С бодра крачка: 5 маршрута, около Бургас

Районът не е само море!

0
 

Сподели

Shares
Снимка: pochivka.bg

В разгара на лятото, не веднъж се отправяме към Южното ни Черноморие, което може да ни предложи много. И нямаме в предвид само море.

Освен безкрайни плажове, любими места на къмпинг и куп морски забавления по вода, районът на Бургас е богат на природни и исторически забележителности. Отдалечаваме се малко от пясъчните брегове, за да видим къде може да разнообразим лятото с няколко яки локации, съвсем наблизо.

Виж и другите дестинации от рубриката “С бодра крачка”

Подбрахме пет интересни места близо до морския град, където да прекраш още един хубав летен ден:

Атанасовското езеро

Снимка: pochivka.bg

Езерото е едно от трите Бургаски езера и се намира на север от Бургас. Общата му площ е  7208,89 ха. с дълбочина под един метър. Пътят Бургас – Варна разделя езерото на две половини, като северната част е с лиманен характер, а южната е с белези на лагуна.

То е свързано с Черно море посредством множество канали, което го прави солено. Естествените крайбрежни местообитания са превърнати в солници през 1906 г.

Интересното е, че Атанасовското езеро е обявено за резерват и към този момент е дом на 300 вида птици, от близо 450 срещащи се в страната ни. Някои от тях за застрашени от изчезване в световен мащаб.

Разстояние от Бургас до Атанасовкото езеро: 3.5 км

Остров Света Анастасия

Снимка: pochivka.bg

Островът е едно от най-интересните места в района и със сигурност има за всеки по нещо. Той е единственият обитаем остров по българското Черноморие. Появил се е след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

Островът Света Анастасия е разположен между нос Чукаля и нос Атия. Пристигайки там ще видите манастира „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)”, който е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Освен манастира, на Света Анастасия има ресторант с автентични бургаски ястия, пекарна и лечебница. Също така има и възможност за нощувка в манастирска килия от Средновековието.

Днес до острова може да стигнете с корабче от Моста в Морската градина в Бургас, което минава на всеки половин час.

Разстояние от Бургас до остров Света Анастасия: 7 км (4 морски мили)

Връх Бакърлъка

Снимка: pochivka.bg

Защитена зона Бакърлъка представлява рид в Югоизточна България, а в северната част се издига най-високата му точка (376,2 м). Югоизточната част от рида попада в природния резерват Ропотамо, а в най-северната му част е разположен лесопарка Росенец.

В миналото е наричан Медни рид, защото мястото е богато на медни руди и дори определено количество сребро. Извличането на рудата от земята е продължило до края на 20 век.

В най-високата част на върха се намира крепостта Бакърлъка„. Тя е построена от големи стари, ронливи камъни, подредени един над друг без използването на каквато и да е спойка. От върха може да се насладите на невероятни гледки към Бургаския и Созополския залив.

Разстояние от Бургас до връх Бакърлъка: 16 км

Деултум-Дебелт

Снимка: pochivka.bg

Делтум е античен римски град, разположен край село Дебелт, Средец. Според исторически данни, градът е основан през I век при управлението на римския император Тит Флавий Веспасиан. Той е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България. 

При разкопките му от преди години са открити няколко монетни съкровища, статуи, керамика, надписи и други дребни находки, които днес се пазят в Историческия музей в град Бургас.

Националният археологически резерват „Деултум-Дебелт“ предлага беседа, информационни материали и сувенири.

Разстояние от Бургас до Делтум-Дебелт: 20 км

Нос Агалина

Снимка: pochivka.bg

Не толкова известният, доста интересен скален феномен е разположен южно от Созопол, близо до к.к. Дюни. Мястото привлича със скалните си образувания, специфична крайморска растителност и животински свят, заемащи площ от 31 хектара.

Между скалите се е образувал тесен процеп с дължина около 20 метра, а преминаването през него е възможно само с малка лодка. Също така има и множество заливчета, които са труднодостъпни, но гледките към тях си заслужават. Носът е подходящ за скоци във водата, но трябва да внимавате за медузи.

От 1980 г. местността е включена в списъка с природните забележителности.

Разстояние от Бургас до нос Агалина: 25 км

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.