Yukigassen: спортът, в който едни хора се бият със снежни топки

Да, има такъв спорт - Юкигасен е създаден в Япония, провеждат се и световни първенства

0
 

Сподели

Shares
В юкигасен трябва да се елиминират противниците или да се плени знамето
В юкигасен трябва да се елиминират противниците или да се плени знамето / снимка: yukigassenholland.nl

Детство мое, детство мое, къде са ми снежните топки? Спомняте ли си емоцията да мятате топки от сняг по противника? И всеки, когото зърнете, веднага става ваш противник. Това е то – всеки срещу всеки, но не става дума за надмощие, а за забава в най-чист вид. Ръцете ви са ледени, пулсът ви гони двеста, а адреналинът и емоцията така са ви завладели, че не усещате нито студ, нито ви пука, че някой ви е уцелил.

Оказва се, че това не е само детска игра. Има и спорт, и той е за големи. Нарича се Юкигасен (Yukigassen). Има си световна федерация и световно първенство. Разбираемо членуват предимно страни от Северното полукълбо, а към края на 2022 г. сред вписаните в официалната страница на световната федерация са Финландия, Норвегия, Русия, Нидерландия, Канада, Словакия, Китай, Армения. Европейското първенство традиционно е във Финландия, а последното световно е било в Армения през 2020 г.

Виж във видеото – финландците обясняват играта:

Малко история

Родина на спорта Юкигасен (Yukigassen) е Япония. Името му идва от думите „юки“ – сняг и „гасен“ – битка. Юкигасен е създаден на най-северния японски остров – Хокайдо, с цел да се привлекат повече туристи през зимния сезон. Първият турнир е проведен през 1989 г., а с нарастващата през годините популярност на снежния бой, започват да се провеждат и състезания.

Кадри от Световното първенство през 2016 година виж във видеото:

Същност на играта Юкигасен

Юкигасен събира в едно няколко популярни летни видове спорт – пейнтбол, народна топка и превземи базата (плени знамето). Не е важно състезателите да са силни, а да имат бързи реакции, би било в помощ, ако са по-дребни на ръст и най-важно – ако са добри стратези и тактици.

Основни правила на играта

Всеки отбор се състои от 10 човека – 7 основни, двама резервни и един капитан.

На терен са седем играча, като във всеки момент в противниковото поле може да има само трима играчи, останалите четирима са в защита в собственото поле, където е знамето на отбора.

Схема на играта юкигасен
Схема на играта юкигасен / снимка: yukigassen-intl.com

Ако в полето на противника навлезе четвърти играч, той ще бъде елиминиран.

Играят се три сета по 3 минути. За победа се счита пленяването на знамето на отбора или елиминирането на всички играчи. Ако в редовното време не се стигне до това, то печели отборът, уцелил повече противници. Зачитат се само директните удари с топка, а каските са абсолютно задължителни.

В юкигасен трябва да се елиминират противниците или да се плени знамето
В юкигасен трябва да се елиминират противниците или да се плени знамето / снимка: yukigassenholland.nl

Снежните топки се приготвят със специална преса. Всеки отбор разполага с 90 топки за сет или с 270 за целия мач.

При равенство се извършва хвърляне в цел и победителят печели мача.

Любопитно

Най-масовият бой със снежни топки според „Книгата с рекордите „Гинес“ се е състоял на 31 януари 2016 г. в канадския град Саскатуун, където участие вземат 7681 души. Събитието е част от фестивала на града, а поводът е да бъде изпратен канадският отбор по Юкигасен на Световното първенство.

Кадри от поставянето на световния рекорд може да видите във видеото:

Е, запалихте ли се вече по идеята? Само да дойде снегът и започваме. Помнете за шлемовете и феърплея. Юкигасен е създаден, не за да разделя и противопоставя хората, а за да ги сближава.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.