Какво да правим при среща с мечка

Какво да правим, докато мечката не ни е забелязала и какво - ако ни забележи?

0
 

Сподели

Shares

Запознаваме се с дивите животни още от крехка възраст, когато ни разказват за Баба Меца и Кумчо Вълчо от приказките. После минаваме през етапите на анимационни филмчета, посещения в зоологическата градина и уроците по биология, за да стигнем в крайна сметка до зрелостта и свързаната с това реалност на дивата природа.

Кафява мечка
Кафява мечка (снимка: Zdenek Machacek, Unsplash)

Ursus arctos (кафявата мечка) и Homo sapiens (представителите на човешкия род) обитаваме една територия, но с негласното споразумение ние да си стоим в градовете и селата, а мечките – в горите. И докато само крайна форма на глад може да отведе мечката в селото (на нашата територия), то туристът може да отиде в местообитанието на мечката по съвсем не толкова належащи причини.

И тъй като се наблюдава сериозен пътникопоток към българските планини, решихме да разкажем малко повече за кафявата мечка и да споделим съвети от специалисти за действие при среща с представител на този животински вид.

Страната ни е планинска и около 30% от общата ѝ площ е покрита с гори, с много добре запазени естествени екосистеми. Такъв тип местообитания приютяват едрите хищници – кафявата мечка и вълкът. През последните години в горите ни се завръща и изчезналият през 40-те години на миналия век рис.

Колко точно са мечките в България?

Често (в доклади) се споменава, че точният брой на популацията не е известен, тъй като в процеса на преброяване не се взима под внимание, че мечките обитават голяма територия и по този начин някои мечки биват преброявани повече от веднъж и това води до завишаване на реалната численост.

Най-актуалният документ открихме на сайта на Изпълнителна агенция по околна среда и той разглежда темата за Оценка на числеността на кафявата мечка (Ursus arctos) в България за периода 2011-2020 г. Според него, при проведения през есента на 2020 г. мониторинг, на територията на страната са установени 321 кафеви мечки, разпределени по географски територии по следния начин:

  • Средна стара планина – 42
  • Западни Родопи – 196
  • Рила – 54
  • Пирин – 19
  • Витоша, Верила, Плана – 10

За всеобщо успокоение хранителните навици на кафявата мечка са изцяло на растителна основа, видно и от цитирания доклад. Спрямо данните в него (на база 100 бр. екскременти), около 30% от храната на вида са жълъди и трева, останалите са в малки проценти овес, царевица, различни плодове и семена. В кръга на шегата може да отбележим, че само 1% от менюто е съдържало козина, и най-вероятно това е случаен примес или резултат от „мечката се мие чисти, във потоците златисти“.

Как изглежда?

Кафявата мечка е най-големият хищник в България, може да тежи между 100 и 300 кг, а дължината да варира от 1,4 до 2,8 метра. Има едро тяло, покрито с гъста, кафява козина. Ушите и опашката ѝ са много къси и закръглени, а вратът ѝ е къс и здрав. Но сме сигурни, че ще я познаете и без тези описания.

Важно е да отбележим, че у нас кафявата мечка е защитен вид, според Закона за биологичното разнообразие. Кафявата мечка присъства в Червената книга на България в категорията „рядък вид“. Наред с това видът е обявен за приоритетен и изискващ строго опазване на местообитанията му и обособяване на защитени зони в Националната екологична мрежа, като част от Европейската мрежа Натура 2000.

Вижте: Мечка с висяща присъда се изкъпа в басейна на лифт Сопот – организират спасителна акция

Кафява мечка
Кафява мечка (снимка: Janko Ferlic, Unsplash)

Човекът и мечката

Връщаме се на темата за възможността да се срещнем с мечка, затова нека разгледаме правилата за избягване на инциденти, озовавайки се в мечите местообитания.

Хубавата новина е, че мечките в България са сред най-плахите в света и избягват срещи с човека. Това се дължи на факта, че Южна Европа е била пренаселена още от дълбока древност и мечките са били преследвани от човека в продължение на хиляди години. Факт са все пак случаи на нападнати хора, дължащи се на следните причини:

  • злополуки по време на лов

Най-голям брой злополуки в България са регистрирани от ранени по време на лов мечки, които нападат не само ловците, стреляли по тях, но и други хора, случайно попаднали в района.

По време на лов на дива свиня в мечи местообитания, е важно ловците да стрелят само по ясно видима цел и да знаят, че мечките нямат остри муцуни, опашки и рядко са черни. При неуспешен изстрел рискувате не само своя живот, но и живота на други  хора. Освен това, отстрел на мечка без разрешение е престъпление и се предвиждат до 5 години затвор.

  • в защита на малките

Ако попаднете на малки мечета, най-доброто, което можете да направите е максимално бързо да се оттеглите. Не ги снимайте и в никакъв случай не се опитвайте да ги пипнете или „спасявате”. Най-вероятно майката е наблизо и ще възприеме поведението ви като заплаха за нейното дете.

Вижте: Мисията невъзможна – от кого ще бяга този път Том Круз?

Кафява мечка
Кафява мечка (снимка: WWF)

Полезни указания – какво да правим при среща с мечка

Повечето мечки избягват хората и ако ви чуят, те сами ще се отдалечат. Затова, полагайте усилия да бъдете забележими, вдигайте шум, но в никакъв случай не използвайте пиратки или бомбички – те могат да имат обратен ефект, да стреснат животното и то да реагира агресивно.

По възможност се движете в група. Не носете слушалки на ушите, за да не пропуснете издайнически звуци. Не оставяйте отпадъци след себе си – те могат да привлекат диви животни.

Придържайте се към оживените планински пътеки и маркираните маршрути – обикновено мечките ги отбягват.

Бягството може да ви се струва разумно при срещата с мечка, но е доста вероятно да предизвика обратен ефект и ситуацията да ескалира. Препоръчаните стъпки не са лесни за изпълнение, но дават най-голям шанс за предотвратяване на нападение. Какви могат да бъдат различните сценарии:

1. Видели сте мечка, но тя не ви е забелязала

  • Най-важното правило е да запазите спокойствие и да не се поддавате на паника.
  • В никакъв случай не изненадвайте мечката с резки движения или викове – това може да събуди ответна реакция и да я изплаши, което да създаде опасна ситуация и за двете страни.
  • Не скъсявайте дистанцията с животното, бавно се върнете по същия маршрут, от който сте дошли. Ако искате да продължите с разходката си, изберете обходен маршрут.
  • Сигнализирайте за случая на 112, местното РИОСВ или национален парк, или на някоя от неправителствените организации, които се занимават с мечки (WWF България или Мечешки истории).

Вижте: Планински бегач беше убит от мечка в Северна Италия

2. Виждате мечка и тя също ви забелязва

  • В този случай най-важното правило е да запазите спокойствие и да не се поддавате на паника.
  • Идентифицирайте се, като говорите тихо, бавно и спокойно, така че мечката да разбере, че сте човек, а не хищно животно.
  • Останете неподвижни – стойте на мястото си, но бавно размахвайте ръце. Помогнете на мечката да ви разпознае като човек. Тя може да се приближи или да се изправи на задните си крака, за да се огледа по-добре или да усети миризмата. Изправената мечка обикновено е любопитна, а не враждебна.
  • Отново – запазете спокойствие и помнете, че повечето мечки не искат да ви нападнат, обикновено те просто искат да бъдат оставени на мира. Мечките може да блъфират, за да се измъкнат от среща, като се затичат бързо насреща и се обърнат в последния момент. Мечките могат също да реагират защитно, като се взират, прозяват, слюноотделят, щракват с челюсти, ръмжат и обръщат уши назад. Продължете да говорите на мечката тихо, това ще ви помогне да останете по-спокойни, а и няма да е заплашително за мечката. Крясъкът или внезапното движение могат да предизвикат нападение. В никакъв случай не имитирайте звуците на мечката и не издавайте писъци.
  • Ако сте с малко дете, го вдигнете на ръце.
  • Ходете и пътувайте на групи. Групите от хора обикновено са по-шумни и миризмата им се улава по-лесно от животното, отколкото на един човек. Поради това мечките често забелязват групи от хора на по-големи разстояния, а поради кумулативния си размер групите са и плашещи за тях.
  • Направете така, че да изглеждате колкото се може по-големи (например преместете се на по-високо място).
  • Ако мечката е неподвижна, отдалечете се бавно и настрани. Това ви позволява да я наблюдавате и да избегнете спъване. Придвижването встрани също не е заплашително за мечките.
  • Не бягайте, но ако мечката ви последва, спрете и запазете позицията си. Мечките могат да бягат бързо, колкото състезателен кон, както нагоре, така и надолу. Подобно на кучетата, те биха преследвали бягащи животни или хора.
  • Не се качвайте на дърво. Мечките могат да се катерят по дървета по-добре от нас.
    Напуснете района или тръгнете по обходен маршрут. Ако това е невъзможно, изчакайте, докато животното се отдалечи. Винаги оставяйте на мечката път за бягство.
Кафява мечка с малкото ѝ
Кафява мечка с малкото ѝ (снимка: WWF)

3. Срещате мечка с малки

Бъдете особено предпазливи, ако видите женска с малки! Никога не заставайте между майката и нейните малки и не се опитвайте да ги приближите. Вероятността за нападение се увеличава, защото майката ще ви приеме за заплаха за своите малки. Следвайте горните инструкции и се отдалечете.

4. Срещате малко мече

  • Не си и помисляйте да „спасявате“ мечето! Вероятно е майка му да е наблизо и то да няма нужда от вашата помощ.
  • В такава ситуация е най-добре да се отдалечите, без опити да го докосвате, храните или снимате.
  • Ако мечето се изплаши и започне да издава силни звуци, най-добре да забравите всички инструкции до момента и да „бягате за живота си“ по пътя, от който сте дошли. Мечките са готови на всичко, за да защитят малките си и ако се окажете заплахата, вероятността за нападение е изключително висока.

Ако знаете, че мечето е забелязвано неколкократно на едно и също място, е редно да се свържете със съответните власти.
Напомняне, че кафявата мечка е защитен вид и прибиране на мече е незаконно!

5. При нападение от мечка

Важно е да се отбележи, че нападенията от мечки над хора са рядкост. В България това се случва средно веднъж на 10 години. Повечето мечки се интересуват единствено от това да защитят своето пространство, храната или малките си. Въпреки това психическата подготовка може да ви помогне да реагирате най-ефикасно. Всяка ситуация е различна, но ето кои са общите насоки:

  • Легнете по корем, с ръце, сключени зад врата.
  • Разтворете краката си, за да е по-трудно на мечката да ви обърне.
  • НЕ сваляйте раницата си и се правете на умрял.
  • Останете неподвижни, докато мечката напусне района.
  • Отблъскването обикновено увеличава интензивността на подобни нападения. Въпреки това, ако нападението продължи, отвърнете на удара и се борете за живота си. Използвайте всичко, което имате под ръка, за да удряте мечката в лицето.

Спрей за защита от мечки

Спреят против мечки се използва като защитно средство за спиране на агресивна, атакуваща мечка. Въпреки че се използва по същия начин, по който бихте използвали лютив спрей срещу агресивно куче, спреят за мечки е различен и е важно да се уверите се, че сте избрали точния продукт.

Източници: СДП-Балкани, Мечешки истории, WWF и eea.government.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.