Защо снегът е бял?

Снежните кристали са прозрачни. Тогава защо натрупаният сняг изглежда бял?

0
 

Сподели

Shares
Снежни планини
снимка: Планинско спасяване – Пазарджик, Фейсбук

Снежните кристали са изградени от лед, а ледът е прозрачен като стъкло. Ако погледнем отделен снежен кристал под микроскоп, той изглежда чист и прозрачен. Тогава защо натрупаният сняг изглежда бял?

Снежните кристали са прозрачни, но снегът е бял
Снежните кристали са прозрачни, но снегът е бял (снимка: snowcrystals.com)

Ако разгледаме купчинки, съставени от кристали, като например от сол, захар и натрошено стъкло, ще забележим две неща: и трите материала по своята същност са безцветни и прозрачни (особено стъклото), но купчините изглеждат бели. Каква е причината? Това е така, защото отразяват светлината, вместо да я абсорбират.

Три купчини кристални материали: сол, захар и натрошено стъкло
Три купчини кристални материали: сол, захар и натрошено стъкло (снимка: snowcrystals.com)

Когато лъч светлина удари купчина стъклени частици, една малка част от светлината се отразява от повърхностите на зрънцата, докато останалата част се предава през прозрачното стъкло. Но част от пропуснатата светлина след това също се отразява от повече зрънца, и след това от още зърна. Резултатът от всички тези безброй отражения е, че почти цялата светлина се отразява и едва малка част се абсорбира. И точно това свойство е причината съвкупност от кристали да имат бял цвят.

Вижте още: Няма такова нещо като твърде много сняг!

Отразената от снежинките светлина включва всички цветове, които заедно образуват бял цвят
Отразената от снежинките светлина включва всички цветове, които заедно образуват бял цвят (снимка: snowcrystals.com)

Има научна причина, че снегът е бял

Светлината се разсейва и отскача от ледените кристали в снега. Отразената в случая светлина включва всички цветове, които заедно образуват бял цвят. Докато вашият червен пуловер абсорбира всички цветове, освен червеното и отразява червеното обратно, за да го видят хората, а жълтата топка за тенис абсорбира всички цветове, освен жълтото и отразява жълтото обратно, за да го видят хората, снегът отразява всички цветове. И всички цветове на светлината се събират в бяло.

Вижте още: Кайт и сноукайт страсти: Виктор Вълканов по сняг и вода

Снежна приказка в Доломитите
Снежна приказка в Доломитите (снимка: Matteo Catanese, Unsplash)

Снежната покривка изглежда бяла по същата причина – светлината се отразява от повърхностите на всичките безброй снежни кристали. Облакът изглежда бял по същата причина, тъй като светлината се отразява от малки водни капчици (които също са прозрачни).

Светлина и снежинки

Един и същ снежен кристал, заснет при различно осветление
Един и същ снежен кристал, заснет при различно осветление (снимка: snowcrystals.com)

Изображението показва две снимки на един и същ снежен кристал, направени при различно осветление. Първата снимка използва отразена светлина, така че, ето как би изглеждал кристалът, ако го поставите върху черна ръкавица. Забележете как повърхностният релеф и ръбове отразяват светлината и по този начин изглеждат ярки. Но гладките ледени зони от вътрешната страна изглеждат ясни, като добре оформено стъкло.

За втората снимка са използвани цветни светлини, които осветяват кристала отзад, така че камерата вижда ярък фон зад кристала. В случая чистият лед огъва лъчите на светлината, както би направила сложна леща, придавайки на снимката усещане за дълбочина и подчертавайки вътрешната структура и форма на кристала. В това изображение може да се види повече от структурата на леда.

Вижте още: Изкуство върху сняг от Саймън Бек

Снежинка в цветовете на дъгата

Снежинка, заснета в цветовете на дъгата
Снежинка, заснета в цветовете на дъгата (снимка: snowcrystals.com)

Тази снимка също е направена с помощта на осветление от задната страна, но този път с помощта на специален филтър, така че кристалът да бъде осветен с всички различни цветове от различни ъгли. Резултатът е една много цветна снимка на снежен кристал.

Авторът на снимката (Кенет Г. Либрехт, професор по физика в Калифорнийския технологичен институт Caltech) уточнява, че тя не е направена с поляризирана светлина и цветовете не са добавени цифрово по-късно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.