а и Европа, Северна Африка и Близкия изток) може да бъде закупен на български език отново от сайта на БДЗП.

Определител на птици

Друг силно препоръчителен атрибут за наблюдението на птици е бинокълът. Животните могат и да се наблюдават и без тези приспособления, но тогава е изключелно трудно да се определи видът им особено без предишен опит и познания. В посетителските центрове, като например тези в Поморийското езеро и защитена местност „Пода“, птиците могат да се наблюдават с далекогледи от специално определени за това места. Предлагат се и турове с експерти орнитолози, както и образователни материали.

Богатството от разнородни местообитания, релеф и климат са сред основните причини страната ни да привлича толкова много птичи видове. Сред класическите райони, където се срещат не само прелетни птици, а и гнездящи такива, е Черноморието. По крайбрежната линия преминава Виа Понтика – основен прелетен път от Европа за Африка. Едни от най-популярните обекти за посещение са Дуранколашкото езеро и Бургаските влажни зони, включващи, наред с други, Бургаското, Атанасовското и Поморийското езеро. Всички те са средища на множество влаголюбиви птици, сред които са гривестата рибарка, кокилобегачът, белият ангъч, малкият гмурец, зеленоножката.

Бургаско езеро
Защитена местност „Вая“ (Бургаско езеро). Източник: https://viapontica.org/

Друго традиционно място за наблюдение е долината на река Арда в Източните Родопи, отличаваща се като убежище на най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите. Там се среща и изчезналият в България черен лешояд, който се размножава в Гърция, но ловува и у нас. По поречието на река Дунав природен парк „Персина“ приютява над 200 вида птици, сред които и къдроглавият пеликан. Резерват „Сребърна“ пък е дом на малкия корморан, голямата бяла чапла, блестящия ибис, лопатарката.

Белоглав лешояд
Белоглав лешояд в полет

Където и да решим да отидем, е сигурно, че ще останем очаровани не само от пернатите обитатели, но и от разцъфтяващата пролетна природа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.