Планински бегач беше убит от мечка в Северна Италия

Андреа Папи бягал по обичайния си маршрут във Вал Ди Соле

0
 

Сподели

Shares
Андре Папи е бил убит от мечка в Северна Италия
Андре Папи е бил убит от мечка в Северна Италия

Андреа Папи от Калдес, Италия, бягал по обичайния си маршрут, когато станал жертва на смъртоносно нападение от мечка в сряда. Местните жители открили тялото на 26-годишния младеж, който често тичал в долината Вал ди Соле в северния регион Трентино-Алто Адидже.

Той бил обявен за изчезнал от приятелката си, след като не се прибрал вкъщи от бягане. Планинските спасителни екипи и полицията били известени. Тежко раненото му тяло било намерено рано сутринта в четвъртък в Калдес, близо до Болцано, от планински спасителни екипи, използващи кучета. Медицинските експерти, пристигнали в планината Пелер, излизат със заключение, че раните по тялото му съответстват на тези, оставени от „голямо диво животно“.

Според местните власти Андреа е бягал по пътеки под живописния връх Пелер. Това е район, който е дом на повече от 80 мечки и през последните седмици е имало няколко нападения. През миналия месец 39-годишен турист едва се разминава със смъртта, след като е нападнат от мечка в района.

Няколко табели са поставени наоколо в планината, предупреждаващи туристите и бегачите за наличието на мечки и какво да правят, ако срещнат такава. Ето какви са някои от предупрежденията:

  • мечките да не се привличат по никакъв начин, включително да не се оставя храна за тях;
  • ако мечка се приближи: не бягайте, а се отдалечавайте бавно;
  • ако срещнете мечка майка, уверете се, че не я отделяте от малките й: излезте от тази позиция бързо, но се движете бавно – за предпочитане е да се преместите настрани, за да дадете пространство на мечката. Когато сте извън тази позиция, е важно да изясните, че не сте плячка – говорете с тих, спокоен глас на животното, постарайте се да изглеждате голям, ако имате деца, вземете ги, за да не изглеждат малки, и не обръщайте гръб;
  • ако мечката ви нападне, не реагирайте, запазете спокойствие или легнете бавно с лицето надолу – мечката вероятно ще остане близо до вас без физически контакт –  да се правиш на мъртъв, преди контакта, дава на мечката усещането, че не представляваш опасност;
  • при атака: легнете на земята, сключете пръсти на тила си и покрийте главата си с ръце. Опитайте се да останете неподвижни, докато мечката спре атаката и се отдалечи. Не бягайте, не викайте и не се опитвайте да удряте животното. Ако носите раница, тя може да ви помогне да се защитите.

Вижте: Какво да правим при среща с мечка

По нашите ширини се среща само кафява мечка, но ако ви се случи да бягате в ареали на черни мечки, добре е да знаете, че има различни протоколи за поведение: въпреки че можете да изплашите черна мечка, като крещите, ако се изправите срещу кафява, е по-добре да се правите на мъртъв – с малко късмет тя ще се отегчи и ще продължи напред.

Да си пожелаем да не срещаме никога мечка и за разведряване, нека се опрем на народната мъдрост, която на чист роден английски звучи така: „If it’s black, fight back. If it’s brown stay down. If it’s white, say good night.“

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.