Кайт и сноукайт страсти: Виктор Вълканов по сняг и вода

Интервю с дъска и хвърчило!

1
 

Сподели

Shares

Срещаме се с Виктор Вълканов – професионален кайт и сноукайт инструктор, който ще ни разкаже повече за двата вълнуващи спорта, какво е да си в ритъма на вятъра и как се овладява дъската по сняг и вода. Той ни разказа много интересна история за основите на сноукайта, която може да видите тук.

360°: Кой беше Виктор Вълканов преди да започне да преподава кайтсърф и сноукайт?

Виктор: След завършването на езикова гимназия в родния Бургас последва известно неефективно лутане между университети и специалности в София и Хайделберг (Германия), експлоатация на всички възможни варианти на почасова студентска работа и в крайна сметка тоталното отказване от конвенционалното “8 до 5” работейки в малка печатница в София, опитвайки да дам смисъл на последната записана специалност в университета – графичен дизайн.

360°: От колко време се занимаваш с практикуването на двата спорта и как реши да станеш инструктор?

Виктор: Започнах да практикувам и преподавам кайтбординг в Египет преди 13 години, където втора  година работех като уиндсърф инструктор в една от най-големите сърф станции в Египет – Pro Center Tommy Friedl . Един ден Томи ми съобщи, че са му нужни нови кайт инструктори и трябва веднага да се преквалифицирам. След седмица обучение и практика при доста добри условия, направих първите си скокове и бях тотално “закачен” за този нов и модерен за времето си спорт и веднага започнах да давам уроци.

Със сноукайт започнах да се занимавам 3 години по-късно в България, където без никакви предварителни умения в карането на ски и сноуборд (единствения недостатък да израснеш на морето), започнах да опознавам Витоша и да практикувам в компанията на няколко човека, които се занимаваха със спорта тогава.

360°: Кои са предимствата и недостатъците на двата спорта?

Виктор: Поддържам тезата, че няма лошо/студено време, има неправилно избрана екипировка, но и при двата спорта, студът може да направи изживяването по-малко приятно.

360°: В каква възраст, човек се научава най-лесно да  управлява крилото?

Виктор: Смятам, че децата с тяхното необременено от страхове и комплекси съзнание усвояват контрола на крилото и техниката на каране много по-бързо от възрастните. Модерната кайт екипировка (безкомпромисно функциониращи системи за сигурност, малки размери надуваеми кайтове, барове с къси линии) дава възможност безопасно да се обучават деца от много ранна детска възраст. 

360°: Колко време отнема обучението?

Виктор: Опитът, събран през всички тези години, показва един усреднен резултат от около 20-25 часа – това е времето, което е нужно на един абсолютно начинаещ да достигне приемливо ниво на самостоятелност – безопасно да стартира и приземява, да кара във всички посоки включително срещу вятъра, да знае и прилага правилата за разминаване. Това време може да бъде разделено на две части – най-важната първа част е задължителния 10 -12 часов кайтсърф курс за начинаещи, а втората част включва самостоятелна практика.

В един идеален свят, всичко това трябва да се случи при “лабораторни” условия – ламинарен вятър, гладка вода и дълга прогноза. В зависимост от конкретните условия на локацията (спота), където се провежда обучението, тези часове могат да варират и за разлика от много мои колеги не гарантирам, че мога да науча някой да кара за 3 дни! Подходящи и близки до идеални условия за обучение на кайтсърф в близост до България има на остров Лимнос (където обучавам всяко лято през последните 10 години) и на Лефкада, както и в по-отдалечените Ел Гуна в Египет, Паже в Занзибар (където обучавам по време на организирани кайт пътувания и лагери). 

Умението да караш с кайт на сняг е сравнително по-лесно за овладяване, защото изцяло отпада борбата със стихията на вълните и нужния за каране вятър е по-слаб. За сноукайт подходящи места за обучение са Витоша и Картала.

360°: Какво трябва да знаем преди да се качим на дъската?

Виктор: Запомнете, че практикувайки кайтсърф или сноукайт, рискувате не само своя живот, но и живота на хората около вас. Карайте предпазливо, спазвайте дистанция и избягвайте опасни ситуации!

360°: Като професионалист, какъв е твоят съвет към хората, които сега навлизат в този спорта?

Моите препоръки към всеки ентусиаст, решил да започне да се обучава и практикува кайтсърф или сноукайт са много, но тук ще споделя само три:

  1. Никога не пробвай сам, без да си преминал професионално обучение – накрая винаги излиза много по-скъпо и доста по-болезнено .
  2. Зареди се с много търпение и се подготви, че няма да е толкова лесно, колкото изглежда отстрани!
  3. Направи информиран избор и се консултирай с повече от един инструктор/търговец преди да вложиш пари в екипировка (нова или втора употреба).

Резервирай своят кайтсърф или сноукайт урок като се свържеш с Виктор Вълканов чрез профилите му във Фейсбуук и Инстаграм.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.