Водопад Скакавица – впечатляващ и лете, и зиме

А и пролет и есен

0
 

Сподели

Shares
Водопад Скакавица
Фотограф: Станчо Станев

Водопад Скакавица, със своите 70 метра, е най-високата водна каскада в Рила планина. Намира се в долината на Скакавишка река в Северозападна Рила в подножието на връх Кабул.

Водопад Скакавица през лятото:

Близостта до автомобилен път прави водопада достъпен дори и за по-слабо подготвени туристи. Най-краткият маршрут започва от местността Зелени преслап и се изминава за около 2-3 часа, следвайки лентовата маркировка. Водопадът е най-пълноводен и мощен по време на пролетното снеготопене, но и през останалите топли месеци не губи величието си. Просторната долина, ароматната иглолистната гора и безбройните цветя наоколо допълват прелестта на гледката.

Водопад Скакавица през зимата:

Разположен в усойна местност на почти 2000 метра надморска височина, водопад Скакавица замръзва през зимата. Освен впечатляващи ледени гледки, водопадът предлага и отлични условия за ледено катерене. Всички посетители трябва да бъдат наясно обаче, че районът около каскадата е лавиноопасен и трябва да се подхожда с особено внимание. Освен Скакавица други обекти, подходящи за катерене, са водопад Малка Скакавица, „Висулките“, по който са най-трудните маршрути в района, и „Капака на ковчега“ – най-високият обект наоколо.

Водопад Скакавица
Фотограф: Борис Андонов

Хижа „Скакавица“

Хижа „Скакавица“ е най-старата хижа в България, построена през 1922г. Позиционирана е на 1876 метра надморска височина и е чудесно място за отдих на около половин час от водопада. Край хижата има множество възможности за разходки по маркирани пътеки. Освен Скакавишкия водопад в рамките на 2-3 часа преход може да се посетят х. „Вада“, х. „Ловна“, х. „Пионерска“ , х. „Седемте езера“ и циркуса на Седемте рилски езера, вр. Кабул. Сградата е водоснабдена и отоплена, а материалната база надминава стандартите на средностатистическата българска хижа.

Още за Рила вижте в статията ни: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Рила планина

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.